Mămăligă vegie de Varşovia (3-4 porţii)

P1130054.JPG

Ingrediente:

O ţâră de ulei de măsline.

O ţâră de sos teriaki.

O ţâră de sos soia. (Se poate prepara şi fără sosuri de teriaki sau soia, doar cu sare)

O ceapă mare.

Un cartof mare.

100 ml de suc de mere filtrat.

1 ardei dulce roşu sau gogoşar.

Mărar proaspăt şi coadă de ceapă verde, 10 gr din fiecare.

500 ml. de apă.

Brânză de oaie, bivoliţă sau în Polonia se poate procura aşa zisa brânză albă bulgărească (Bułgarski biały ser szopski) – 100 gr.

Făină de porumb – aproximativ 200 de gr.

Tofu afumat (tofu wędzone) 180 gr.

Trei frunze de dafin.

Trei căţei de usturoi.

 

Preparare.

Într-o tigaie cu margini înalte, ţinută pe foc mic, se pune ţâra de ulei. Se feliază ceapa şi se pune în tigaie. Apoi se adaougă ţâra de sos teriaki. Se lasă puţin să se cooacă ceapa – 1-2 minute. Se curăţă de coajă, iar apoi se filiază în jumătăţi pai şi puse în tigaie cartoful. În tigaie se mai adaogă puţin sos de soia şi 100 de ml de suc de mere. Apoi se feliază în bucăţi mai mari şi se adaogă ardeiul roşu. Este feliată şi bucata de tofu şi pusă în tigaie. Se adaugă şi frunzuliţele de dafin şi căţeii de usturoi pisaţi mărunt. Tigaia se acoperă cu capac şi se lasă să fiarbă pentru 15 minute la foc mic.

Se iau 5-7 linguriţe din sosul fierturii din tigaie şi se pun într-un ceaun, sau cratiţă în care ne propunem să preparăm mămăliga. Adăugăm în ceaun două căni de apă. Punem ceaunul (sau cratiţa) pe foc sau plită electrică şi aşteptăm să dea în clocot apa. După ce apa începe să fiarbă adăugăm făina amestecând uşor cun un făcăleţ. Nu trebuie să fierbem mămăliga mai mult de 4-5 minute, deşi pe pachetul cu făină adesea găsim scris că făină trebuie fiartă circa 12-15 minute. Mămăliga o face fiecare după gust.

Brânza este partiţionată în 8 felii egale pe un talger.

 

Servirea.

Se pune pe 4 talgere câte o lingură de mămăligă, iar pe ea se plasează câte o felie de brânză. Apoi brânza se acoperă cu restul mămăligii rămase.

Alături se pune friptura din soia şi legume. Se presară coada de ceapă şi mărarul. Se pune şi câte o felie de brânză.

Poftă mare!

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s