Planul nostru de activitati pe 2016

Pentru cine este interesat (in conditiile unei finantari de la Dept. Romanii de Pretutindeni):

Rezumat proiect >

Cu ajutorul acestui proiect, dorim să finanțăm apariția online și pe hârtie a revistei „Mămăliga de Varșovia” în anul 2016, precum și să organizăm o serie de întâlniri pentru și cu comunitatea vorbitorilor de română din Polonia în jurul unor teme dezbătute în revistă sau de interes însemnat pentru comunitate. Revista noastră există deja din noiembrie 2014, fiind înregistrată la Biblioteca Națională a Poloniei (ISSN-2449-9455), iar în 2015 am publicat prima ediție pe hârtie a Mămăligii. Numărul mare de cititori online, circa 18.000 de accesări individuale de la momentul lansării, participarea foarte numeroasă la cele câteva evenimente de lansare organizate (aproximativ 200 de persoane în Varșovia, Cracovia, Paris și Chișinău), precum și comentariile făcute de românii din Polonia cu care suntem în dialog ne dau de înțeles că revista este necesară diasporei. Ni se cer mai multe articole, suntem încurajați să organizăm discuții și lansări de cărți românești. Dorim să răspundem acestei cereri însă ne este greu să continuăm munca și mai ales să o extindem, așa cum suntem rugați de către românii din Polonia, numai pe bază de voluntariat și din fondurile noastre personale. De aceea solicităm fonduri care să asigure o funcționare minimală a revistei: recompensarea autorilor care publică articole pentru a încuraja cât mai mulți români să scrie, tipărirea a două numere pe hârtie în 2016 (interesul pentru ediția din 2015 a fost impresionant din punctul nostru de vedere), distribuirea unui lot gratuit al revistei către recenzori, biblioteci și cititorii care nu au acces la mediul online, precum și organizarea unor evenimente de lansare și a unor discuții în diferite orașe din Polonia și eventual din alte locuri unde trăiesc mulți vorbitori de limbă română. La finele lui 2016, ne dorim ca prin acest proiect să reușim să avem o revistă mult mai citită în mediul online, cu mult mai mulți autori provenind din diaspora română. De asemenea, sperăm să publicăm două numere noi pe hârtie care să fie lansate în orașe din Polonia și, în funcție de resurse, în alte locuri unde există interes pentru revistă. În plus, sperăm să organizăm o serie de discuții pe teme dezbătute în revistă sau de interes pentru românii din Polonia, care ar reprezenta ocaziipentru vorbitorii de română să interacționeze unii cu alții, ceea ce cu toții ne spun că își doresc.

Vorbitorii de română din Polonia râvnesc să se exprime în scris și să discute în limba maternă. Echipa redacției Mămăliga de Varșovia încearcă să satisfacă această trebuință fundamentală.

Acesta este un proiect prin care echipa redacţională a revistei Mămăligă de Varşovia îşi doreşte să finanţeze activităţile editoriale din anul 2016 (extinderea cantitativă şi sporirea calităţii faţă de anii 2014 și 2015) precum şi câteva întâlniri cu comunitatea vorbitorilor de limba română din Polonia.

Durata planificată a proiectului este 1 mai – 1 decembrie 2016, timp în care ne propunem să realizăm următoarele activități:

1. Publicarea de texte și imagini pe siteul revistei noastre și promovarea acestora în spațiul online. Ne propunem să publicăm în medie șase texte pe lună, fiecare însoțit de o imagine originală. Fiecare text este promovat pe Facebook pe grupul de români din Polonia precum și pe alte pagini ale diasporei române.

2. Atragerea de noi autori de texte. Plata articolelor ne va permite să propunem unui număr mai mare de români să scrie articole pentru siteul nostru, ajutându-ne astfel să sporim numărul de colaboratori din prezent.

3. Pregătirea a două ediții pe hârtie ale revistei, care să includă texte publicate în online. Ne propunem ca în anul 2016 să publicăm două noi ediții pe hârtie ale revistei, care să cuprindă textele publicate în online într-o prezentare originală. Cele două ediții vor fi publicate în mai și noimebrie.

4. Tehnoredactarea celor două ediții ale revistei, pregătirea coperților, designul revistelor, organizarea tipăririi lor

5. Promovarea celor două ediții prin evenimente de lansare la Varșovia, Cracovia și Wroclaw. La fel ca la lansarea primului număr al revistei, vom organiza evenimente de lansare în Varșovia și alte orașe din Polonia, folosindu-ne de sprijinul partenerilor noștri. În Varșovia, Krytyka Polityczna și Fundația Inna Prestrzen ne vor ajuta cu organizarea unui spațiu pentru lansare precum și cu promovarea evenimentului. La Cracovia, acesta va fi rolul Organizației Românilor din Cracovia și a Clubului Drum Bun.

6. Promovarea celor două ediții cu ajutorul partenerilor noștri din Polonia. Texte din revista noastră vor fi publicate de Krytyka Polityczna în poloneză.

7. Prezentarea revistei la București. După ce a fost prezentată cu succes la Chișinău și Paris în 2015, ne dorim să ajungem cu revista și la București, în cadrul unui eveniment public de prezentare a revistei și a problemelor comunității de români din Polonia.

8. Organizarea a patru discuții publice pe teme de interes pentru comunitatea română la Varșovia. La cerea românilor din Polonia, vom organiza patru discuții publice pe diverse teme de interes pentru comunitate, ân limba română, la Varșovia.

Până în prezent (februarie 2016), siteul nostru a avut 18,000 de vizitatori unici. Am publicat un prim număr-almanah al revistei pe hârtie în 300 de exemplare care are 264 de pagini. (Vedeți pdf-ul atașat cu revista) Am organizat evenimente de lansare la care au participat 200 de oameni. Prin acest proiect, ne dorim să dublăm numărul de vizitatori ai siteului, să publicăm încă două ediții ale revistei, fiecare a câte 300 de exemplare și să organizăm evenimente de lansare (trei) și discuții publice (patru), la fiecare dintre ele așteptând în jur de 30-50 de participanți (mai mulți la lansări).

Principalii beneficiari sunt românii și vorbitorii de română din Polonia, însă, după cum arată statisticile siteului nostru, textele noastre sunt citite de diaspora din toată lumea, iar prin parteneriatele din cadrul acestui proiect, ele vor ajunge și la polonezi, unele texte fiind traduse în polonă.

Responsabili de implementarea proiectului sunt cei patru membri ai echipei editoriale a revistei, Teodor Ajder, Claudia Ciobanu, Olga Corochii, Mihai Tarță.

Obiectiv general:

Să publicăm online și pe hârtie revista “Mămăliga de Varșovia” și să o promovăm printre românii din Polonia și nu numai.

Obiective specifice:

  1. publicăm șase articole lunar însoțite de imagini pe siteul revistei Mămăliga de Varșovia.

  2. creștem numărul de autori de articole și imagini.

  3. Să publicăm pe hârtie două ediții ale revistei, una în mai și alta în noiembrie, fiecare în câte 300 de exemplare, fiecare cu design și copertă originale.

  4. organizăm evenimente de lansare a edițiilor la Varșovia, Cracovia și Wroclaw.

  5. Să prezentăm revista la București.

  6. Să promovăm o parte din textele din revistă în fața publicului polonez prin parteneriatul lui Krytyka Polityczna.

  7. organizăm la Varșovia patru discuții publice pe teme de interes pentru comunitatea română.

  8. Să creștem numărul de cititori online, cu ajutorul partenerilor din proiect care ne vor ajuta cu promovarea articolelor.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s