Diaspora la protestele din 10 august: Laura Ghibu Ventimiglia (46 ani, Suedia)

Incarcam cateva texte scrise, in romana sau engleza, de membri ai diasporei care au participat la Bucuresti la protestul de pe 10 august. 

Text de: Laura Ghibu Ventimiglia

Speranța era sa cada guvernul asta penibil care ne face și viața noastră in strainatate dificila. Sa spui ca ești roman și sa se rada de tine gândindu-se la cum e reprezentata țara ta sau in ce hal arată, e ceva ce nu pot tolera. Eu vroiam sa arat ca sunt unita in cuget și simțiri cu acea parte a țării care vrea progresul României.

Eu sunt încă șocata de cum am fost întâmpinați!

Obișnuita cu protestele din Sibiu și cu atitudinea respectuoasa a jandarmilor de aici, nu ma așteptăm la așa violenta la București.

Am fost tratati extraordinar de călduros de către bucureșteni și de către toți cei care au venit din țara in București sa ne susțină. In momentul in care am citit Proclamația, reacția mulțimii a fost inebrianta! Eram fericita sa văd atâția conaționali animați de aceleași valori. In schimb m-a șocat reacția autorităților romane prin persoana jandarmilor care asigurau “paza”. Nu îmi venea sa cred ca statul roman ma urăște așa de mult încât sa vrea sa ma gazeze ca pe un animal care cauzează stricăciuni! Mi-a fost frica pentru viața mea!

Tatăl meu a fugit de comuniști in 1988 in Suedia iar eu am fost nevoită sa emigrez in 1990 după ce am terminat liceul. Nu a fost alegerea mea ci a familiei de aceea nu m-am împăcat niciodata cu gândul și am o legătura adânca și intrinseca cu România. Acum sunt medic stomatolog in Suedia și am 46 de ani.

Acest protest avea un caracter improbabil la început, fiind in mijlocul verii, in timp de vacanța. Ceea ce a demonstrat însă a fost enorma dragoste ce exista între cei plecați și cei de acasa! Dacă nu se trăgeau cu gaze in continuu s-ar fi adunat cel puțin jumătate de milion de oameni acolo, intr-o adevarata sărbătoare naționala! Multe familii cu copii părăseau piața din cauza gazelor iar in locul lor veneau altele, in flux continuu! Toate bulevardele erau pline, lumea se mai și odihnea și mânca ceva prin restaurantele din jur. Era o atmosfera festivă și determinata! Nici o umbra de intenții violente sau criminale! Sărbătoarea noastră naționala, care ar fi încununat acest an centenar, a fost deturnata și mânjită de reprezentanții statului care ar trebui sa deconteze!
Mesajul meu e : 1. s-a văzut ca oriunde ne-am afla in lume ne simțim toți frați și ca România poate conta pe noi.
2. puterea vremelnică de la București nu mai are argumente sa-și apere politica și e obligată sa recurgă la violente. Asta înseamnă ca e pe cale de ducă și ca lupta noastră se apropie de sfârșit. Prin tot ce au făcut au pierdut enorm! Sângele celor 452 de răniți nu va fi curs in zadar! Nu ne-au speriat nici descurajat de la a cere o Românie democratica, dezvoltată și demnă! O vom face prin toate modalitățile pe care jocul democratic le pune la dispoziția noastră.
De câte ori a fost nevoie stringenta am lăsat tot și am revenit in țara. Anul trecut cu OUG 13, am zburat în țara in aceeași seara când am aflat de ea. Am participat la toate marșurile și am fost una din acei 600,000! Urmăresc constant ceea ce se întâmpla acasa și voi reacționa de câte ori e nevoie. Faptul ca sunt in Suedia ma ajuta sa-mi țin capul limpede și sa analizez situațiile, fără bruiajul dificultăților de zi cu zi cu care se confrunta fratii mei din țara: trafic, birocrație,corupție. Asta ma face sa pot sa văd clar derapajele de la normalitate și sa reactionez instantaneu.
Reclame

Un gând despre „Diaspora la protestele din 10 august: Laura Ghibu Ventimiglia (46 ani, Suedia)

  1. Asa este Laura . In ultima suta de ani Romania a fost condusa , ca si acuma , de HOTI si TRADATORI DE TARA . DE GLOABE , CÎRPE SI TÎRÎTURI . Institutiile statului sunt capușate cu asemenea exemplare . Mai avem afara , peste granite , cam atita populatie cit mai are Romania . Elitele au fost distruse in închisorile comuniste . Din cauza HOTIEI iti este sila sa mai si respiri in Romania .

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s