Invitație de contribuții pentru nr. 4 al Mămăligii de Varșovia, termen limită 31 mai, 2018.

Votologie, Incursiuni în fenomenul alegerilor.

halftruth krolikarnia urn

Ne propunem să scoatem o culegere de reportaje și analizeale alegerilor naționale din ultimii doi ani; Suntem interesați de texte de popularizare a studiilor asupra alegerilor ca atare, naționale, locale, referendumuri, contexte speciale, scrise din perspectivă istorică, psihologică, sociologică, economică și artistică, precum și varii practici educaționale referitoare la educarea și încurajarea comportamentului de alegător și angajarea în practicarea democrației.

Alegerile naționale, atât parlamentare cât și prezidențiale, stârnesc întotdeauna multă discuție, dar și animozitate în democrațiile actuale. În ceea ce privește România și Republica Moldova, se poate chiar afirma că acest fenomen este realmente nodul gordian al discursului public local. Cu toate acestea, practicarea alegerilor este un domeniu despre care se cunoaște relativ puțin în acest spațiu geografic, atât la nivelul simțului comun cât și ca obiect de cercetare științifică. Prin prezenta culegere se va încerca să acoperim acest gol informațional.

Căutăm prezentări și analize ale alegerilor naționale, locale, referendumurilor, a consultațiilor care duc la acestea, campaniilor electorale, etc. din mai multe perspective teoretice și din toată lumea.

Vor încerca să trecem în revistă studii seminale din cadrul teoriei alegerilor (voting theory), care încă nu sunt disponibile în limba română sau sunt puțin cunoscute în spațiul vorbitorilor de limbă română. Ne vom strădui ca textele să prezinte noi abordări interdisciplinare și propuneri teoretice inovatoare.

Ne interesează reportaje sau cugetări despre/ și analize ale alegerilor și referendumurilor – cu precădere ne interesează alegerile naționale din România, Moldova (inclusiv Transnistria), UE și SUA din ultimii 2-3 ani.

Vom efectua interviuri cu persoane ale cărui domeniu de cercetare și analiză este teoria alegerilor.

Vom publica cronici de carte și film, vom discuta obiecte și acțiuni de artă contemporană legate de comporamentul electoral. Vom acorda o atenție deosebită participativității în viața politică a categoriilor adesea dezavantajate, în special a femeilor, a imigranților, a persoanelor de culoare – Sufragetele, Mișcarea pentru drepturi civile în SUA – inclusiv în procesul de alegeri naționale și locale.

O serie de texte vor fi axate pe felul în care autorii pentru copii și adolescenți prezintă procesul democratic prin preajma cărților pentru copii și/sau adolescenți, dar și implicarea copiilor în evenimente alegătoare și dreptul lor la cuvânt.

Suntem interesați să abordăm fenomenul alegerilor și din perspectivă post-umanista. Vom considera, bunăoară, existența unor proto-alegeri în lumea neumană – de exemplu, așa numitele parlamente ale stârcilor, sau alegerea căpeteniilor în comunitățile de primate.

Regurile de redactare a materialelor pentru nr. 3 al revistei Mămăliga de Varșovia

Acceptăm texte în trei limbi – română, polonă și engleză și doar texte care încă nu au fost tipărite în limba română. Dacă decideți să trimiteți un text în altă limbă decât română și acesta va fi acceptat spre publicare, textul respectiv va fi tradus și în românește.

Textele – pot fi trimise la adresa redacției – mdevarsovia@gmail.com îi format txt, doc, odt, sau oferite prin google.doc.

– textele în româna vor fi scrise

fără aliniat,

un spațiu între titlu și restul textului

cu diacritice româneşti,

font la alegere, atâta timp cât toate diacriticie sunt clar vizibile. Recomandăm Arial sau Times New Roman.

Mărime font – 12.

Acceptăm interviuri, texte analitice, eseuri, cronici de carte, teatru, expoziții și film.

Ne interesează în special migrația, viața migranților în Polonia, cultura polonă văzută prin ochi de migrant, precum și viața în România sau R. Moldova așa cum e văzută de ne-români. Ne interesează ce simt și trăiesc migranții români. Textele cu aceste teme vor avea prioritate în selecție.

Textele nu trebuie să depășească 20.000 de semne, calculat cu tot cu spații libere. În cazul în care textul d-voastră depășește 20.000, trimiteți-ne un scurt rezumat sau un fragment de max 1000 de semne cu o notă despre cât de mare e textul d-voastă final. După ce vom face cunoștință cu rezumatul vom decide dacă vom accepta sau nu textul d-voastră spre publicare.

Numele autorilor trebuie să fie indicate atât în titlul fișierului (ex. Popescu_1.txt). Dacă trimiteți mai multe texte indicați, fiecare text trebuie numerot în ordine crescătoare (de ex. Popescu_2.txt, Popescu_3.txt, etc.). Numele autorului trebuie să fie indicat și în text, la sfârșit.

– în text, ghilimele utilizate vor fi cele românești: „…”

– numele cărților, filmelor, pieselor de teatru, expozițiilor, operelor și titlurile de articole vor fi între ghilimele.

– în cazul în care doriți să ne trimiteți traduceri trebuie să fiți în posesia drepturilor de autor pentru textul original sau să aveți permisia scrisă de la autor să publicați textul într-o altă limbă.

– notele de subsol trebuie inserate separat, la sfârșitul textului, prin folosirea obțiunii „notă de subsol”

Îm cazul în care ne trimiteți și imagini, acestea trebuie trebuie trimise separat, dar în susul textului d-voastră trebuie să existe o notă despre fiece imagine insoțitoare. Nota trebuie să conțină autorul imaginie, credite, ce reprezintă, nume artist, nume lucrare, comentarii, eventual anul în care a fost făcută, etc. În cazul în care sunt mai multe imagini, acestea vor fi numerotate în ordinea descrescătoare a importanței lor pentru articol. (Vedeți mai jos secțiunea IMAGINI.)

IMAGINI

E desirabil ca să ne trimiteți și imagini cu textele d-voastră, cu toată că și redacția poate contribui cu imagini și ilustra textele d/voastră în caz de necesitate și în măsura posibilităților.

Imaginile trebuie să fie în format jpeg sau tiff, la rezoluție de tipar, de cel puțin 300 dpi

– numerotarea imaginilor se face la fel ca și ale textelor

(Autor imagine_nr_articol_nr_imagine)

– dimensiunea e-mailurilor nu trebuie să depăşească 10Mb. În caz contrar, vă rugăm să folosiţi paginile de transfer gratuit: WeTransfer, MyAirBirdge sau oricare altele, dar să ne înștiințați printr-un imeil că ați făcut-o.

IMEILURI

Titllul imeilurilor dumneavoastră trebuie să conțină următoarea structură Titlul și numărul revistei_titlul text_numele și prenumele autorului: Mamaliga de Varsovia Nr. 2 Titlu articol; exemplu : Mmamliga de Varsovia nr.2 – Guguță creștinul, Teodor Ajder.

Redacția își rezervă dreptul de a refuza publicarea unor texte trimise.

Redacția Mămăligii de Varșovia

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s