Muzeul Caricaturii din Varșovia

3120_1282222423

Ca și majoritatea orașelor mari, Varșovia reușește să ascundă de ochiul turistului locuri demne de a fi pe listele cu atracții turistice. Spre norocul locuitorilor acestor orașe, unele perle scapă, totuși, din vizorul ghizilor. După ce am făcut rapid turul tuturor muzeelor must see din Varșovia, chiar în primele cîteva săptămîni de la sosire, viața mi s-a părut dintr-o dată mai plictisitoare. Rămăsesem cu greșita impresie că am văzut cam tot ce se putea vedea, ca să descopăr recent, nu fără ajutorul norocului, pe Kozia, o străduță paralelă cu Krakowskie Przedmiescie, Muzeul Caricaturii din Varșovia – „Muzeum Karykatury w Warszawie im. Eryka Lipińskiego”.

harta muzeu

Muzeul există din 1978. Clădirea care adăpostește Muzeul de Caricatură este o fostă orangerie, construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, probabil proiectată de J. Ch. Kamsetzer (creatorul interiorului Castelului Regal din Varșovia). Colecția muzeului include peste 25.000 de exponate, realizate atât de artiști polonezi, cît și străini; sunt incluse desene satirice, desene animate, picturi și sculpturi începînd cu secolul al XVIII-lea până în prezent. Creatorul muzeului, care a fost și primul director al muzeului, jurnalistul Eryk Lipiński a colecționat de-a lungul vieții caricaturi și desene cu scopul de a lansa un muzeu de specialitate. Despre Eryk Lipiński puteți găsiți mai multă informație aici.

Clădirea muzeului nu este foarte mare, arată mai degrabă ca un conac boieresc și pune la dispoziția vizitatorilor două săli mari, unde veți găsi expuse lucrări de caricaturiști renumiți din toată Europa din diverse epoci. Chiar dacă multe dintre lucrări reprezintă fenomene demult uitate, precum tema „locul femeii e la cratiță”, cert este că am ieșit din muzeu cu zîmbetul pe buze și multe teme de discuție.

Satira și caricatură, ca formă vizuală de expresie a acesteia, oglindesc fenomenele sociale într-o manieră comică, însă caricatura are un rol estetic la fel de important ca și cel social. Fiecare caricaturist este în primul rînd un artist. Muzeul Caricaturii expune lucrări care reflectă fenomenele sociale existente în perioade istorice diferite. Multe „dureri de cap”, să-i spunem așa, sînt oglindite în lucrările expuse. Este imposibil totuși să nu observi tehnica folosită de fiecare autor, tendințele în materie de pictură corespunzătoare fiecărei epoci.  La nivel de provocare a simțurilor, veți fi atacat/ă pe două direcții: intelectual veți face eforturi să înțelegeți mesajul pe care vrea să îl transmită autorul, vizual vă veți bucura de esteticul lucrărilor. Vă recomand o vizită împreună cu cineva, care cunoaște istorie și vă poate fi pe post de ghid în acele momente în care vă veți uita la vreo lucrare și nu veți pricepe în ce moment trebuie să începeți să rîdeți. Evident, vă puteți cumpăra un audio-ghid la intrarea muzeului, dar cu acesta nu veți putea discuta pe seama celor văzute după ce veți ieși din muzeu.

În cadrul muzeului sînt deschise expoziții permanente, dar și temporare. La categoria expoziții permanente veți putea vedea Najlepsze z najlepszych. Rysunki roku 2014 (Cele mai bune lucrări ale anului 2014) și expoziția de lucrări ale lui Zbigniew Woźniak – Świat satyry (Lumea satirei).

wozniak_baner

Expoziția temporară CELEBRYCI (Celebrități) m-a amuzat. Credeți-mă, nu veți putea trece indiferenți. Mi-au rămas în minte și lucrările din cadrul expoziției temporare ale pictorilor bulgari, cu teme specifice societăților din Balcani. Muzeul organizează în permanență concursuri de caricatură naționale și internaționale, cum este cel ce se desfășoară pe moment – „Cztery pory karykatury. Rysunki roku 2015” (Patru anotimpuri ale caricaturii. Lucrările anului 2015) și „Polityka w karykaturze. Prawdziwa cnota krytyk się nie boi”( Politica în caricatură. Adevărata virtute nu se teme de critici).

Caricaturiștii români au avut ocazia și ei să își expună lucrările la concursurile și expozițiile muzeului din Varșovia. Un exeplu recent este cel al lui Doru Axinte în 2012 care a obținut una din cele trei mențiuni în cadrul concursului „Jaka bede…” pe tema Campionatului European de Fotbal ce s-a desfășurat în acel an în Polonia cu lucrarea „Cu mingea în Polonia”.

 În caz că veți descoperi un interes ridicat pentru caricatură, muzeul vă pune la dispoziție o bibliotecă/arhivă în care veți găsi lucrări din colecția personală a lui Eryk Lipiński. Pentru copiii cu interes pentru pictură se organizează ateliere conduse de caricaturiști. Și desigur, în caz că veți avea musafiri și veți dori să îi uimiți cu ceva locație de vizitat mai specială, muzeul de caricatură este o destinație ce merită a fi luată în considerație printre primele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s