Diaspora la protestele din 10 august: Dana Hering (48 de ani, Suedia)

Incepand de acum, incarcam cateva texte scrise, in romana sau engleza, de membri ai diasporei care au participat la Bucuresti la protestul de pe 10 august. 

Text de: Dana Hering

Trăiesc în Suedia de șase ani. Implicarea mea in politica romaneasca, motorul meu este pe de o parte, faptul ca fiu-meu si multi alti tineri din generatia lui, scoliti prin vest, dar nu numai ei vor sa se intoarca si nu prea au cum intr-o tara condusa de un guvern mediocru, agramat si fara viziune si de o mana de penali corupti.

Pe de alta parte, implicarea celor din diaspora in viata tarii lor nu ar trebui sa fie o surpriza sau o exceptie. Suntem si ramanem cetateni romani, chiar daca avem domiciliul in alte tari iar legaturile cu tara raman la fel de stabile si nealterate. Integrarea intr-un loc nu presupune renuntarea la altul, oamenii sunt mobili, schimbarile de domiciliu sau ale locului de munca intre granitele UE sau chiar dincolo de ele sunt posibile si la indemana oricui. Ramai ancorat de tara ta prin limba pe care n-o uiti, familie, prieteni. Romania e o tara frumoasa si uimitoare, condusa de o gasca mediocra, inraita la furtul banului public, care nu s-ar da inapoi sa scoata Romania de pe traseul UE, din pura prostie si ticalosie. Iar ultima parte este faptul ca in diaspora suntem deja mult prea multi oameni, ignorati complet de statul roman, cu nevoi specifice care cer masuri si programe specifice. de exemplu, fenomenul copiilor lasati in urma de parinti plecati la munca este unic in Europa si dureros prin consecintele lui. Autoritatile romane nu si-au dat nici macar osteneala sa afle cati suntem, ba dimpotriva, au incercat sa creeze falii intre cei din tara si cei de afara. Pancarta mea va fi despre legile electorale si dreptul la vot al romanilor emigrati, restrictionat si impiedicat de autoritati fiindca se stie ca diaspora voteaza antisistem. Este evident ca indiferent de locul fizic in care ne aflam, avem dreptul fundamental la vot si dreptul de a ne implica in viata tarii noastre.

Protestul de vineri a fost cea mai cumplită experiență pe care am trait-o vreodată. Nu stiu ce calcule politicd au fost facute pe seama mitingului diaspora, dar ceea ce s-a întâmplat acolo a depășit orice limită a ororii si grozaviei.

Am vrut să demonstrăm pasnic, împreună cu prietenii si familiile si am fost gazati, bătuți, hăituiti de jandarmii care ar fi trebuit să ne apere si care au acționat la comanda politica a partidului de guvernământ, împotriva căruia protestăm.

Scenele au fost de groază, terifiante. După ce jandarmii au împrăștiat gaze lacrimogene peste mulțime toata dupa-masa, fără să țină cont că in mulțime se aflau copii si bătrâni, la ora 11 seara au evacuat piața in care se aflau sute de mii de oameni, folosind gaze iritante si tunuri cu apă.

Ne-au pus viața în pericol, cu intentie, fiindca știau că in înghesuială si disperarea de a scapa, lumea se calcă în picioare. Ca nu s-a întâmplat nici o tragedie e meritul exclusiv al oamenilor care au fost la protest. Au fost oameni căzuți, leșinati, pe care i-am scos pe brate, chiar dacă toti eram orbiți iar trupele de jandarmi ne inconjurasera peste tot. Au venit cu cai, cu câini și ne-au hăituit pe toate străzile.

Toată noaptea ne-au urmărit si vanat pe strazi, oamenii au fost bătuți, s-a dat cu gaze în magazine, oamenii si-au deschis usile ca sa-i adăpostească pe cei care fugeau

Au dat cu gaze până si in fata unui spital.

Declarațiile jandarmeriei si a celor responsabili de haosul creat CU INTENTIE, au dat declarații halucinante, in care au arătat că nu cunosc si ignora legislația internațională. Purtătorul de cuvânt al jandarmeriei a spus, de exemplu, ca jurnaliștii care rămân după semnalul de evacuare sunt asimilați populației, de altfel, în ciuda insignei de jurnalist, multi au fost bătuți.

Iar ministrul MAI, Carmen Dan a declarat că jandarmeria a procedat corect, bătând protestarii. Vineri au fost desfășurate efective imense, care au lipsit total a doua zi, deși in piața ne-am intors aceeași oameni, în același număr. Abia sâmbătă am avut protestul așa cum l-am dorit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s