Recetă poloneză de Paști – Pashă de Mazovia

P1100812

Ingridiente:

Lapte 2l; 2 bețigașe de vanilie despicate de-a lungul lor(1 pentru lapte, 1 pentru zahărul-pudră); 500 ml  din smântână, grăsime 22%; 6 oua mari; Unt 250g; 3/4 pahar zahăr tos; la discreție fructe uscate, alune, nuci, migdale, toate fin tocate; coajă confiată de portocala, stafide înmuiate peste noapte în brandy; o lămâie; 50 de grame de brandy.

1 zi. Un bețigaș despicat de vanilie se pune într-un borcan cu zahărul tos și se ține acolo cel puțin 24 de ore înainte de ziua în care dorim să servim pasha. Eventual, vanilia se poate și toca și amesteca cu zahărul, dar atunci gustul zahărului va avea o aromă f. puternică. Se poate folosi și vanilie gata tocată.

Fierbem la foc mic laptele cu al doilea bețigaș de vanilie în el (despicat) sau vanilie-praf, apoi amestecând încet adaugăm în lapte ouale pe care le-am bătut bine anterior cu smântâna. Să fim atenți să nu dea laptele în foc. Amestecăm continuu la foc mic, până când obținem cașul. Din caș se scoate bețigașul de vanilie, iar cașul se pune într-o stofă de in sau bumbac ca să se scurgă zărul. Lăsăm stofa cu cașul să se răcească peste noapte, de ex. într-o sită, iar sita trebuie pusă într-un talger mai adânc.

Se spală bine cojile de pe două portocale. Se curăță de straturile albe din interior. Apoi se înmoaie în apă pentru 2-3 ore. Se tochează iar apoi cojile se fierb 10-15 minute în sirop de zahăr. 200 ml de apă, 2 lingurție de zahăr. După scurgerea siropului, obținem cojițele confiate. Le putem păstra în frigider, într-un mic borcan de sticlă.

Un pumn de stafide (75-100 gr.) se pune într-un vas mic(numai nu de plastic!), în care se toarnă brandy. Se lasă pt 24 de ore. Stafidele pot fi adăugate în pashă și fără brandy.

2 zi.

Amestecăm bine untul cu zahărul pudră vanilat. Adăugăm la această masă cașul stors oarecum de zăr, amestecând constant, până masa noastră se omogenizeaza. În masa respectivă se adaogă nucile, alunile, și fructile uscate tăiate mărunt, jumătate din coaja de portocală, precum și coaja răzuită mărunt de pe o lămâie. Masa astfel obținută se strânge iar într-un tifon, care mai apoi e plasat pe o sită, iar sita se pune într-o farfure, ca să se scurgă zerul. Peste tifon se pune o greutate. Pasha se pune în frigider pentru o noapte.

3 zi. Tifonul se scoate ușor de pe pashă, iar aceasta se pune pe un talger pe care va fi servită. Se decorează după cum îi place bucătarului sau bucătăresei. De exemplu cu cealaltă jumătate de coji de portocale.

Poftă mare și un Paște fericit!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s