Pe cine să andosăm în prezidențialele din 30 Octombrie 2016?

Din câte cunoaștem, în Polonia locuiesc în jur de o mie de cetățeni ai R. Moldova cu drept de vot. Doar o zecime dintre ei votează în Polonia. Acum poate vor fi și mai puțini votanți căci cei cu acte expirate nu vor mai putea vota, conform noilor proceduri. Ne întrebăm, totuși, pe cine și de ce să susțină revista noastră în alegerile prezidențiale din R. Moldova?

alegeri-prezidentiale-2016

Spre deosebire de alegerile parlamentarele din noiembrie 2014, când, dacă vă mai aduceți aminte, s-au inițiat dezbateri online, s-au organizat flashmoburi de îndemnare a alegătorilor de a participa la vot, acum, Diaspora moldoveană din Polonia pare să fie mai puțin interesată și nu prea mai pare să creadă nici în alegeri, nici în rezultatul lor. Din câte se pare, puținii care mai vorbesc despre alegeri sau zic că vor trage la sorți, precum afirma recent într-un text Aju Tutu, sau au un/o anume candidat(ă) pe care îl/o susțin într-un mod mai mult sau mai puțin tacit. Turneele de promovare a actualelor alegeri puse la punct de CEC nu vor ajunge, se pare, în Polonia. E și normal, alegătorii de aici pot fi numărați pe degete. Sunt multe locuri din astea, care dacă s-ar aduna la un loc ar putea deveni totuși o putere. Plasarea unui tag cu legerile pe paginile ambasadelor nu ni se pare suficient pentru a încuruja prea mult participarea la vot. Înregistrarea prealabilă a alegătorilor din afara țării a fost făcută în pripă, promovată silențios și mai rămâne o mare necunoscută și azi.* Pun pariu că o bună parte, dacă nu chiar majoritatea alegătorilor din Diasporă nu au auzit de înregistrarea prealabilă și, probabil, nu cunosc numele tuturor candidaților înregistrați sau platformele acestora. Urmărind cele câte s-au întâmplat până în prezent, ni se pare că aceste alegeri sunt ca o scamatorie întortocheată, dacă nu o joacă cu focul, care efectiv ne dă migrene.

Mai știm că în urma unor afirmații a Alinei Rusu de la CEC, în blogosferă a circulat la un moment dat o petiție http://laparis.net/votare2016/ în care o seamă de membri ai Diasporei moldovenești își exprimau îngrijorarea față de anumite schimbări care se preconizează în organizarea alegerilor prezidențiale – numărul redus de secții, imposibilitatea exprimării votului în cazul prezentării unor acte moldovenești expirate. Dacă aceste schimbări vor avea loc, numărul votanților, evident, va scădea – mai ales vor fi afectați moldovenii cu cetățenie dublă, căci ei nu au neapărat nevoie de acte moldovenești valabile sau a așa-zișii imigranții „ilegali”.

Mămăliga de Varșovia e gata să inițieze o discuție pe seama acestor alegeri.

Vă îndemnăm să tăiem în patru firul acestor alegeri, căci, probabil vor avea un impact și asupra noastră, cu toate că suntem departe de casă. Vă îndemnăm să comentați în josul acestui text, să ne scrieți la redacție, sau, am putea să ne întâlnim și pe viu, la o masă rotundă. Evident, nu vrem să limităm în niciun caz discuția despre prezidențiale doar la Diaspora moldovenească din Polonia. Dealtfel, suntem deschiși la orice sugestii. Vom reveni în scurt timp cu o dată și un loc.

Dar, teamă îmi e că suntem o minoritate. (Recent a avut loc o discuție aprinsă și pe Grupul românilor din Polonia despre permiterea sau interzicerea mesajelor de ordin politic pe grup, care nu știu dacă s-a înclinat în favoarea politicului. Cu toate discuția nu a luat sfârșit, sperăm că nu.) În opinia redactorilor noștri orice aspect al vieții este politic, inclusiv iubirea și ura de aproape și de președinte, cel actual și viitor, al României sau al R. Moldova. Îndrăznim să credem că și cititorii noștri sunt activi politic și sunt în stare să aibă păreri. Prin activi politic înțelegem nu doar consumul pasiv de știri ci și generarea de opinii critice și analize referitoare la aceste știri și evenimente. Din nefericire multe dintre guvernele și autoritățile locale în țările unde locuiesc moldoveni imigranți nu au atitudini foarte pozitive față de imigranții de orice fel, respectiv mulți imigranți, nu doar moldoveni, preferă să nu ridice prea mult capul. Preferă să fie filosofi, vorba aceea. Doar că actualmente în lumea oamenilor-emițători, proverbul cu cel ce tăcea și devenea ceva a devenit pur și simplu un neadevăr banal. Repetăm, să îndrăznim să fim mai activi!

Încheiem acest îndemn la discuție cu o sugestie. Ne întrebăm dacă nu cumva pentru a schimba ceva într-un mod radical în felul în care se rostogolesc lucrurile în R. Moldova, ar trebui să aplicăm un mod radical de alegere a candidatului pentru care vom vota. O posibilitate ar fi să alegem doar dintre femeile înregistrate în cursă – dacă numărăm noi bine sunt patru candidate. Să trecem categoric cu privirea brărbații, pentru că până în clipa de față bărbații au cam dat-o în bară rău. Ca să dau doar un exemplu, lăsând la o parte cunoștințe secrete despre hoții miliardului, recenta „Lege a miliardului” e cel puțin „deranjantă”, ca să-l citez pe Sergiu Voloc, care tocmai a lansat un șou nou „Jandarmul român”, în care, printre altele, ia la mărunțit candidații la președinte. Președintele actual Timofte, și el n-a rămas neutru și a promulgat totuși această lege dubioasă. Mă tem că Moldova are actualmente un președinte nepăsător și un guvern antimoldovenesc. Un lucru bun și cert al acestor alegeri e că ne vor scăpa de actualul președinte.

Ne tot prindem că ne gândim la această lege a miliardului de rău augur a guvernului Filip în termenii articolului 337, cel cu trădarea de Patrie. Asumarea responsabilității pentru furt a fost o faptă săvârşită intenţionat de către un grup de cetăţeni (adunați în guvern) în dauna suveranităţii și securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, – cu cât sunt mai săraci cetățenii cu atât mai rahitică e țara – prin trecerea de partea duşmanului (a hoților, oricine ar fi ei!). Evident, se pot face reinterpretări de tot felul, că dacă nu și-ar fi asumat responsabilitatea, n-ar fi primit credite, și am fi asistat la un colaps economic de proporții și acest colaps era de fapt, pericolul cel mai mare, de care ne-au ferit bunii guvernanții. Dar colapsul, dacă tot venea, era al hoților, că mulții și săracii nu mai au unde se prăbuși mai jos. Așa că nu e loc de manevră în interpretări pe aici. Populația nu poate ierta așa ceva. Ideal, ar fi suficient să avem o altfel de distribuire a forțelor în Parlament și cu toți miniștri actuali,  în frunte cu Filip, ar putea fi judecați pentru trădare de Patrie.

Știu că nu toate femeile candidate sunt cheie de biserică, cu toate acestea, poate o președintă ar schimba lucrurile spre mai bine. Suntem tentați să credem, că o președintă ar putea avea o agendă mai egalitară, mai puțin demagogică și mai puțin neoliberală decât bărbații din lista de candidați înschriși. Ce ziceți, andosăm una din candidatele înscrise în cursă pentru scaunul de președinte?

*Cetăţeanul [aflat peste hotarele Republicii Moldova în ziua alegerilor] trebuie să ştie că poate vota, chiar dacă nu s-a înregistrat în prealabil, întrucât această procedură nu este obligatorie(!). Cetățeanul poate să se prezinte la orice secţie de votare din străinătate având la el un act de identitate valabil, cel puţin aşa prevede legea la moment, paşaportul Republicii Moldova sau livretul militar. Respectiv, va vota pe lista suplimentară la această secţie de votare. Veaceslav Agrigoroae, secretar CEC, cec.md

Reclame

Un gând despre „Pe cine să andosăm în prezidențialele din 30 Octombrie 2016?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s