Ilustratorii de vise

Un reportaj de Zofia Zaccaria, care este și textul de debut al autoarei în limba română.

Laitmotivul evenimentului ținut în Muzeul Regal din Łazienki în Noaptea Muzeelor 2015 a fost un vis. Pe podul Palatul de pe ape s-a putut vedea o reconstrucție digitală a renumitei picturi de Marcello Bacciarelli întitulată Visul lui Solomon. Se crede că regele biblic a visat ce îi va aduce viitorul.

0E1A4082
fot. Paweł Czarnecki

Visele uneori ne sugerează adevărul despre noi înșine, ne înfățișează propriul subconștient, ne dezvăluie în imagini extraordinare și simbolice temerile și dorințele noastre. Visul pictat sau desenat se îmbogățește într-o nouă dimensiune. Fixat pe pânză sau pe hârtie câștigă net în importanță. Nu mai este ceva tranzitoriu, efemer, care se topește în agitația cotidianului, ci devine o amintire a vieții noastre.

Am decis să oferim oaspeților Muzeului din Łazienki o șansă de a-și fixa visele. În 16 mai, în sălile Vechii Kordegarde au staționat Ilustratorii de Vise, care au transpus pe hârtie visele povestite de către cei prezenți. Toată lumea a plecat de la eveniment cu o mică operă de artă – o schiță a visului său.

Pe parcursul serii ilustratorii au ascultat câteva zeci de viziuni din vise – suflarea unor lumânări de pe un tort împreună cu om de zăpadă, culcarea pe șinele căii ferate în fața unui tren ce se apropie cu viteză, plimbarea de-a lungul unei plaje cu ochii legați, un om cu multe guri care sare în apă, cerul înstelat, căderea unor dinți, întoarcerea la școală, arbori plin de fluturi, ursuleți de pluș în apă, cavaleri, cai, bani, ca să trecem în revistă doar câteva dintre poveștile care au fost ilustrate.

Era evident ca între ilustratori și vizitatori s-a înfiripat o legătura extraordinară. Povestirea unui vis propriu este doar ceva foarte personal și intim. Ilustratorii noștri curajoși – Maria Stelmaszczyk, Zofia Zaccaria, Kasia Borawska-Pasternak și Janek Jubaal Wasiński s-au dovedit a fi nu numai niște desenatori pricepuți, dar, de asemenea, și niște ascultători răbdători și deosebiți.

Vă mulțumim tuturor pentru deschidere și angajamentul în această acțiune. Pentru cei care ar dori să vadă rezultatele muncii noastre ,oferim câteva schițe și fotografii de la eveniment.

/Curatoarea evenimentului a fost Agata Pietrzyk-Sławińska./

Câteva dintre visele ilustrate pot fi văzute aici.


Un gând despre „Ilustratorii de vise

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s