Sfarsitul democratiei in Polonia – a venit

 

poland demo

In Polonia, se vorbeste deja de doi ani ca e sfarsitul democratiei. Aseara cred ca chiar a venit.

Ieri, Sejmul (camera cea mai importanta din parlament) a votat doua legi referitoare la justitie:
1. Legea prin care majoritatea politica preia controlul asupra KRS, institutia care numeste judecatori, inclusiv in Curtea Suprema (institutia avea si pana acum membri numiti politic – de ex ministrul de justitie, dar acum majoritatea vor fi de facto alesi de partidul cel mai mare)
2. Schimba componenta Curtii Supreme, pensionand membrii actuali inainte de sfarsitul mandatului lor inscris in constitutie. Evident, se face loc pentru membri care asculta de PiS.
Curtea Suprema valideaza rezultatul alegerilor! (PiS la ora actuala pregateste – si este f aproape, legea a ajuns la comisii – sa schimbe si legea electorala, printre altele punand comisiile electorale sub controlul PiS desi alte efecte ale legii sunt inca neclare).
In plus – si foarte important – se da Curtii Supreme posibilitatea de a redeschide orice caz finalizat in ultimii 20 de ani. Doar imaginati-va consecintele, se poate redeschide orice caz a carui concluzie nu convine PiS
Si se creeaza un corp special care sa investigheze conduita judecatorilor si procurorilor – stim ce inseamna: acesta va fi controlat politic si va fi acolo pentru a crea un climat de frica printre judecatori si procurori.

Reamintesc ca Tribunalul Constitutional este deja controlat de PiS de anul trecut si ca actualul ministru de justitie (PiS) este procuror general de la inceputul mandatului PiS.
Vara asta, fusese deja adoptata o alta lege a justitiei care permitea ministrului justitiei sa demita orice judecatori din tara. Ministrul de justitie s-a folosit deja de dreptul asta luna trecuta, demitand judecatorii din Cracovia care fusesera alocati la un caz al tatului sau.

Cele doua legi ale justitiei adoptate de Sejm ieri vor trebui adoptate si de Senat (marti) si semnate de presedintele Duda. Spre deosebire de vara trecuta, nimeni nu mai crede ca Duda isi va exercita dreptul de veto. Legile votate ieri sunt deja rezultatul unui compromis politic intre Duda si Kaczynski.

In mare parte, de asta nu avem demonstratii importante in Polonia, din lipsa de speranta ca se poate schimba ceva – asta vara, cand in Polonia au fost demonstratii majore care au condus la veto-ul lui Duda, exista aceasta speranta.
*Eu personal am sperat sa vad lume in strada ieri, pentru ca importanta legilor e atat de mare ca trebuie luptat pana la ultima suflare. In plus, am sperat ca oamenii vor iesi sa zica macar ‘nu in numele meu’

Polonezii sunt si obositi. De doi ai in fiecare zi democratia moare incet. De cand a venit la putere, PiS voteaza legi noaptea, fara ca nimeni in afara de liderii PiS sa le inteleaga continutul. Au preluat Tribunalul Constitutional, au preluat mass media de stat (jurnalul de seara e de anii 80), au schimbat conducerea armatei cu oameni fideli. Au luat bani de la ONGuri care promoveaza valori liberale si au schimbat expozitiile muzeelor de istorie care incercau o interpretare mai nuantata a istoriei. Ministrul apararii investeste intr-o armata de voluntari (zeci de mii sunt antrenati si inarmati pe spezele statului) – Polonia a avut in vremea comunismului o militie formata din cetateni voluntari, se pare foarte crancena. Extrema dreapta infloreste. PiS insusi promoveaza acest discurs.

Ieri s-a anuntat si numele noului prim ministru PiS, actualul ministru al finantelor Mateusz Morawiecki. Pentru mine, cea mai importanta informatie despre Morawiecki e ca a preluat postul in ziua in care PiS a ucis independenta justitiei. Sa speram ca e mai liberal e o gluma. E doar un alt soldat al lui Kaczynski. Vorbeste engleza si germana si e fost bancher, asa ca unii spun ca poate mai castiga timp la Bruxelles, unde se discuta sanctionarea Poloniei cu reducerea fondurilor UE pt Polonia in urmatorul buget european. Se spune si ca Morawiecki e mai mult un fan al marilor programe de investitie in economie decat al micilor masuri sociale marca PiS atat de iubite de electoral (ajutorul direct pt familiile cu 2 + copii, marirea salariului minim pe ora, reducerea varstei de pensionare). Bancherul ‘cosmopolit’ Morawiecki a declarat ieri in primul lui interviu de anvergura de cand a fost numit ca vrea sa ‘re-crestineze’ Europa! A zis ca e trist ca oamenii nu mai canta colinde in Europa de Vest…

Saptamana trecuta, am urmarit in paralel discutiile din parlamentul roman si polonez, eforturile partidelor de opozitie, cum oamenii in Varsovia si Bucuresti inghetau la exact aceeasi ora in aceeasi zi in fata parlamentelor pe care le doresc ‘ale lor’.

Zic asa: in Polonia se vorbeste ca opozitia prea a tipat in fiecare zi populist ca ‘democratia moare’ – s-a strigat lupul prea des si cand chiar a venit, oamenii nu au mai avut putere sa se opuna. Se zice aici ca opozitia ar trebui sa fie mai retinuta in declaratii si ca ar fi bine sa ne mentinem capetele limpezi si sa descriem cat mai corect putem ce se intampla.

Nu exista alternativa la PiS, partidele de opozitie (toate de drepta in afara de micul Razem) se cearta mai rau intre ele decat cu PiS. Sunt schimbari importante la Nowoczesna, care si-a schimbat leadershipul cu o femeie desteapta (si au numai femei destepte in prima linie in ultima vreme, ele au luptat cel mai tare in parlament cu legile justitiei). Insa ei sunt neo-liberali si nu vor atrage votantii PiS.

Sper din inima ca oamenii in Romania sa nu oboseasca. PiS a pregatit mult mai bine terenul si este mult mai puternic decat PSDul. Aici PiS are o strategie clara, coerenta, pe care o implementeaza de doi ani pas cu pas. Miscarea de opozitie din Polonia nu a reusit niciodata sa atraga cu adevarat tinerii, ceea ce se simte in ritualurile de protest, foarte obosite, mai ales in ultima vreme lipsite de spirit combativ (cu exceptia unor momente – asta vara au fost tineri)

PiS a omorat incet democratia zi cu zi, picatura cu picatura, intr-un razboi de uzura. Piesele de puzzle se adunau incet incet. Cand se vede in sfarsit clar desenul, rezistenta e epuizata.

Nu obositi.

 

Text: Claudia Ciobanu

Foto: Flickr/ Gregorz Zukowski 

Reclame

2 gânduri despre „Sfarsitul democratiei in Polonia – a venit

  1. In România , acum sunt multi tineri necuprinsi in câmpul muncii ,care ar fi disponibili sa fie calificati la locul de munca. Asa era inainte de lovitura de stat din 1989,pe santierele constructii hidrocentrale. Tinerii din tara, veneau
    fara nimic. Imediat erau angajati ca necalificati, li se dadea cazare , masa in prima luna gratuit,salar. In paralel faceau cursuri de calificare predate de ingineri, maistri. Dupa un an ,gata instruiti ,continuau lucru ca muncitori calificati: electricieni, fierar betonisti, zidari sau ce era nevoie. Unii continuau studiile medii sau universitare la fara frecventa , isi intemeiau familii .Cu astfel de proiecte sa vina USR-istii care ar atinge idealul de a Salva România, nicidecum de a Sabota România cum zdrangane si aprind luminite la comanda sorosistilor. Urgent sa se dea drumul la constructii si sa fie obligati sa se angajeze toti cei apti de munca care capuseaza bugetul de pensii!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s