Sondaj: Maia Sandu învinge din primul tur!

Conform datelor unui sondaj realizat între 22-24 octombrie de redacția noastră, s-ar putea să nu existe un tur doi al alegerilor prezidențiale. Candidata Maia Sandu ar putea câștiga prezidențialele din primul tur electoral. Asta se poate întâmpla dacă cei de acasă vor vota așa cum vor vota tinerii educați din Diasporă. 79,8% dintre respondenții au declarat că o vor susține în prezidențialele din 30 octombrie.

rezultate-vot

Pe locul doi, ar ieși Ana Guțu, cu 6,7% din voturi. Ana Guțu ar remiza cu toți bărbații candidați luați la un loc, care împreună au acumulat și ei 6,7% din toate voturile respondenților. 4,5% din respondenți au susținut că nu vor participa la alegeri din diverse motive, 1,1% au răspuns că vor participa dar că își vor invalida buletinul de vot, iar alt 1,1% a declarat că ar vota cu Inna Popenco, cu toate că această candidată a fost exclusă din competiție, fapt specificat și în sondaj. O surpriză este și faptul că nici Silvia Radu, cea mai bogată candidată femeie din aceste alegeri, nici Maia Laguta, cea mai puțin avută candidată, nu au câștigat niciun vot din partea respondenților.

E surprinzător și faptul că tocmai 91% din respondenți au declarat că vor vota cu o femeie în alegerile din 30 octombrie, 2016, cu toate că paritatea dintre sexul respondenților era aproape egală – bărbați – 48,3%, iar femei – 51,7%.

1_votez-cu-barbat-vs-femeie

3_diferenta-de-gen-a-participantilor

Profilul participanților:

Marea majoritate a respondenților au declarat că au studii superioare (93,2%), dintre care 30,3% au declarat că au și diplome postuniversitare.

studii-respondenti

72% dintre respondenți sunt între 18-37 de ani, urmați de 16,1% între 38-48 de ani și 10,3% între 49-59 de ani. La sondaj a participat un singur sexagenar.

varsta-participantilor

73,6% dintre participanți au declarat că sunt stabiliți de-a binelea cu traiul peste hotarele Moldovei. 12,6% au declarat că locuiesc temporar în afara hotarelor R. Moldova, afându-se în deplasări mai îndelungate de servici, delegați în misiuni diplomatice sau colaboratori ai unor instituții internaționale. Restul au dor un domiciliu temporar în alte țări decât R. Moldova.

stabiilt%cc%a6i-cu-traiul-peste-hotarele-moldovei

La sondaj au participat membrii Diasporei din 13 țări (plus cei care actualmente se află în R. Moldova.) Cel mai activ a participat la sondaj Diaspora moldoveană din România (22%), urmată de Diasporele din Spania, (15%) și Polonia (15%) – fapt explicabil și prin aceea că aici au avut loc mai multe discuții în jurul prezidențialelor din 30 octombrie, cu toate că proporțional Diaspora basarabeană din Polonia este mult mai neînsemnată numeric în comparație cu cea din Spania sau România. 15% dintre respondenți au declarat că actualmente se află în Republica Moldova. 12% dintre respondenți se află actualmente în Germania, 6% în Marea Britanie, 5% în Franța, 3% în Austria, 2% în SUA, urmate de doar câte un procent de participanți în Olanda, Belgia, Israel, Portugalia și Italia.

localizarea-actuala%cc%86-a-respondent%cc%a6ilor

distributie-participanti-2

Majoritatea respondenților – 66,7% s-au născut în Chișinău (în jur de 30%) și în raioanele din centrul Republicii. 15,4% s-au născut în partea de sud a republicii, respectiv, 17,9 în partea de Nord. Această distribuție nu corelează cu opiniile exprimate în sondaj. După Chișinău, Făleștenii par să fie cei mai angajați politic (10%), urmați îndeaproape de cahuleni și călărășeni – 7% și respectiv 6% din lot. În total, la sondajul de față au participat persoane născute în 20 de orașe și raioane ale R. Moldova.

locul-nas%cc%a6terii

locul-de-nastere

Mai mult de jumătate dintre respondeți sunt migranți noi. 33,3% dintre ei au declarat că locuiesc în afara Moldovei mai puțin de 2 ani, iar 25,9% au zis că locuiesc în străinătate de 3 până la 5 ani. Alți, circa 20% din eșantion, au declarat că sunt migranți cu experiență îndelungată – 6-15 ani.

locuiesc-in-afara

O bună parte dintre participanți au declarat că activează în multinaționale, management, inginerie, educație, învățătmânt, arte. Doar 9,8% au declarat că în clipa de față nu sunt încadrați în câmpul muncii.

78,4% dintre participanți au afirmat că sunt posesorii cetățeniei a cel puțin două state. Important, doar 4,6% a declarat că la votul din 30 octombrie se vor prezenta cu un act de identitate expirat pentru ași exprima votul.

cetatenie-dubla

acte-valabile-expirate

Dacă e să luăm în calcul că în Diasporă sunt aproximativ 1000000 de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot (probabil acest număr este totuși mai mic), atunci marja de eroare a sondajului pe care vi-l propunem, pentru o probabilitate de 95%, ar fi în jur de 9%. Numărul relativ mic al eșantionului se datorează timpului foarte scurt pe care îl avem la dispoziție – Prezidențialele sunt organizate într-o pripă enormă – precum și faptului că participarea la sondaj a fost promovat exclusiv prin rețele sociale, prin chemări individuale sau pe grupurile de cetățeni Moldoveni din Diasporă, în weekend și în ziua de luni. Întrebările au fost prezentate într-un formular accesibil online. Pentru a-l completa participanții trebuiau să indice adresa actuală de imeil. Predictibilitatea redusă din punct de vedere statistic a sondajului, însă, este balansată de felul în care au fost distribuite răspunsurile participanților. În acest context o marjă de eroare de 9% nu înseamnă prea mult. E adevărat și faptul că am eșuat să contactăm Diasporele moldovenești mai dinspre Est. Se prea poate că un eșantion cu o distribuție mai mare în participanți estici ar fi făcut ca cele aproximativ 7% obținute de către toți candidații bărbați luați la un loc, să fi crescut odată cu descreșterea marjei de eroare. Interesant însă ne pare faptul că în pofida eșantionului relativ mic, Maia Sandu pare să surclaseze categoric toți candidații așa-ziși „proeropeni” și de centru-dreapta. Studiul nu a luat în calcul motivațiile alegătorilor, știința sau orientarea lor ideologică. Acestea, credem noi, pot constitui subiectul unui studiu independent. Cu toate acestea, se pare că Maia Sandu a devenit într-o oarecare măsură un trend majoritar. Și cu toate că eșantionul nostru pare să fie format din indivizi educați și familiarizați cu tehnologiile avansate, probabil și mai activi politic decât restul compatrioților noștri, scrutinul din 30 Octombrie ar putea să ne ofere o mare surpriză.

Autorii:

Acest studiu a fost un proiect absolut voluntar pus la cale de un grup de inițiativă de pe lângă publicația „Mămăliga de Varșovia”, căruia ținem să-i mulțumim mult. Nimeni din grup nu a fost plătit pentru a contribui cu energie, idei și timp la acest studiu. La fel de mult mulțumim și tuturor participanțior din toate colțurile lumii care ne-au dăruit câte un minut din viața lor. Nu ne așteptam la o participare atât de activă. Vă mulțumim nu doar pentru timpul pe care l-ați acordat chestionarului și pentru că l-ați promovat, dar și pentru faptul că mai îndrăzniți să credeți că lucrurile se pot schimba în R. Moldova.

Printre multe altele, acest sondaj a fost motivat de excluderea sistemică a cetățenilor moldoveni din Diasporă în sondajele efectuate acasă. În cazul Republicii Moldova este vorba despre un număr cel puțin însemnat, care de la alegeri la alegeri cu mici excepții, este totalmente ignorat de instituțiile care se ocupă de barometrul opiniei publice. Am încercat așadar o redresare a acestei situații, evident în măsura posibilităților. După cum vedeți, Diaspora pare să gândească foarte diferit decât liderii de opinie de acasă. În final suntem șocați cât de patriarhocentrică este societatea moldovenească, inclusiv grupurile care se cred progresive. Ne întrebăm dacă nu cumva asta este una dintre marele cauze ale nevoilor noastre de toate zilele. Ne bucurăm mult că am reușit să realizăm acest studiu, și de rezultatele pe care le-am obținut, dar și pentru că este primul studiu sociologic efectuat în redacția noastră, sperăm că nu și ultimul. (Suntem conștienți și de greșelile pe care le-am comis, atât cele nevrute, mai știi, poate am fost ținta unui atac rider din partea susținătorilor Maia Sandu, cât și cele vrute, în special biasarea spre candidatele femei.) Este un experiment pe care îl credem, totuși, iluminator. Acum a mai rămas să vedem dacă Diaspora are dreptate în predicțiile ei referitoare la prezidențialele ce vin val-vârtej.

Redacția Mămăligii de Varșovia

Un gând despre „Sondaj: Maia Sandu învinge din primul tur!

Lasă un comentariu