Diaspora la protestele din 10 august: Andrei Bogdan Sterescu (22 de ani, Franta)

Incepand de acum, incarcam cateva texte scrise, in romana sau engleza, de membri ai diasporei care au participat la Bucuresti la protestul de pe 10 august. 

Text de: Andrei Bogdan Sterescu

Am 22 de ani si am plecat din Romania acum 3 ani ca student in Franta la Sciences Po Paris. Am crescut intr-un oras de provincie fara prea multe posibilitati si prospectul de a pleca in afara parea singura sansa de a face ceva semnificativ. Am petrecut un an si-n UK ca student de schimb si acum incep masterul inapoi in Franța.

Sunt convins ca fiecare cetatean isi doreste ca actualul guvern sa pice si ca PSD sa dispara, daca nu din motive morale legate de justitie, dreptate si bun simt, atunci, cel putin, din cauza incompetentei administrative de care au dat dovada, a lipsei de interes pentru o guvernare sincera, a faptului ca servesc interesele partidului si nu ale alegatorilor, si a abuzurilor pe care le pratica in incercarea lor a-si consolida puterea. Dar, chiar daca suntem impotriva actualului guvern si al PSD, unii dintre noi au idei diferite despre cum am putea schimba peisajul politic din Romania, asta e unul dintre motivele pentru ca nu am participat la unele dintre prostele care au avut loc din 2016 incoace. As vrea sa vad un partid cu adevarat social-democrat in Romania, consider ca de asta ar fi nevoie si ma deranjeaza ca PSD isi asuma aceasta eticheta.

Initial nu voiam sa particip nici la aceste proteste pentru ca nu eram in tara special pentru asta si nu credeam ca va fi asa multa lume, cel putin nu din diaspora. Evenimentul suna mai mult ca o alta miscare de PR a opozitiei si nu credeam ca va fi cine stie ce sau ca va degenera in felul acesta, mai ales ca a fost si mai putin spontan decat alte proteste. Ma gandeam ca din undeva la 4 milioane de romani din strainatate, din care numai vreo 10% sunt activi politic, nu o sa vina foarte multi si ca majoritatea protestatarilor or sa vina tot din tara, deci nu prea avea de ce sa fie diferit de celalte proteste de la OUG13 incoace. De aceea nu consideram protestele acestea ca fiind importante si nu mi se parea necesar sa particip.

Perspectiva mea s-a schimbat dupa ce am vazut modul in care au reactionat fortele de ordine, cat si guvernul la toata treaba asta. Folosirea complet disproportionata a fortei din partea jandarmeriei, cat si decizia de a evacua piata la ora 11, fara ca sa fi avut loc violente din partea protestatarilor, a schimbat intreaga dinamica care pana atunci nu parea diferit de altele. Brusc nu mai era doar o alta miscare de PR sau un protest al diasporei, ci avea de-a face cu toti romanii, pentru ca oricine s-ar simti idignat daca ar vedea genul de abuzuri facute de fortele de ordine la acel protest. Romania nu are o cultura a protestului ca-n vest, nu exista niciun motiv pentru ca acest protest sa fie mai violent decat altele. Toata chestia asta s-a simtit de parca guvernul a folosit o institutie de stat pe post de garda personala impotriva propriilor cetateni, unii intorsi in tara special pentru acest protest si primiti cu gaz lacrimogen. Daca fortele de ordine si guvernul nu ar fi avut aceasta reactie, probabil ca protestele acestea mi-ar fi fost destul de indiferente. Acum consider ca a fost foarte important sa continue protestul si a 2a zi si nu am avut nicio retinere in a participa.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s