DORINȚA

Reflecții pe seama celei de a V-a întâlni a clubului de carte „Țara de basm”*

Ediția a V-a a clubului de carte pentru copii, s-a anunțat că va fi organizată în jurul genericului de prididire cu frica, dar a fost să fie altfel. Motanul Tică (eroul cărții „Tică, motanul fără frică” semnată de Alina Miron, ilustrată de Eduard Ilie, pe care am citit-o în cadrul clubului) n-avea treabă cu frica.

Imagine: Maia
Imagine: Maia

În dorința sa de a zbura (împărtășită de altfel și de cel puțin una dintre participantele la club) anxietatea lipsea totalmente. Tică, în tot ce făcea, era propulsat înainte de o putere nemaipomenită – de dorința sa de a deveni zburător, o chestiune asupra căreia, cât n-ar fi de surpinzător şi-au bătut capul mulți cărturari serioși de-a lungul veacurilor.

Plato, probabil avându-l pe Icar în gând, l-ar fi sfătuit pe Tică să-şi bage gărgăunii în cap şi să renunțe la dorința respectivă, pe care ar fi considerat-o nesăbuită, şi să se dedice unor idealuri mai importante, de exemplu filosofării, dacă desigur, ar fi găsit o limbă comună. (Nota bene, primul filosof european despre care se știe că ar fi vorbit cu o pisică a fost Jacques Derrida, iar dialogul respectiv a avut loc abia spre sfârşitul sec. XX!)

Imagine: Mihaela
Imagine: Mihaela

Maeștrii zen, de l-ar fi cunoscut pe Tică, i-ar fi prezis o viață plină de suferințe, prezicere îndeplinită de altfel, în cartea Alinei Miron.

Aristotel ar fi zis că Tică este un caz tipic de dorință provocatoare de mișcare, deși ar fi recunoscut și că dorința pură nu poate explica toate tipurile de acțiuni îndreptate spre un scop anume. Ar mai fi spus, probabil, ceva de genul că pentru a face pe cineva conștient de obiectul sau acțiunea dorinței sale, în cazul nostru – dorinței de a zbura, dorinţa trebuie să se alinieze cu rațiunea și cu imaginația. Și în acest moment dau buzna iar cei doi cai socratici (sau totuşi platonici), cel alb al rațiunii și cel negru al pasiunii, călăriți concomitent de roșcovanul Tică.

Imagine: Loredana
Imagine: Loredana

Descartes, pe de altă parte, credea că dorința e o posibilitate de a trăi în viitor.

Pentru Kant dorința era ceea ce lipsește, dar și ceea ce e prezent. Mai zicea și despre prezența sau absența efectelor unor acțiuni, ca forme ale dorinței. Tot el a legat în “Critica rațiunii pure” dorința de ce e frumos. Orice reprezentare care este cel puțin posibilă, ca cunoaștere, ar trebui să fie legată de o plăcere. Despre reprezentarea pe care eu o numesc plăcută spun că, de fapt, îmi provoacă plăcere – o parafrazare mai liberă. Frumosul e frumos căci îl gândim având o trimitere necesară la satisfacții. Dorința, ne mai zice Kant, se ascunde în orice reprezentare.

Imagine: Petra
Imagine: Petra

Hegel ne spune că conștiința de sine este dorința și că obiectul dorinței noastre este întotdeauna viu.

Blanchot, pe de altă parte, reprezentat în carte prin cățelului Max, l-ar fi apostrofat sceptic pe Tică al nostru, spunându-i că unui motan îi șade bine doar apatic, doar astfel ființa-i poate deveni suverană pe propriul sine. Dispersarea, pasiunea necontrolată nu sporește nimănui și în niciun fel forța creativă, ci invers, i-o diminuează. Dar în pofida lui Plato, Blanchot sau Max, Tică, riscându-și blana, a reușit totuși imposibilul, a zburat.

Imagine: Iulian
Imagine: Iulian

În Psihanaliză, articularea unei dorințe este la fel cu vindecarea de o anumită suferință psihică (dacă e să-l credem pe Lacan). Astfel, iată-ne, revenit-am la dorința noastră inițială, stipulată în invitația la întâlnirea clubului, când vorbeam despre articularea unor frici și eventual dezvelirea unor tehnici de înfruntare ale acestora. Lacan, bunăoară, credea că e important ca dorința (nu mai vorbim despre frică) să fie articulată în prezența altora, doar atunci dorința ne apare în întregul ei sens. Articulându-și dorința, persoana aduce ceva nou în lume. Dar articularea aduce cu sine și o mică problemă. Dorința, evident, este oarecum prezentă în discurs, dar în momentul în care prin discurs se încearcă pronunțarea dorinței, descoperim că discursul nu poate formula întregul adevăr despre dorință. Dorința pare să fie expusă incomplet sau pare să fie ceva puțin important, de ordin secundar, dacă nu chiar prozaic. Dorința veritabilă este o neîmplinire, deși trebuie stipulată iar și iar. O bună profilaxie al sănătăţii noastre mintale, ar însemna după Lacan, sau mai bine zis după interpretarea mea a lui Lacan, o practică continuă de exersare a formulării de dorințe, adică un dezacord cu o stare de fapt, cu o lipsă. Lacan, așa cum îl citesc eu, ne-ar fi sfătuit, probabil, să fim întotdeauna critici față de mediul nostru înconjurător, asta dacă dorim să fim întregi la minte, desigur.

Zis și făcut. După ce Tică și-a văzut cică visul zborului îndeplinit, (dacă e să-l credem pe Lacan, Tică nu s-ar fi oprit la un avion banal) participanții la club s-au pus pe articulat dorințele şi nu doar prin discurs dar şi prin dimensiunea imaginii, prin schiţe şi desen. Am stipulat în grup următoarele dorințe: devenirea de aviatori – desenul ăsta a fost cel mototolit de autorul său, cosmonauți, călătorie în jurul Pământului cu mașina sau avionul, a fi Phinn din desenele animate „Să înceapă aventura”, căci e cel ce se luptă cu răul, locuitul în codru, onorabila dorinţă de a deveni educatoare, de a avea mai mulţi participanţi la club, de a ieși la soare și… am ieșit la soare, dar nu înainte de a afla dorinţa participanţilor în ceea ce priveşte alegerea temei următoarei cărţi, pe care o vom citi la sfârşitul lui Mai. Prin vot unanim am decis că va fi o carte despre pitici. Aşa că vă aşteptăm la ediţia a VI a clubului nostru!

*Evenimentul a avut loc cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Ambasadei României în Polonia, cărora le mulţumim mult!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s