Întâlniri întâmplătoare (cu arta românească) în Varșovia

„Întâlniri întâmplătoare cu arta”, e titlul unui joc urban inițiat de către Librăria din holul Galeriei naționale de artă Zachęta al doilea an consecutiv. A început la sfârșitul lui martie și va dura până în 15 mai. Participanții trebuie să adune șapte abțibilduri.

P1100802

De fapt, scopul jocului e de a promova printre cei ce locuiesc sau vizitează Varșovia spațiile interesante de cultură și artă, în care, de cele mai multe ori, accesul este gratuit. În acest an, un element interesant îl constituie și numeroasele nuanțe de artă românească înțesate în joc. Ca și în anul trecut și de această dată jocul cuprinde șapte spații expoziționale, de fapt șase, ca să fim mai exacți – Zachęta, instituția-patron al evenimentului se numără ca două locuri. În ediția curentă, pe lângă Zachęta au mai fost incluse, Projekt Room Zachęta, unde până în data de 10 aprilie se pot vedea o colecție de lucrări semnate de artiști basarabeni, vedeți interviurile cu Ghenadie Popescu și Ramin Mazur de pe Mămăliga, iar în 10 aprilie, începând cu orele 18.00 va avea loc proiecția filmului Ce lume minunatã– în regia lui Anatol Durbală, cu subtitre în limba polonă, care aduce în discuție revoltele din aprilie, 2009, de la Chișinău;  Propaganda (vedeți aici un reportaj de la expoziția de acolo, unde printre altele, se vorbește despre un re-make al coloanei infinitului de Brâncuși), lokal_30, unde până curând au fost expuse lucrările tânărului Michał Bartłomowicz intitulată „Cargo Cult: Copy and Imitation” /Cultul Cargo: Copie și imitație/

P1100742 P1100747 P1100748 P1100749 P1100750– o serie de colaje executate prin xerocopiere, în care sunt predominante imagini cu peisaje fantastice, pești, sculpturi și trupuri dezgolite de femei. Cargo cult e termenul utilizat de către unii cercetători pentru a desemna un sistem de credințe apărute în regiunile Melaneziei și Noii Guinee, după contactele băștinașilor cu civilizația Vestică. Aceste sisteme de credinție, dacă nu chiar religii în tot bunul, se caracterizează prin câteva elemente de bază – venirea unor avioane sau corăbii, care aduc populațiilor respective bunuri și alimente fantastice. (De fapt, acest cult e destul de omniprezent, doar că melanezienii așteaptă lapte condensat și sticle de bere, iar unii dintre noi ipaduri, smartphonuri, l.vuitonuri, bugattiuri, etc.) Credincioșii culturilor cargo se roagă la totemuri sau instalații executate din gunoaiele/fragmentele civilizației vestice, care ar fi un fel de copii ale divinității ce se îngrijește de ei, să le mai trimitâ daruri noi. În unele culturi, se pare, există un fel de ritualuri care ar avea puterea de a face ca avioanele să cadă, iar corăbiile să naufragieze, astfel produsele de cultură materială pe care acestea le transportă ar ajunge la ei. Bartłomowicz, se pare că e inspirat în munca sa de Gainsbourg, și mai ales de albumul “Cargo Culte”. Legătura dintre lucrarea lui Gainsbourg și culturile cargo a fost descoperită de către Bartłomowicz pe parcurs și doar întâmplător.

Pe actuala hartă a jocului mai sunt Fundația arheologia fotografiei,

P1100765care se ocupă de fotografii polonezi din anill 50-70, precum și Apteka Sztuki – Farmacia artei, unde actualmente se poate vedea o expoziție de pictură semnată de Piotr Ambroziak – „Îngeri și extratereștri”, tocmai bună de vizitat în perioada Paștelui.

P1100737 P1100738 P1100739 P1100740

Vizitând fiece loc, trebuie să cereți câte un abțibild de o culoare diferită. Pentru a-l primi, trebuie să răspundeți la o întrebare. Unele întrebări sunt mai grele, de ex. numiți un fotograf renumit din Polonia anilor 50-60 (răspuns posibil – Zbigniew Dłubak) sau câți membri fondatori a avut grupul artistic Gruppa (răspuns – 6), altele sunt mai ușoare, de ex. în ce tehnică lucrează Ambroziak (acril) sau în ce an a fost înființat lokal_30 (în 2005). Cei din Zachęta au mai multe întrebări prin mâneci și le trag la sorți, dar toate întrebările au o legătură directă cu expozițiile actuale – „Canibalism?, despre aproprierea în artă” – în cadrul căreia a ținut o prelegere și „Anna Iermoraieva, Timpuri bune, timpuri rele”. Deși trebuie să răspundeți în limba polonă, organizatorii și galeriștii participanți sunt destul de indulgenți, vă pot vorbi în engleză, dau o a doua șansă în caz că răspunsul nu e potrivit sau oferă timp în plus de gândire. Zachęta are intrare liberă în fiece joi. Apropo, și în expoziția „Canibalism?, despre aproprierea în artă” se află câteva copii de coloană a infinitului, doar că spre deosebire de coloana din galeria Propaganda sunt executate din spumă polimerică, autoare Aleksandra Ska – Obiect în posesiune.

P1100774 P1100775

Odată adunate cele șapte abțibilduri trebuie duse și prezentate în Librăria din holul Zachętei, unde participanților li se vor acorda începând cu 5 mai cadouri în formă de cataloage sau cărți editate de cele 7 instituții. Stocul de premii este limitat 🙂 Se prea poate că librarii vă vor atrage atenția că nu doar culorile diferă de la abțibild la abțibild dar și ultimele litere ale cuvântului SZTUKA – arta în poloneză, scrise pe fiecare dintre ele. Fiecare cuvânt reprezintă una dintre cele șapte declinații din limba polonă. Jocul este și un exercițiu de gramatică poloneză!

Mult noroc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s