Când o puștoaică de 8 ani vrea să voteze președintele

81mmLpc7R4L._SL1500_Swing Vote, adică votul care poate balansa o întreagă luptă electorală, filmat în 2008, (regia Joshua Michael Stern),  îl are în prim plan pe Bud (Kevin Costner), care încearcă să fie un tată cât se poate de bun pentru fiica sa foarte isteață și agilă, Mollie (Madelinne Carroll). Mollie e cea care declanșează intriga unei povești despre alegeri, politică și simț civic. La cei 8 ani ai săi fiind o persoană cu un simț de răspundere foarte ridicat pentru vârsta ei, încearcă să își convingă tatăl că votul e un drept și trebuie exercitat, pentru că a fost un bun câștigat de predecesorii Americii moderne. În ziua prezidențialelor îi dă întâlnire tatălui lângă secția de votare. Dar intervine ceva neprevăzut, Bud este concediat. Asta schimbă cu totul datele poveștii. Mollie încearcă să voteze (ilegal) în locul lui, dar o pană de curent îi blochează votul și declanșează o eroare în sistem.

De aici începe o întreagă aventură. Bud este căutat de către reprezentanți ai Biroul Electoral Central al SUA, deoarece dat fiind faptul că lupta pentru fotoliul de la Casa Albă era atât de strânsă, votul său neînregistrat va decide cine va fi viitorul președinte. De aici începe concursul celor doi contracandidați pentru votul lui Bud, cu curse de Nascar sau aducând cântărețul preferat al lui Bud în încercarea de a-i câștiga simpatia eroului nostru, ori alte promisiuni electorale, care se fac de obicei în campaniile electorale cu duiumul, dar din păcate puține dintre ele sunt respectate.

Finalul filmului îl prinde pe Bud în mijlocul unei dezbateri electorale cu cei doi contracandidați, pornită de la sutele de scrisori primite cu cereri de la oamenii simpli din SUA, un moment în care el înțelege responsabilitatea votului său și își schimbă total atitudinea dintr-un om iresponsabil și total neinteresat de lumea din jurul său într-o persoană care dorește să schimbe ceva în comunitatea sa – pornind de la problema imigranților mexicani care i-au luat locul de muncă, mergând până la probleme existențiale ale SUA din ultimul deceniu.

Ca și concluzie Swing Vote este un film care ne arată cât de puternică este alegerea noastră și că trebuie să ne exprimăm ori de câte ori avem ocazia, în orice împrejurare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s