Jakub Majmurek: Un loc pentru ceva nou în politica poloneză.

Jakub Majmurek_Teodor Ajder

de Jakub Majmurek

 

După reconstrucția guvernului, PiS și-a schimbat imaginea. De la revoluționară la una tehnocratică, de la popular-național-catolică la una de clasă de mijloc. Prima-ministră, care se pricepea să vorbească pre limba locuitorilor orașelor mici și ascultătorilor Radio Maryja, a fost înlocuită de un fost președinte de bancă, care se simte confortabil la recepțiile cu caracter economic și internațional.

Într-un cuvânt, PiS se mută spre centru și luptă pentru partea conservatoare a electoratului PO și Nowoczesna-ei. Visul PO-PiS de acum un deceniu se înfăptuiește înaintea ochilor noștri – doar că fără PO, dealtfel tot mai slab. După cum a observat portalul Forsal.pl, schimbările au luat un curs spre plictiseală, de dezangajare a conflictului ritual dintre PO-PiS. Atunci când vor dispărea Macierewicz și ciclurile de pomeni lunare a catastrofei aviatice din Smolensk, cetățenii de rând ai Republicii Polonia vor deveni și ei inutili.

E posibil oare ca concentrarea politicii poloneze în jurul a două partide care se luptă să fie vocea clasei de mijloc conservatoare, inducând demoralizare clară și slăbirea opoziției liberale, să deschidă un spațiu pentru apariția unor forțe noi și semnificative din stânga, dar nu numai?

De ce nu a câștigat stânga în putere?

De fapt, s-ar putea întreba de ce vidul de pe stânga nu a fost umplut pe o scena politică poloneză puternic înclinată spre dreapta. Mai mulți factori au blocat creșterea stângii după 2015.

SLD a fost discreditat de alegerea Magdalenei Ogórek, drept candidatul lor în alegerile prezidențiale. De asemenea, partidul a pierdut prin ricoșare, alegătorii atrași de discursul anti-stabiliment și anti-elite, adus la guvernare de PiS. Partidul Razem, pe de altă parte, era perceput încă drept un partid nou, respectiv avea o recunoaștere socială scăzută. Pentru mulți alegători potențiali, această formațiune a fost pur și simplu prea puțin experimentată pentru a stârni încrederea alegătorilor la urne sau pentru a le oferi sprijinul în cadrul sondajelor de opinie efectuate de centrul de cercetare a opiniei publice.

Extinderea stângii în electoratul social a fost blocată până acum de o politică socială generoasă și de o propagandă foarte activă a PiS pe acest front. PiS a lansat un mare transfer social sub forma renumitului de 500+, a introdus un salariu minim per oră de muncă, reușind să se definească efectiv ca fiind primul partid după ’89 care se ocupă de interesele „oamenilor obișnuiți”.

La rândul lor, alegătorii care se identifică cu un anumit minim liberal în materie de cultură au fost atât de înspăimântați de felul în care PiS mărșăluiește prin instituții, încât, în locul stângii, erau dispuși să voteze pentru un centru destul de conservator, pariind pe cel mai puternic jucător, care, în opinia lor, era capabil să oprească PiS de la introducerea unei interdicții totale a avortul și proslăvirea oficializată a cultului lui Lech Kaczyński.

Alegători de adunat?

Dar iată că, această configurație începe să se dărâme în fața ochilor noștri. Au trecut doi ani de la compromisul cu Magdalena Ogórek și înfrângerea demoralizantă a Stângii Unite. Alegătorii încep să uite aceste chestii. Pe de altă parte, activiștii civici și cei de la Razem, câștigă în termenii de opinie publică, obișnuindu-se, probabil, cu ideea că Andrian Zandberg sau Agnieszka Dziemianowicz-Bąk ar putea găsi drumul bun spre următorul Seim.

PiS, la rândul său, devine noul stabiliment. Cu un guvern condus de un milionar, acesta va fi din ce în ce mai vizibil pentru cetățeni, ca un partid evident al guvernării – bonusul de prospețime, de neîmpotmolire în sistem, pe care partidul lui Kaczyński l-a primit în 2015 ar putea încet încet să se evapore. De asemenea, întoarcerea politicii PiS spre clasa de mijloc, ar putea facilita lupta stângii pentru electoratul poporan.

V-a retrage oare Morawiecki programul 500+? Anterior, el declarase că programul este derulat pe credit. Chiar dacă vrea cu adevărat să oprească robinetul, înțelege că este un lucru imposibil. Guvernul Morawiecki nu va retrage 500+ deoarece conducerea politică a PiS știe foarte bine cât de mult rezultate sondajelor de susținere a partidului depind de acest program. Ancorele sociale ale cabinetului Beatei Szydło vor fi menținute și în continuare. E îndoielnic ca miniștrii lui Morawiecki să pregătească altele noi. Are alte priorități. Limba cabinetului se va schimba, de asemenea, sub Morawiecki. Guvernul bancherului va fi ghidat spre, și mai atrăgător pentru alegătorii din clasele mai avantajate.

Când Morawiecki va declara în nenumărate rânduri despre „constituție pentru business“, stânga ar trebui până la plictiseala să răspundă cu „constituție pentru angajați”. Cu atât mai mult cu cât unele dintre ideile noului prim-ministru – extinderea modelului de angajare din zonele economice speciale practic în întreaga economie națională – nu sunt doar în defavoarea angajaților, dar pe termen lung, sunt și anti-dezvoltare. Acestea pot opri economia poloneză la un nivelul mediu de dezvoltare, despre al cărui capcană experții economici PiS sunt dispuși să povestească mult și bine.

Spațiu de acțiune, de asemenea, se deschide ori de câte ori apar conflicte sociale între guvern și diferite grupuri profesionale – în special cele înclinate anterior să voteze pentru stânga, din sectorul public, în continuare puternic sindicalizat. Un exemplu bun este oferit de recentul protest al rezidenților. Mass-media guvernamentală a reacționat isteric la faptul că unii dintre protestatari au legături cu Razem. Un scenariu în care stânga – imună la mantra „ultimii opt polonezii au fost ignorați de către guvernele PO“ – animă și influențează din punct de vedere politic marile proteste ale unui grup considerabil din sectorul public profesionist, este un veritabil coșmar politic pentru partidul de la guvernare.

Pentru moment, însă, nimic nu prevede un astfel de scenariu. Rezistența rezidenților este foarte limitată și nu este gestionată politic de Razem. În ciuda înghețării lucrărilor pentru gestionarea bugetarilor, nu se întrevăd la orizont proteste ale profesorilor sau ale funcționarilor publici. Cu toate acestea, situația economică benefică, creșterea salariilor în sectorul privat și propaganda succesului guvernului actual creează aspirații în rândul angajaților din sectorul public, la care cabinetul Morawiecki s-ar putea să nu fie în stare să facă față. Situația în care nivelul de viață al oamenilor se îmbunătățește mai încet decât cred ei că li se cuvine, este potențial cea mai explozivă. Iar o astfel de explozie nu e la îndemâna politică nici a PO, nici a Nowoczesnei.

Liberalii nu ne vor da un minim liberal

Cele două partide nu vor profita de o astfel de revoltă și pentru că ambele par a fi într-o stare de criză profundă, dacă nu chiar descompunere. Votul asupra a două proiecte care schimbă condițiile de încetare premature a sarcinii a arătat cât de inepte și rătăcite sunt astăzi PO și Nowoczesna. Comportamentul ambelor părți în ziua de miercuri (1) nu numai că le-a discreditat în ochii multor alegători potențiali, dar a arătat și slăbiciunea conducerii interne și amploarea fisurilor și tensiunilor prezente în ele. Mai ales în partidul Nowoczesna, care pare să fie pe cale să repete soarta Mișcării Palikot, și să devină partid de un singur sezon electoral.

Dar mai important e faptul că, săptămâna aceasta a convins în sfârșit pe toți cei care au unele îndoieli în legătură cu aceasta, că centrul liberal în forma sa actuală nu va instaura minimul liberal în Polonia. Drepturile de reproducere, la parteneriate libere și o serie de alte chestiuni, nu vor fi soluționate așa cum sunt ele de mult timp un standard în Europa de Vest. După cum ne arată o serie de rezoluții recente din Seim – cum a fost votul de încredere oferit inițiativei formațiunii de extremă dreapta Brigadei Świetokrzyska – acest centru este rahitic și o ineficientă barieră împotriva ofensivei conservatoare a PiS.

Așadar, stânga tocmai a câștigat monopolul asupra unui program de introducere a unor soluții minime progresive din punct de vedere social. Ar trebui să folosească acest moment. Acest program își are propriul electorat. Liberalizarea legii avortului e sprijinită de peste 40% din populația țării cu drept de vot. Iar aproximativ jumătate dintre polonezii susțin idea parteneriatelor libere. Desigur, alegerile nu pot fi câștigate doar cu aceste teme, dar e indubitabil că acestea sunt o resursă incontestabilă a stângii. Să nu uităm că Uniunea Muncii – prima formațiune postcomunistă de stânga – a apărut pe valul de opoziție socială față de prima încercare de a interzice avortul.

Desigur, acest lucru se poate întâmpla doar dacă stânga ar putea valorifica politic aceste oportunități, să fie clar. Astăzi, stânga polonă are 5 nuclee politice: Nowacka și mișcarea ei, Biedron, Razem, SLD, precum și mișcările urbane progresive. În unele cazuri, ele pot lucra împreună – în cazul chestiunii liberalizării avortului – Czarzasty, Nowacka și Zandberg par să vorbească cu o singură voce – dar le lipsește o anumită platformă permanentă, care ar oferi alegătorilor un sentiment că aceste forțe nu luptă între ele.

Fără o astfel de înțelegere, șansa de a folosi noul moment poate fi pur și simplu pierdută. În cazul în care în următoarele alegeri locale vor fi 5 liste diferite de stânga, alegătorii pur și simplu nu vor merge la urne. În calitate de votant al stângii, pot face doar acest apel: înțelegeți-vă, un loc pentru ceva nou nu apare în politică în fiecare zi!

1. Nota traducătorului: În 10.01.2018 proiectul de lege „Salvați femeile” a fost respins de Seim în prima lectură cu 202 de voturi contra și 194 pentru. 29 de deputați de la Platforma Civică și 10 de deputați de la Nowoczesna nu au participat la vot. În plus, trei deputați PO au fost împotriva proiectului. Ulterior aceștia au fost excluși din PO. Curios fapt, 58 deputați PiS au votat pentru continuarea lucrărilor asupra proiectului de lege, inclusiv Jarosław Kaczyński, Joachim Brudziński, Antoni Macierewicz și Krystyna Pawłowicz.

 

Traducere din polonă: Teodor Ajder.

Textul a apărut original în poloneză aici.

 

Reclame

4 gânduri despre „Jakub Majmurek: Un loc pentru ceva nou în politica poloneză.

  1. Pana una alta, cei mai de stanga si mai progresisti in politica inalta polona sunt, de fapt, liderii formatiunii celei mai de dreapta.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s