Păsări Călătoare

Interviu cu Anasatasia Condruc și Irina Galbură despre vbloging, dor de casă și dragoste de țară

pasari calatoare

                               Sursa: https://www.facebook.com/birdsofmoldova/photos/

În ultimii ani vbloging-ul a devenit extrem de popular în Republica Moldova (unul dintre puținele domenii în care ținem pasul cu tendințele la nivel mondial). Proiecte precum The Duck Show, Da sunt român sau Emisiunea Lumina au priză la publicul basarabean. Și nu e de mirare, avînd în vedere contextul politic, social și cultural în care s-a împotmolit țara. Majoritatea vblogerilor iau peste picior sistemul, critică politicienii, dar și moravurile poporului. Satira în anul 2016 și-a găsit forma de exprimare în vbloging.

Migrația în masă a populației este una din marile dureri ale neamului. Mai nou, tendința se observă în rîndul tinerilor care au școli bune în spate și cariere de succes în Moldova, dar care, totuși, din diverse motive, unele personale, altele economice, părăsesc Moldova și se stabilesc în alte părți ale lumii. De-a lungul a cîtorva zeci de ani de migrație, s-au format deja comunități (Diaspore) de moldoveni în multe țări și acești migranți trăiesc într-o realitate specifică statutului de migrant, cu ale sale bucurii și tristeți. Și unele și altele se cer a fi împărtășite cu alți conaționali, uneori de dragul povestitului, alte ori din nevoia de a-ți spune oful.

În interviu am încercat să aflăm mai multe despre proiectul Păsări Călătoare, un vblog de altfel. Acesta a fost creat tocmai din dorința de a comunica cu alți moldoveni stabiliți în străinătate și a fost inițiat de trei prietene bune (Nata Albot, Anasatasia Condruc și Irina Galbura) care s-au stabilit în afara țării: Irina în Irlanda, Anastasia în Spania, iar Nata în Canada. Pe videoblog-ul Păsări Călătoare fetele își împărtășesc experiențele de zi cu zi acolo unde s-au stabilit, îndemnînd alți migranți să povestească, la rîndul lor, cum e în țările unde stau ei. Așa se produce un dialog, deseori captivant, dar și educativ.

MDV: Cum s-a născut acest proiect și care e povestea care a dus la iniţierea videoblog-ului Păsări Călătoare?

Anastasia: Păsări Călătoare a apărut din dorința a trei prietene plecate din țară de a ține legătura. Ne întâlneam destul de des on-line, așa cum alte dăți o făceam prin localurile din Chișinău, ca să mai povestim. La un moment dat am înțeles că experiența noastră ar putea fi relevantă și pentru alți oameni plecați peste hotare și am hotărât să ne facem poveștile (sau o parte din ele) publice.

Irina: Povestea este simplă. Noi ne sunam des și ne povesteam experiențele noastre și ele erau atât de captivante, că am decis să le facem publice și să încurajăm și alte persoane să își împărtășească experiențele lor.

Pasari calatoare 1

                            Sursa: https://www.facebook.com/birdsofmoldova/photos/

MDV: Deseori alegerea unui nume potrivit pentru un proiect garantează şi o mare parte din succesul acestuia. Cui i-a venit ideea să numiţi proiectul Păsări Călătoare şi de ce acest nume?

Anastasia: Ideea a apărut în timpul unui brainstorming, așa cum apar toate ideile în grupul nostru. E un nume suficient de romantic ca să pară aproape siropos, dar unul dintre cele mai importante lucruri pe care le înveți atunci când pleci peste hotare este să tratezi lucrurile cu umor. Așa că noi, mai în glumă, mai în serios, am decis să ne asumăm acest titlu. Ne identificăm cu el, dar nici acum nu cred că știm cât de bun este. Voi ce credeți? 🙂

MDV: Nouă ne place! Un nume cît se poate de potrivit și relevant pentru proiect. Cînd anunţaţi lansarea videoblog-ului în primăvara lui 2015 eraţi patru în echipă. Pe parcurs am înţeles că Zina a ieşit din proiect, dar vi s-au alăturat în schimb alţi moldoveni stabiliţi în diverse ţări. Cum reuşiţi să conlucraţi?

Anastasia: Din feiricre, Internetul ne oferă posibilități infinite astăzi, iar noi vrem ca orice pasăre călătoare care are ceva de spus să fie auzită. E nevoie de sincronizare, desigur, dar cred că atunci când lucrezi cu oamenii cu care te înțelegi din jumătate de cuvânt acest lucru se întâmplă natural.

Irina: Dacă eu, Sia și Nata ne cunoșteam demult, pe Zina a fost o plăcere să o cunosc și să descopăr experiența ei din Paris. Pe ceilalți moldoveni îi primim cu mare plăcere. Tot ce trebuie ei să faca este să  filmeze un video scurt în care să povestească istoria lor de emigranți.

MDV: Ce criterii aveţi în alegerea celor ce se pot alătură echipei voastre?

Anastasia: După cum spuneam, oricine poate posta pe Păsări Călătoare, atâta timp cât are un discurs coerent și relevant. Încurajăm oamenii să ne trimită videourile pe: birdsofmoldova@gmail.com, iar noi le vom selecta și posta pe pagina de Facebook.

Irina: Îi primim pe toți cu brațele deschise!

MDV: În formula sa iniţială, echipa voastră a fost formată din patru femei. Aţi gîndit proiectul ca pe un club al fetelor migrante?

Anastasia: Nu, formatul nu a fost gândit pentru femei, așa s-a întâmplat. Chiar am încercat să atragem și băieți în echipă, dar se pare că fetele au mai mult curaj și mai multe de spus. De altfel, avem postări ocazionale și de la băieți. De fapt, mi se pare că Păsări Călătoare și alte proiecte nu ar trebui delimitate ca “femeiești” doar pentru că sunt organizate de femei. Bărbații sunt mereu bineveniți și chiar îi apreciem pe cei care se încumetă să o facă.

Eu sunt una dintre organizatoarele proiectului Fete pe Biciclete în Chișinău și m-am confruntat cu aceeași întrebare de multe ori: „Primiți și băieți?”. Desigur! Grupuri ca Tinerii Tehnocrați, de exemplu, au denumire masculină, dar includ și femei. Poate lumea în Moldova încă nu e obișnuită cu o astfel de abordare, dar pentru asta existăm noi. 🙂

MDV: Cu ajutorul acestui blog v-aţi dorit să faceţi auzită vocea moldovenilor emigranţi. Să fie auzită de către cine?

Anastasia: De către oricine este interesat de subiect. Nu am definit niciodată un public-țintă clar și cred că e greu să o faci într-un proiect-experiment. Dar pentru noi e important ca Păsările Călătoare să se audă una pe alta, în primpul rând, și să știe că există și alți oameni care trăiesc și împărtășesc experiențe similare.

MDV: Povestiţi în reportaje despre viaţa din ţările în care v-aţi stabilit, despre propriile experienţe de ciocnire cu acele culturi. La rîndul vostru, vă  aflaţi în ţări în care sunt stabiliţi mulţi moldoveni. Promovează comunităţile de moldoveni din ţările în care vă aflaţi cultura noastră acolo unde se află?

Anastasia: Sigur. Mulți aleg să o facă la un nivel mai oficial, prin asociații, ONG-uri și alte instituții. Eu personal cred în puterea propriului exemplu și cred că fiecare dintre noi își reprezintă cel mai bine țara și originea prin ceea ce face ca individ.

MDV: Ca și migrante păstrați totuși o legătură strînsă cu Republica Moldova și vă implicați în organizarea diverselor evenimente culturale acasă, deseori fiind inspirate de exemple din țările în care v-ați stabilit. De ce fiind stabilite în afară, ceea ce se întîmplă în Moldova vă preocupă atît de mult? Ați putea doar să mergeți din cînd în cînd la vot sau să vă sunați părinții și prietenii să îi întrebați de sănătate, cum se întîmplă în majoritatea cazurilor celor ce își încep o viață nouă într-o altă țară.

Anastasia: Eu nu știu de ce îmi pasă. Ca și atunci când îți este dor. Nu știi de ce te lovește dorul. Pentru că iubești, poate? 🙂 Pentru că, chiar dacă am plecat să descoperim lumea și pe noi însene, avem acasă oameni și locuri la care ținem mult și cel mai important lucru pe care putem să-l facem pentru ei este să aducem idei bune acasă și să încercăm să le implementăm.

Irina: Pentru că eu sper ca într-o zi să revin într-o altfel de Moldova!

MDV: Cum vedeţi dezvoltarea acestui proiect pe viitor?

Anastasia: Mi-ar plăcea mult ca Păsări Călătoare să fie locul în care migranții moldoveni își împărtășesc ofurile și bucuriile, dar și un loc în care apar idei frumoase. Nu ne propunem să schimbăm lumea, dar asta nu înseamnă că nu putem mișca măcar ceva pe ici, pe colo; nu înseamnă că nu putem încerca.

Interviu realizat de Olga Corochii

Reclame

Un gând despre „Păsări Călătoare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s