La ce sunt buni românii?

Featured image
Imagine: Mihai Tarța

 

Azi am ales să iau câteva gânduri la întâmplare despre cât de buni și pricepuți sunt românii și să văd cam unde ne duc ideile care circulă printre imigranți, cei mai vădit afectați de eventuala pricepere sau nepricepere „națională”. Putem astfel să încercăm să vedem, dacă sunt, și care sunt diferențele între români și ceilalți, neromânii. Nu ar trebui să fie așa de greu să vedem la ce sunt buni românii, mai ales că avem oameni obsedați de chestia asta. Pe rețelele de socializare tot la cateva minute mai aflăm ce-a mai descoperit vreun român, pe cine a mai bătut un român la exact acel sport în care s-a nimerit un jucător bun pentru a doua oară într-un sfert de secol, etc. Chiar eu acu câteva săptămâni am descoperit Radio România Iași în timp ce mă jucam cu meniul mașinii, așteptând în parcare la clinica medicală. Am mai descoperit și că am fost fermecat pe loc de sunetul limbii române în mijlocul Varșoviei, de sunetele surde alternate cu cele ascuțite ce-mi aminteau de Europa Liberă. Toată surprinderea asta este extrasă cu mai mult sau mai puțin efort din niște lucruri dealtfel destul de banale și transmisă și tradusă în diverse limbi, promovată peste tot. Unele dintre aceste lucruri surprinzătoare (Romania, simply surprizing era chiar logo-ul turistic al țării) sunt atât de banale sau atît de preocupate să contracareze imaginile șifonate ale românilor, încât rareori ajungem să ne oprim și asupra conținutului lor sau a implicațiilor lor.

Din întâmplare, sau poate nu, la Radio Iași am ascultat atunci o emisiune interviu cu niște investitori români. Invitatul venise recent din Vietnam și, după ce recită din poezia aceea cu cât de ignorați sunt investitorii români și mai ales investițiile în cercetare în România (adevărat!), se apucă să descrie beneficiile sistemului de guvernare cu un singur partid, concentrarea pe și facilitățile imense oferite in Vietnam investitorilor. Pe scurt, omul se întreba, corect pe undeva, de ce e nevoie de atîtea partide: Ce atâtea partide? Ce atâta corupție?… Pe scurt, ce atâta democrație, de la aceasta părând a se trage toate necazurile (investitorilor?) din România. E mai usor așa, la dracu cu partidele, ele oricum nu reprezintă decât o ultraminoritate de oameni cu dare de mână și o altă minoritate cu ceva dare de mână ce crede că dacă își permite să meargă la cinema pe credit poate juisa că e middle-class. Moderatorul emisiunii nu era mut și între timp intervenise de vreo câteva ori, odată ținând să precizeze că acolo e comunism și a doua oară adăugând că: da, dar acolo e bine pentru că acolo sistemul funcționează pentru că asiaticii au „ordinea și supunerea în sânge”. Din câte se înțelegea subordonarea fără crâcnire e cel mai bun lucru pentru „cercetare și investiții”. Supunere directă. În sânge. Eventual cu „mâna invizibilă” desupra lor coordonând și transformând lipsa de lăcomie a acestei mase inerte în bunuri de schimb pentru corporații sănătoase și pline de lăcomie.

Am senzația că rasismul grosolan s-a mai evaporat din mass-media românească, dar că banalul discriminării, acea discriminare ce devine invizibilă, ce este loc comun, este ca și peste tot în lume cvasi-generalizată și nu doar prin scăpări(?) de genul acesta la televiziunea națională, ci prin geneticism, determinism climatic, geografism, și alte subspecii ale rasismului sau ale orientalismului lui Edward Said. Deci pe lângă lumea animală (the animal kingdom), vegetală, minerală, etc. la Radio România Iași am găsit și alte clasificări: The Capitalist Kingdom, undeva in vest și The Obedient Kingdom, cât mai departe in est, iar democrația s-a pierdut undeva pe drum sau la traducere. Dacă la o oră aiurea din zi după 10 ani prin Polonia dai de un radio românesc la care în doar 10 minute se spun enșpe chestii anti sau para-democratice și se concluzionează cu teze rasiste, e aceasta doar din întâmplare? Totuși care sunt șansele ca acest simplu dialog să fie doar o întâmplare, pun pariu că dacă era o emisiune muzicală ni se spunea ca Chopin era un bun muzician care nu putea să danseze pentru că nu era negru. Era prea ordonat pentru a dansa, pentru că el nu se supunea dansului ca un ordinar, ci dimpotrivă el controla dansul până la a anihilare, etc. Deci, în doar zece secunde am fost făcut K.O.  și mă reculegeam din ganduri absurde cu Chopin după un pumn în creier care mă arunca dintr-un colț ideologic în altul, ba că în Vietnam e comunism funcțional, ba că democrația nu funcționează, ba că acolo comunismul funcționează pentru că se grefează pe o populație despre care nu știm nimic înafară de faptul că e subordonată, sau ordonată, cum vreți, ba că democrația în general nu funcționează sau că sângele și rasa sunt „ceva” foarte important pentru succes, pentru „investiții și cercetare”. Se poate însă că am un simț poetic destul de atrofiat și am luat lucrurile astea ad literam.

Totuși încă nu am scăpat de idea asta cu succesul din sânge, încă îmi dă de gândit la cât efort ar trebuii să bag la o eventuală revenire în țară pentru a lupta cu darwinisme sociale, eugenie, homofobie, stat de drept partizan… și îmi declanșează prin minte sute de scenarii posibile în care tot ceea ce pot să facă „asiaticii” sau românii este redus la chestiile pe care le au în sânge. De exmplu din comentariile la textul Mihaelei aflăm că sângele de român e în sine un motiv de mândrie și se prea poate ca simplele donații de sânge să fie donații de sânge mândru; poate că așa cum am văzut la expoziția tinerilor din R. Moldova rinichiul de român e ieftin și de calitate premium, se găsește prin Turcia la second-hand, dar acolo e deja mai scump; ficatul românesc are altă culoare și ciroza de român nu se poate trata prin metode clasice pentru că ficatul nostru nu este destul de ascultător la tratamente, aparține medicinei homeopatice și eventual se poate trata cu o cură sau o orgie de supunere, după caz…din absurd în absurd până la absurd.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s