Soldați creștini înainte

Zilele acestea pare că lipsește doar un fundal orchestral care să acompanieze corul de postări ce  îndeamnă la „rațiune” și „trezire”, și care prevestesc moartea tradiției, atacul iminent asupra valorilor „europene” și asupra fundamentelor civilizației vestice.

iisus

Pentru amatorii de muzică sugerez un clasic al genului, Onward Christian Soldiers, un imn creștin din secolul 19, dar care a devenit și titlul unei cărți considerată practic manual școlar referitor la dreapta creștină, nume generic dat de americani mai multor organizații cu specific religios similare cu Liga Polskich Rodzin (Liga Familiilor Poloneze), care militează pentru familia „tradițională” dar și împotriva minorităților în general și a celor sexuale în particular. E încă foarte popular în Utah, dar a rupt difuzoarele în America rurală, in sudul cultural denumit Bible belt, dar și în micile comunități ultrareligioase din statele cele mai liberale, California sau Washington, și zice cam așa:

Onward, Christian soldiers!

Marching as to war,

With the cross of Jesus

Going on before.

Christ, the royal Master,

Leads against the foe;

Forward into battle,

See his banners go!

Poate că nu vă par a fi lucruri serioase, dar banerele sau praporii sunt arme în formă de cruce, și le găsiți și azi prin biserică, cel puțin prin Ardeal. Dar nu trebuie să intrați neapărat în biserică, se poate să fie închis în timpul săptămânii, așa că se poate găsi ceva mai la modă și mai aplecat sau aplicat spre vizual ca și în imaginea de mai sus.

Dar mi-am amintit și ceva muzică din vremurile noastre, Guns and Roses, One in a million, care zice cam așa:

Immigrants and faggots

They make no sense to me

They come to our country

And think they’ll

Do as they please

Like start some mini Iran

Or spread some

Fucking disease

And they talk so

Many god damn ways

It’s all Greek to me

E de înțeles poate că fiind sătui de promisiuni de bunăstare care numai nu apare, populațiile din estul europei sunt prinse în amara capcană a lipsei de solidaritate și că au devenit austeri chiar și cu sentimente elementare.

În loc să fie preocupați de bunăstare, liderii lor, elite politice și economice se preocupă în culise de mușamalizarea mizeriilor marilor grupuri auto, și în public de îndemnuri spre corectări ale cursului economiei, care întotdeauna înseamnă tăierea beneficiilor (serviciile publice) și evident și mai multă privatizare. Valentin Lazea, economistul șef BNR și ex-propus prim ministru, ne spunea nu demult că beneficiile sociale (atunci beneficiile erau salariile) trebuie tăiate dar azi că trebuie făcut ceva cu cei aproape jumate de copii din mediul rural fără șanse de mobilitate socială.

Recent a apărut în presă că se urmărește privatizarea primăriei Mangalia și a altora din sudul litoralului. Grupul de la Vișegrad, mult mai absorbit de, și, mai sensibil la propria imagine, se dă în vânt după cele mai jalnice povești de regenerare etnică. O primărie din sudul Ungariei a produs un film cu primarul în rolul unui erou de superacțiune ce prinde toți imigranții răufăcători. Pe lângă resurgența teoriilor palingenetice, a partidelor legate de dreapta religioasă, se poartă dubla măsură bigotă și tonul inchizitorial, care au devenit regula reprezentărilor despre imigranți în presa grupului de la Vișegrad, o adunătură din ce în ce mai irespirabilă, având în vedere că acest grup s-a autopromovat de la bun început drept model excepțional, setat să demonstreze chiar și cu forța separarea valorică a centrului față de estul sălbatic și balcanii înapoiați. Imigranții profesioniști din Polonia și România  au devenit peste noapte establishment cruciat și i-au pozițiile cele mai violente anti-imigranți.  Și asta se vede din start în alegerea cuvintelor folosite, mult mai concentrate pe familia de cuvinte tradiție, tradițional, creștin, decât pe altele. Lipit de tradiție e chiar termenul fundamente, și fundamental, fundamentul europei, fundamentul creștin, același recurs la comunitatea etnorasială locală și refuzul și negarea globalizării care e bună doar pentru trecerea la economia mercantilă și la balanță de plăți favorabilă.

Se poate ușor observa la o lectură sumară a titlurilor din presa din UK că acolo se pune accent pe valoare și valori. Cuvintele din familia „valoare” sunt deja la nivelul superior de ipocrizie, sau de ce nu, fariseism, sugerând că din cauza sau poate în ciuda diferend(ț)elor între semeni s-a reușit extragerea sau probabil chiar s-au ales în mod „civilizat” anumite valori care au triumfat și care nu se bazează pe tradiție, care e de cele mai multe ori tradiția religioasă, ci pe un soi de consens al civilizaților, un alt nume pentru tot ce se pretinde azi a fi alb și creștin.

Altfel prin mass media liberală românească am întâlnit opinii destul de rezonabile, subliiniind toleranța și pluralismul ca parte necesară a democrației, deși Moise Guran nu scapă ocazia să ne anunțe cerebral că imigranții sunt buni pentru profitul economic și că nu se omoară după poze patetice cu copii deși rețelele de socializare erau dimpotrivă pline de imagini sugestive cu polițiști abuzați de imigranți și cu alte încadrări negative ale imaginii imigranților.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s