Să nu demonizăm protestele de la Chișinău

 

Poziția și opoziția

Seara, în data de 21 ianuarie trei lideri ai protestatarilor din Chişinău – Andrei Năstase (Platforma „Demnitate și Adevăr” – DA), Igor Dodon (Partidul Socialiştilor) și Renato Usatîi (Partidul Nostru) au avut o întîlnire cu reprezentaţii puterii oficiale – speakerul parlamentului Adrian Candu, Dumitru Diacov, fostul procuror general și membru al Partidului Democrat, precum și Lilian Carp, din partea Partidul Liberal.

Cafteala_03
Imagine: Nop

În cadrul întrevederii Candu a insistat că în clipa de faţă alegeri anticipate nu pot avea loc din considerente de ordin legal, dat fiind faptul că guvernul a fost ales conform legislaţiei în vigoare. (Să dea jurămînt în grabă la 23:00 e oare conform legislaţiei? Depinde de cine interpretează legislaţia, dar oricum, pripa cu care s-a înscăunat guvernul Filip, precum şi migraţia unor deputaţi intraţi în parlament de la partidul comuniştilor, deveniţi peste noapte susţinători de iniţiative PD, e cel puțin suspicioasă, dacă nu chiar o încălcare gravă a procedurii în tot sensul cuvîntului.) Că votul de investire a fost destul de satisfăcător o afirmă și partenerii străini, care au salutat noul guvern. Bucureștiul oficial a salutat noul guvern, miniștri celor două țări s-au și întâlnit rapid, concomitent, însă expreşedintele Băsescu a afirmat că în caz de necesitate el va susține Platforma „DA” și că este în posesia unor materiale compromițătoare despre oligarhul Plahotniuc, căruia i se atribuie de către mai mulți lideri de opinie poziția cheie în recentele vîrtejuri din legislativul chișinăuean. Kremlinul a reacționat destul de echivoc. Evident are în vizor cele cîte se întîmplă în Moldova, dar nu-și prea arată poziția. Cel puțin n-a făcut-o pînă în prezent. Oficialii de la Brusel urmăresc, sperăm, și ei atent situația. În ceea ce-i privește pe cei de la Washington, inițial se părea că ar fi susținut noua coaliție și înaintarea premierului, dar apoi au decis să se distanțeze de la democrații lui Plahotniuc. Ce e cert, UE și SUA afirmă clar şi răspicat doar atît – sunt contra violenței și îndeamnă clasa politică să facă tot posibilul să mențină situația pașnică. Zeci de mii de oameni au demonstrat pe bulevardul Ştefan cel Mare și se prea poate ca demonstrațiile să repornească.

Din cîte înţelegem, Candu a reușit să procure ceva timp pentru guvernul nou-înscăunat, ca noul cabinet de miniştri să arate la ce e bun. Tot Candu a mai declarat, că nu s-a ajuns la nicio concluzie în discuţiile cu liderii opoziției, respectiv, ale protestatarilor, ţinute cu uşile închise, deoarece, după spusele lui guvernul și protestatarii au scopuri diferite, dar că acest dialog e important şi trebuie totuşi menținut.

Doar opoziția

După negocieri liderii opoziţiei au ieşit și la lume, în piață dar și la televizor. Puteau fi urmăriți pe viu la realitatea.md, de ex. (Anterior avusese loc şi o aşazisă ocupare a TV Naţionale, imediat după ce a început să se speculeze ideea unei coupe d’etat efectuată de PD cu bani de la oligarhi – prin măsluirea directă a unor deputaţi; DA a fost reprezentată de Vasile Năstase). Declaraţia crailor opoziţiei făcută în fața camerelor de luat vederi a fost oarecum asemeni unui spectacol de comedie melodramatică sau cel puțin așa ni s-a părut nouă. Politicienii trebuie să fie în inima spectacolului, altfel ei nu contează. Iar acești lideri ai opoziției, recunoaștem, sunt fotogenici împreună. Elementul spectacol s-a simțit mai ales începînd de la intervievarea liderului DA. Andrei Năstase stătea cu fața spre jurnaliști, înconjurat de microfoane colorate. În spatele lui, s-au postat aidoma unor aripi de înger – Dodon, ca de obicei, etala control absolut asupra propriilor trăsături, nu trăda nicio emoție, și Usatîi, cu fața jucăușă și șmecheroasă, obrajii rotunzi ca nişte gogoașe pudrate cu zahăr. De la început cele două aripi stăteau nemișcate, ascultînd ce zicea Năstase. Dar peste un timp au început să fălfăie ușor. Dodon se mișca foarte puțin, doar atît cît să arăte că nu e o statuie, încercînd să întrețină concomitent imaginea lui obișnuită de ostaș din fier, aplecîndu-şi uşor capul în stînga, către Usatîi. Iar liderul Partidului Nostru, deşi vorbiseră deja cu jurnaliştii, făcea impresia că ar mai fi vrut să răspundă la întrebările lor sau pur și simplu îl scotea poate ceva din sărite.  Usatîi, în schimb, răspîndea prin față și mișcările corpului o sumedenie de emoții, ba îşi rotungea ochi fără să-şi miște capul, ba îşi scărpina fruntea, ba-şi umfla și dezumfla obrajii și buzele, încercînd totuși, să se țină în mîini. La care se mai adăuga și cunoscutul său pulover bej, care pe noi ne face să ne gândim la ursuleții din pluș. Ce gînduri contradictorii i se roteau prin minte? Poate gîndea așa, «Și ce să fac eu mai departe cu Năstase ăsta, mama lui? Dar dacă după alegerile următoare, care ar putea avea loc și înainte de termen, nimerim tustrei în majoritatea parlamentară? Cum să ne împăcăm? Și ce o să spun la Moscova? Oare o să se supere cineva acolo dacă eu o să-mi mut biznesul în Europa? Așa nu brusc, încetişor, cîte-olecuţă? Hm.. Dar acolo totuși am şi asta, și asta.. hm.. Blin. Da’ cu Plaha cum o să fie? Cu el parcă ne-am înțeles, că dacă eu singur, ap’ atunci… Gata, gata, tre să facem ceva acuma. Cînd o să termine el să vorbească, mama măsii, eu tot o să spun ceva!».

Sigur că aceste gînduri trecătoare nu sunt parte decât din mintea noastră şi nu din cea a lui Usatîi. Ne mai închipuim că ele au loc, ca să fim sinceri, în limba rusă, cu toate că atunci când a vorbit la televiziunea naţională a făcut-o în română, cu rotunjirile specifice graiului moldav, care, de ce să mințim, ne sunt pe plac.

Ne-ar fi făcut plăcere să ne putem permite să intrăm și în gîndurile lui Dodon și Năstase dar încă nu ne simțim în puteri să purcedem cu acest exercițiu.

Năstase pare a fi totuşi un fel de lider implicit al noii stîngi sau cel puțin așa ne place să credem. Platforma totuşi pregătea oamenii încă din primăvara și a continuat să fie activă în raioane, chiar şi după încheierea protestelor oficiale din toamna, 2015. La care se mai poate adăuga şi faptul că în ziua precedentă în faţa clădirii Parlamentului, cei mai mulţi demonstranți au fost simpatizanții DA.

Usatîi și Dodon şi-au adunat susţinătorii mai mult începînd din 21 ianuarie, cînd s-a relansat apelul îndreptat cetăţenilor din raioane să vină în capitală la proteste. Angajamentul lor nu trebuie neglijat.

Revoluţia măturilor

N-aş miza pe faptul că cei cine a protestat în stradă au făcut-o pentru o oarecare simbrie. În situaţia actuală oamenii vin singuri, de bună voie. Vor să se răzbune pe regimul oligarhic, care este responsabil de criza îndelungată. Deși Publika.TV n-a rătat șansa să găsească pe cineva plătit (sau pur și simplu cu bani în mîini?!) și să trîmbițeze că protestele sunt plătite. Dar PublicaTV e televiziunea lui Plahotniuc, respectiv, e pro-guvernamentală. E de presupus că ei or să se silească să ponegrească tot ce e legat de demonstraţiile curente din centrul Chişinăului, care, în treacăt fie zis, au fost, sunt și sperăm că vor rămâne destul de pașnice, binevoitoare și unite. La mobilizarea totală, cum a fost anunțat duminică, 24 ianuarie au venit mulți oameni din raioane. Ei au protestat în Piaţa Mării Adunări Naţionale și apoi și au făcut jumate de drum spre Condrița, unde se află Reședința președintelui. Purtau tricoloare şi mături – să măture cu ele corupţii din guvern – fapt care a dus la vehicularea în presă a expresiei „Revoluţia măturilor”.

Ne este teamă că unii ar putea asocia denumirea respectivă cu o luare în zeflemea a demonstrațiilor din ultimile câteva săptămâni. Protestul din 20 ianuarie pe care îl considerăm cel mai important, căci a însemnat schimbarea clară în situația politică de la Chișinău, a avut loc fără fluturarea măturilor. Noi nu le-am văzut. Am decis totuși să preluăm termenul pentru că mătura este un o unealtă a muncii și respectăm orice fel de muncă, mai ales cea de măturare a corupților din guvernele centrale și locale.

Pe străzile din josul bulevardului Ștefan cel Mare se mai puteau întâlni pînă mai spre seară,  grupuri mici de oameni care așteptau să plece pe la casele lor din raioane sau care pur şi simplu se plimbau prin oraş. Nu erau nici prea băuţi, nici nu făceau bădărănii. Poate că unii dintre ei îşi sorbeau berile, dar şi mulți dintre noi obișnuim să bem bere după orice fel de evenimente, inclusiv și după proteste. Ce e rău într-un ceai sau într-o halbă de bere cinstită în compania unor amici? Nu e nimic ieșit din comun aici. Populația oricum e pe pragul sărăciei. Nimeni treaz nu mai poate suporta guvernarea care a furat miliardul şi care îşi tot schimbă blana. Şi ce dacă berea, ceaiul sau plăcinta le-o fi fost sponsorizat? Afirmăm asta fiind conștienți că berea sponsorizată poate deveni ceva grav în anumite cazuri. Bunăoară, ne aducem bine aminte cazul de acu cîțiva ani, când au avut loc protestele pro-unire la Bălți, când Victor Șelin a împărțit bere contramanifestanților pentru a stîrni situații tensionante. De data asta nu credem să fi avut loc nimic de genul acesta.

Considerăm că protestele actuale nu sunt deloc promoscovite, ci procivice. Nici despre liderii opoziției nu se poate spune în situația dată că ei activează deschis în notă geopolitică. Pînă în prezent ei s-au unit să lupte contra unui inamic comun. Ceea ce e destul de simplu. Cineva comenta în reţele de socializare, «Vă închipuiți, în ce cîcat au ajuns moldoveni, dacă s-au unit împreună Năstase, Usatîi și Dodon și nici nu se mai ceartă?!»  Încă n-au pentru ce. Vom trăi şi vom vedea. Lumea tot venea și tot venea la Chișinău și probabil va veni din nou. Analiştii pro-guvernare susțin, evident, că odată ce guvernul e ales în baza legii nu se poate ajunge la dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate în mod constituțional. Toate încercările liderilor opoziției să ceară anticipate nu sunt nimic mai mult decît lucru asupra unor agende politice viitoare. Chipurile ei au găsit un motiv bun – răzbunarea poporului în timpul crizei din cauza miliardului furat. Poate o fi și așa. Dar aceşti analişti uită că toate proiectele politice sunt aduse pe vîrfuri de valuri de nemulțumirii în societate. Valurile astea sunt produse de proiecte politice și aduc cu sine altele şi tot aşa.

Unirea moldovenilor – marele merit al Platformei DA

DA a adunat simpatizanți din Republica Moldova de diferite etnii și limbi vorbite, fără drapele partinice (deși uneori apăreau oameni cu steaguri UE sau cu lozinci „Unire”, dar direcţia spre UE e un curs geopolitic, în care este loc pentru toţi cei care doresc să se exprime, indiferent de limba și culoarea politică). Printre altele, și cu unionismul e la fel, e greșit să se creadă că unirea cu România ar fi sau poate să fie dorită doar de etnicii români şi vorbitorii de limbă română.

Indubitabil, aportul mișcărilor conduse de Dodon și Usatîi este unul foarte important. O bună doza de radicalism, fără de care nu se întâmplau mai multe lucruri – ocuparea TV – se poate că vine din partea lor.

Începînd de vineri, 22 ianuarie, aripa tradițional mai de stînga a liderilor opoziției au dat ordin să nu se folosească slogane și drapele partinice, să fie numai drapelul național. (Cu toate că ei sunt cu toții de stânga, atâta timp cît sunt de partea oamenilor simpli numai de stânga pot fi.)  Fapt, care l-a făcut pe Năstase nemaipomenit de bucuros. Nu contează că cineva din DA vrea să se lanseze în politica. Asta nu e crimă. Dar asta nu desfiinţează nicidecum faptul că DA se va ocupa şi în continuare de procese civice. E foarte important faptul că la protestele organizate de DA vin și vorbitori de rusă, și vorbitori de română, și găgăuzii și reprezentanți ai multor alte etnii din RM. Vin ca o societatea unită și civică, să lupte contra un inamic comun. Și asta deja sunt procese ce țin de dezvoltarea societății, de conștiința politică și civică. Faptul că acuma sub un slogan „Jos Mafia” se unește aproape toată opoziția (DA, Partidul Nostru, PSRM, Maia Sandu) o dovedește și mai mult. Nu mai contează aşa de mult care va fi rezultatul din urmă. E un pas extraordinar de important pentru populația țării. Anume acest pas, această unitate cetățenească ne bucură cel mai mult. Poate că numai aceasta.

Liderii opoziției promit să nu se dezică de Acordul de asociere la UE

La Chișinău evenimentele continuă să se desfășoare într-un val-vîrtej. Să menționăm cel puţin cîteva chestii care au avut loc după ce textul de mai sus a fost terminat.

Luni, 25 ianuarie, la PROTV Chişinău a fost dată pe post emisiunea „În PROfunzime”, la care au fost invitaţi liderii opoziţiei. De fapt, a fost invitat şi domnul Candu, dar speakerul Parlamentului a refuzat invitaţia. Cei trei oaspeţi expuneau un şir de chestii destul de logice. La un moment dat amfitrioana Lorena Bogza l-a întrebat pe Năstase despre Acordul de asociere la UE, dacă-l vor menține sau nu, în cazul în care ajung să fie aleși. Amintita mai sus Publica TV a dato-n bară, făcînd o reeditare a emisiunii, eliminând din fragmentul preluat răspunsul lui Năstase – «Îl implementăm». Spotul a fost, se pare preluat și sponsorizat în rețelele de socializare de unii lideri politici de la Chișinău. Au început să se vehiculeze aiureli, de genul că Năstase e trădător, că DA s-a dezis de calea proeuropeana. (Între timp a mai apărut încă o Platformă, care tot DA se numeşte, de data asta pentru Dreptate şi Adevăr).

Cei trei lideri păreau să fie siguri de faptul că în cazul unor anticipate cele trei mişcări, ale căror reprezentaţi se aflau în studiou, vor intra în Parlament. Au mai zis că o sa lase la o parte chestiunile ce țin de geopolitică pentru cîțiva ani buni şi că vor înainte de toate să se apuce să facă lustraţie în sistem, o să-l cureţe binişor de toți hoții, și fățarnicii, și de toate marionetele oligarhului Plahotniuc. Doar ce vor deredica,  au repetat cei trei de mai multe ori, mişcările pe care le reprezintă vor reveni la agendele politice proprii. După şapte aprilie, 2009, sistemul de guvernare a fost re-construit pe scheletul vechi și putred. Nu s-a făcut nicio lustraţie şi s-a ajuns pîn unde s-a ajuns.

La un moment dat i s-a dat cuvântul lui Butnaru, directorul studioului Europa Libera Chişinău. Spunea și el chestii destul de interesante, că cei trei sunt o lecţie extraordinară de toleranţă şi democraţie. A mai zis că democrația de facto adesea se dezice de anumite practici pentru a supraviețui ca sistem. (Anterior Candu a recunoscut că votarea guvernului Filip nu a fost foarte democratică, fragmentul respectiv a fost dat pe post la începutul emisiunii discutate aici.) I-a întrebat pe cei prezenți la câte practici democratice ar fi în stare să renunțe mișcările pe care le reprezintă pentru a ajunge în Parlament. (Aici trebuie să mai precizăm că DA nu a devenit încă partid politic, căci Ministerul Justiției a refuzat să-l înregistreze, aparent din cauza unor documente lipsă.) Cei trei au răspuns în unison că nu vor să renunțe la nicio practică democratică și că încearcă să folosească doar pârghii democratice clasice pentru a aduce schimbarea. 

Întrebarea cea mare o să fie cum se va face lustraţia respectivă, în cazul în care vor fi votaţi cu o majoritate de voturi Dodon, Usatîi, Năstase (poate și Maia Sandu sau, poate și Leancă). Ca mai apoi să putem şi să analizăm, și să judecăm după fapte. Asta ar fi democraţie matură. Nu mai îndrăznim să credem, doar sperăm, că se va putea merge și mai departe decât doar o lustrație. Poate, poate cei cine vor ajunge la guvernare la următoarele alegeri, fie ele anticipate sau nu, să încerce să plănuiască și un oarecare viitor pentru țara asta a noastră, căci fără această planificare de viitor, teamă ne e că iar vom ajunge la măturarea de guvernanți.

Din nefericire, massmedia de la Chişinău, bătuți probabil la cap de Publica, rumegă altceva, că Năstase s-ar fi dezis de cursul proeuropean. Gata, basta, pentru unii el deja e un trădător. Deşi acesta nu a zis nimic ce ar putea insinua aşa ceva. Mai mult, la emisiunea respectivă până și Usatîi a afirmat într-un avînt că nu ar anula Acordul de asociere, și, credem noi, a zis-o nu doar pentru a nu stîrni panică. Dodon a tăcut. Cel puțin nu a zis NU. 

Să sperăm că valurile clișeiste din mass-media cu trădarea-bla-bla-bla se vor linişti, deşi e greu de crezut. Îndrăznim să credem, că liderii opoziției se vor ține de cuvânt, că susţinătorii DA vor fi la fel de cutezători ca și acum și nu se vor da la brazda propagandelor de tot felul, şi că protestele nu vor ajunge să fie demonizate ca promoscovite.  Din nefericire tocmai aceasta încearcă să facă acuma o bună parte din presa de limbă română. Nu înţelegem de ce o face.

Aju Tutu

 

Reclame

Un gând despre „Să nu demonizăm protestele de la Chișinău

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s