Femeile din Polonia protestează contra deciziei curții constituționale de a interzice avortul în pofida restricțiilor covid-19

Photo by Chris Niedenthal

Femeile din Polonia protestează contra deciziei curții constituționale de a interzice avortul în pofida restricțiilor covid-19

În circa 30 de localități diferite din Polonia, femeile s-au angajat să protesteze împotriva unei hotărâri a Curții Constituționale care interzice practic avortul.

O fi impus guvernul polonez interdicții asupra adunărilor publice pentru a combate pandemia de coronavirus, dar a mai comis, de asemenea, o acțiune care a scos și inevitabil va scoate încă în stradă mii de femei furioase, indiferent de restricții: căci a permis – sau chiar a dirijat – decizia Curții Constituționale precum că avortul motivat de anomalii fetale este neconstituțional, ceea ce va interzice efectiv avortul în această țară.

Vineri după-amiază, femeile din toată Polonia pregăteau lozinci, împărțeau instrucțiuni despre cum să facă față gazelor lacrimogene (lapte și soluție salină, fără apă!) și organizau avocate care ar fi oferit asistență juridică în timpul protestului, în caz de trebuință.

Potrivit grupului de acțiune Greva atotpoloneză a femeilor (Ogolnopolski Strajk Kobiet), rețeaua principală de femei care protestează împotriva anulării dreptului de a beneficia de avortul legal în ultimii ani, vineri seara, 23 octombrie, în peste 30 de locații din Polonia, au avut loc proteste stradale. 

La Varșovia, femeile intenționau să demonstreze în preajma casei liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski, despre care se crede că este responsabil politic pentru decizia instanței care a decis că avorturile în caz de anomalii sau boli grave ale fătului să fie calificate drept ilegale. Având în vedere că aceste avorturi reprezintă aproximativ 98% din avorturile legale efectuate în Polonia (avortul la cerere este ilegal în Polonia), Curtea Constituțională – considerat pe larg că este controlată de partidul de guvernământ PiS – a interzis efectiv avortul în țară.

Până la urmă, zeci de mii de femei au protestat  în Varșovia și zeci de alte orașe, unul dintre cele mai mari proteste din ultimii ani. Se anunță deja incă acțiuni pentru luni (blocarea Varșoviei) și o grevă pentru miercuri. 

Fie că „doar s-au plimbat” sau au aprins o candelă lângă sediul PiS din orașele lor, femeile și-au arătat indignarea față de decizia instanței, pe care sunt hotărâte să nu o lase să treacă fără luptă, chiar și în mijlocul unei pandemii.

– Bineînțeles că vom protesta, uite câte acțiuni se desfășoară în toată Polonia! Nu vom naște împotriva voinței noastre! – declara Stanislawa Kuzio-Podrucka, din Zgorzelec, din sud-vestul Poloniei, în timp ce trimitea fotografii cu bannere de protest, pe care scria: „Sunt o femeie, nu incubator” și „Dacă sunt moartă, nu voi da viață”.

– După așa-numitul verdict al Curții de aseară, am simțit un val imens de furie. Lacrimile au început să-mi curgă singure pe obraji. – a mai spus ea. – Dar nu m-am simțit neputincioasă. Lupt împotriva lor de patru ani în acest război pentru drepturile femeilor.

Înapoi la Protestul negru

Kuzio-Podrucka este una dintre nenumăratele femei din toată Polonia care au ieșit în stradă în 2016 pentru a protesta împotriva unei interdicții similare a avortului care a fost apoi discutată în parlamentul polonez – Seim. Pe atunci, imensa mișcare de protest, care ulterior a devenit denumită Protestul Negru, a reușit să împingă înapoi guvernul dominat de PiS. Multe dintre femei s-au constituit în rețele de solidaritate și au rămas în contact de atunci, mobilizându-se pe diverse probleme chiar și în cele mai mici orașe poloneze.

Mobilizarea în afara capitalei și a marilor orașe este deosebit de importantă, deoarece tocmai în aceste regiuni femeile – adesea la capătul inferior al scării socio-economice – vor suferi cel mai mult consecințele deciziei Curții. Femeile mai bine amplasate și mai bine conectate din orașe mai mari pot solicita avorturi în străinătate și probabil vor continua să facă acest lucru în viitor. Potențialele victime sunt femeile care depind de asistența medicală de stat în cazul unei sarcini nedorite.

– Când am auzit aseară știrile la radio, a trebuit să opresc imediat mașina, să aprind o țigară și să verific știrile online. La început, eram foarte supărată, chiar furioasă, apoi am început să plâng – a declarat pentru BIRN Ewa Kwiatkowska, locuitoarea satului Wyreba din sud-vestul Poloniei, care a participat la proteste ieri seara. – M-am gândit la prietena mea, care este însărcinată în a cincea lună cu un făt al cărui rinichi nu este dezvoltat și care probabil va suferi de probleme cardiace. Nu pot înțelege cum cineva care nu a născut niciodată poate decide ce se întâmplă cu uterele noastre în timpul sarcinii.

Kwiatkowska ne-a mai declarat că speră ca protestele să fie imense și să rezoneze în întreaga lume, că în cele din urmă să devină imposibil pentru bărbați să decidă soarta sarcinilor femeilor.

Malgorzata Linkiewicz, de la Greva atotpoloneză a femeilor din Bialystok, din estul Poloniei, ne-a spus că grupul ei a solicitat oamenilor să meargă și să aprindă o candelă în fața sediului PiS din orașul lor.

– Ei, cu acțiunile lor, ne-au îngropat drepturile, – a afirmat ea. – Ei, cu jocurile lor cinice, fac ca femeile poloneze să fie în esență torturate, pentru că forțând pe cineva să ducă o sarcină când fătul este grav handicapat, apoi să nască și să aștepte până când copilul va muri în agonie, este o formă de tortură. – Drepturile noastre umane sunt eliminate, – a adăugat Linkiewicz, avertizând că, drept consecință a deciziei Curții, femeile vor muri în urma unor avorturi ilegale și nesigure.

Sub acoperirea covidului

Decizia Curții a fost o surpriză pentru mulți din Polonia, mass-media acordând o atenție limitată problemei înaintea ședinței Curții. Acest lucru se datorează în mare măsură concentrării asupra pandemiei de coronavirus, care în prezent lovește puternic Polonia, dar și pentru că mulți credeau că liderul PiS, Kaczynski, nu va susține o astfel de mișcare, știind că majoritatea polonezelor se opun.

De la pronunțare, comentatorii au sugerat că Kaczynski a dat lumină verde deciziei Curții pentru că a păstrat ultraconservatorii din jurul ministrului justiției Zbigniew Ziobro în cadrul coaliției de guvernare, după o criză politică de luna trecută care a amenința cu divizarea guvernului. Se preapoate, că a fost și o modalitate de a-i convinge pe alegătorii catolici forte ai PiS, că partidul este în continuare al lor și că nu ar trebui să-și schimbe loialitatea către partidul Confederația de extremă dreapta.

În orice caz, pandemia pare să fi oferit PiS acoperirea necesară pentru a trece la această problemă; mobilizarea în perioada de pregătire a deciziei a fost marginală și în mare parte online, nici pe departe nu a atins nivelurile din 2016.

Acest lucru însă se va schimba acum, judecând după evoluțiile observate pe străzile din Varșovia și în alte orașe, întâi joi seara după decizia Curții și apoi vineri seara. Joi, la Varșovia, sute de femei au protestat în fața clădirii Curții, dar în timp ce se îndreptau către sediul PiS și, mai târziu, spre casa lui Kaczynski, alte mii li s-au alăturat.

Protestele de la Varșovia au fost pașnice, doar câteva protestatare au aruncat pietricele asupra poliției, înainte de a fi oprite de mulțime. Cu toate acestea, poliția a folosit de trei ori gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea și, în cele din urmă, a arestat cel puțin zece persoane. Pe tot parcursul nopții, poliția a chemat protestatarele să se disperseze, argumentând că întrunirile publice erau ilegale în timpul pandemiei. Adunarea de joi a fost însă spontană, deci legală, declarau avocatele aflate la fața locului.

În prezent, Polonia interzice adunările publice a mai mult de zece persoane în marea parte a țării, iar o interdicție mai strictă a adunărilor de peste cinci persoane va intra în vigoare începând de sâmbătă, 24 octombrie. Dar avocatele susțin că interdicția adunărilor este neconstituțională, cu excepția cazului în care s-ar declara starea de urgență – ceea ce, guvernul polonez încă nu a întreprins.

Prin urmare, protestatarele susțin că acțiunile lor de joi au fost legale, dar sunt pregătite și pentru probabilitatea ca poliția să nu vadă lucrurile în același mod. Vineri seară în marșul de protest au participat și parlamentarele din opoziție. Au fost și avocate care și-au declarat disponibilitatea de a oferi ajutor arestatelor – o practică inițiată în urma arestărilor în masă a activistelor LGBT din august și care a fost pusă în aplicare cu succes la Varșovia.

Traducere: Teodor Ajder.

4 gânduri despre „Femeile din Polonia protestează contra deciziei curții constituționale de a interzice avortul în pofida restricțiilor covid-19

Lasă un comentariu