Faţă în faţă cu preşedintele Iohannis

Un foto-reportaj pe tema ritualurilor democratice

De  câteva săptămâni, redacția Mămăligii de Varșovia a aflat că Preşedintele României, Klaus Iohannis, se va afla timp de două zile în vizită oficială în Polonia, dar și mai important, că în ciuda programului său încărcat, se va întâlni în incinta ambasadei cu Diaspora românească din Polonia. Desigur, ni se pare firesc, ne-am gândit. Este un Preşedinte ales pe un val imens de simpatie a Diasporei, care, în consecinţă, a făcut numeroase promisiuni legate de atenţia pe care o va acorda românilor din afara ţării. Întâlniri similare cu comunitatea românilor din ţara vizitată au făcut parte și din rutina preşedinţilor anteriori ai României, dar asta nu ne-a slăbit deloc entuziasmul dinaintea întrevederii din Varșovia! Locuim acum și aici!

Imagini: Mămăliga de Varșovia
Imagini: Mămăliga de Varșovia

Având o ocazie să-l întâlnim pe Preşedintele Iohannis, dar fiind și conștienți că nu va avea prea mult timp să stea la discuții, ne-am tot gândit cum să facem ca această vizită să aibă substanţă și pentru Președinte, și pentru noi, una dintre vocile Diasporei românești din Polonia. Să nu fie doar un “foto op”, adică, pentru noi o ocazie, însemnată dealtfel, de a ne pune pe Facebook o poză cu Preşedintele, iar pentru Preşedinte o ocazie de a-şi pune pe Facebook o poză cu românii din Diaspora, care îl întâmpină cu căldură peste tot. Am tot chibzuit cum să facem să inițiem totuşi un dialog cu dumnealui, un pic mai plurivalent, nu doar, mă numesc cutare, trăiesc în Polonia de atâția ani, este o onoare să vă cunosc. Frică ne era, că aceste prezentări făcute în grabă, ar putea fi lejer uitate de Președinte, deși, mai știi, poate dacă le înregistrează batalionul de cameramani care-l însoțește pe Președinte, nu-i vor pica așa ușor din memorie.

Că tot se spune despre Diasporă că nu este implicată politic, iată că noi suntem… politici!

Precum ziceam, eram conștienți că mult timp nu va fi de noi în timpul întâlnirii aşa că am decis să inițiem dialogul într-un fel… artistic. Am decis să-i facem un tablou, ca la carte, pe care să i-l facem cadou Președintelui, pictat pe pânză întinsă pe șasiu, în culori acrilice, ca uleiul nu era să se usuce la timp. Am conceput împreună lucrarea, în sânul redacției, după mai multe discuții aprinse. Pictura e, de fapt, o transpunere a zece întrebări pe care am dorit să i le adresăm Preşedintelui ales al României. Un tablou-scrisoare, inspirat oarecum și de tradiția happeningului polon, marca Tadeusz Kantor, un decalog de întrebări care acoperă teme importante, legate de viitorul României, care ne ard pe noi, redactorii Mămăligii de Varșovia, cel mai tare.

Tablou - Zece intrebari pentru Iohannis dn partea Mămăligii de Varșovia.
Tablou – Zece întrebări pentru Președintele Iohannis dn partea Mămăligii de Varșovia.

Listă cu întrebările:

Domnului Klaus Iohannis, Varșovia, 12 Martie 2015

Președintele ales al României

Domnule Președinte,

1. Care sunt realizările principale ale domniei voastre de până acum, ca președinte al României?

2. Care este poziția dumneavoastră față de proiectele de minerit cu cianură, gen Roșia Montană și Certej sau de extragere a gazelor de șist, gen Pungești?

3. Cum evaluați performanța aparatului judiciar românesc din ultimele luni și de ce doriți să-l susțineți pe fostul ministru de justiție, ai cărui colegi de cabinet sunt azi anchetați sau se află în închisoare?

4. Sunteți dispus să susțineți o investigare serioasă a torturării prizonierilor din închisorile CIA localizate în România?

5. Ce fel de măsuri aveți în vedere să promovați pentru a reduce sărăcia din România, luând în considerație numeroșii susținători ai dumneavoastră din zona lumii afacerilor, care pledează pentru tăieri de salarii, înghețarea salariului minim, precum și alte măsuri dure de austeritate?

6. Cât de disponibilă este Președenția la un dialog cu Diaspora și prin ce mijloace acesta poate fi implementat?

7. Ce credeți despre recenta decizie a Judecătorilor Curţii Constituţionale că articolul de lege care stabileşte numărul minim de membri fondatori – 25000 domiciliați în cel puțin 18 județe, dar nu mai puțin de 700 de persoane pentru fiecare județ – pentru înregistrarea unui partid politic în România este neconstituţional?

8. Care sunt pașii pe care îi veți întreprinde pentru a asigura drepturile romilor și ale altor minorități din România?

9. Imaginile în care mânați o bicicletă, emise cu puțin înainte de alegerile parlamentare din R.Moldova din 2014, reprezentau dovada unei susțineri tacite acordată candidatului independent Oleg Brega, al cărui logo reprezenta o bicicletă?

10. La ce trebuie să renunțe un cetățean pentru a deveni președinte al României?

Redacția săptămânalului Mămăliga de Varșovia

mdevarsovia@gmail.com

  Nu știam de vom reuși să finisă totul la timp, nici dacă Iohannis va primi lucrarea noastră. Ne întrebam continuu și dacă există, oare, o cât de mică şansă să primim răspuns la aceste întrebări? Era important pentru noi să îi transmitem, să îi livrăm acest tablou cu zecele nostru de întrebări, ca Preşedintele să ştie că Diasporei îi pasă, că Diaspora încearcă să se implice în probleme ce țin de binele comun al românilor de pretutindeni, că urmăreşte chestiunile importante de acasă şi că e cu ochii pe cel care se consideră alesul românilor din străinătate. Doi dintre membrii fondatori și redactorii publicației noastre, care ştiam că nu vom lucra joi, începând cu orele 2.30 după-amiază (când mai toată lumea e la muncă şi când am fost invitaţi la ambasadă), ne-am asumat rolul de a duce tabloul la întâlnirea cu Președintele Iohannis.

Tabloul a fost gata abia în ajunul zilei de 12 martie. Am decis să le dăm de știre organizatorilor că avem un cadou în forma cutare și cutare pentru Președinte. Aflăm, însă, că SPP-ul, care se ocupă de securitatea Preşedintelui, nu ne va permite intrarea cu niciun tablou în clădirea ambasadei. Nici măcar unul neîmpachetat, de mărime medie (1m/80cm), uşor şi complet neintimidant, ca al nostru, un tablou care conţine întrebări arzătoare din partea unor membri ai comunităţii de români din Polonia pentru Preşedinte.

Ei, poate ne cam aşteptam la asta. Din nefericire, nu de puţine ori s-a întâmplat ca arta (sau mai general, cultura) să fie considerată o ameninţare serioasă la adresa siguranţei naţionale, nu doar cea a României.

Am lăsat, așadar, tabloul la biroul unor amici, aflat în apropierea ambasadei și ne-am prezentat la întâlnire cu întrebările scoase la imprimantă, precum am fost sfătuiți să facem de către organizatorii evenimentului. Am stat la coadă, ca tot românul, am trecut prin controlul de securitate şi am început să-l aşteptăm pe preşedinte, care a venit la ora 4 însoţit de echipa sa.

coada

După o introducere a Domnului Ambasador, Ovidiu Dranga, Președintele Iohannis ne-a salutat, ne-a zâmbit şi a început un mic discurs bine întocmit despre importanţa pe care o acordă în mandatul său românilor din străinătate. Despre cât de mult îi pasă de problemele noastre şi despre cum doreşte să menţină o comunicare foarte bună cu noi. Deşi două ziariste se minunau în colţ că “nu a schimbat nici măcar un cuvânt”, probabil faţă de discursuri similare ţinute în Franţa şi Germania, care au avut loc în cadrul întâlnirilor cu diasporele de romani de acolo, mesajul a răsunat totuși frumos, ne-a făcut să ne simţim speciali şi preţuiţi şi în plus… Preşedintele parcă ne vorbea nouă, celor de la Mămăligă, care aşteptam să-i transmitem întrebările noastre. Dialog, comunicare, deschidere, exact ce căutam şi noi!

P1100449

(Discursul Preşedintelui pare să fi stârnit emoţii puternice în sală. Când Iohannis a vorbit despre nevoia de a face eforturi pentru ca românii să nu mai plece din România, cineva a scăpat un de mult înghiţit Doamne-ajută!)

Presedintele Iohannis, discurs, ambasada romaniei in Polonia

Noi tot cu întrebările în mână, am făcut poze, că multe nu aveam ce să facem. Uneori nu se vedea mare lucru fiindcă primul rând era ocupat, ca de obicei, de cameramanii televiziunilor din ţară care îl însoţeau pe preşedinte si care aveau de transmis acasă mesajul că Iohannis ne preţuieşte pe noi, românii din Polonia si Diaspora.

P1100443

După ce Preşedintele a coborât de pe podium să discute lejer cu oamenii, n-a mai fost posibil să-l auzim. Era îmbulzeală mare, românii din comunitate, jurnaliştii din avionul preşedintelui care pozau sau filmau momentul şi, cum ar fi şi normal, probabil SPPişti. Ne-am dat seama că, cu fiecare minut ce trece, şansele de a-i înmâna întrebările noastre direct scad vertiginos. Erau prea mulţi cei care şi ei aveau dreptul lor să ajungă la Preşedinte.

Iohannis si diaspora din Polonia

Redactoare Mămăligii Claudia Ciobanu

În fine…ideea salvatoare! O să-i dăm întrebările purtătorului de cuvânt al preşedintelui! Până la urmă, asta e meseria doamnei în această funcţie, să se ocupe de întrebările venite de la diverse publicaţii. Mămăliga de Varşovia o fi în Diaspora, dar tot publicaţie este, și încă și-n limba româna. Săptămâna viitoare vom scoate al 20-lea număr! La care se mai adaugă și faptul că Preşedintele tocmai ne-a vorbit timp de cinci minute despre cât de mult ţine la diasporă!

Inmanarea decalogului Mamaligii de Varsovia

Purtătoarea de cuvânt, la început, ne-a avertizat că la biroul de presă preşedintele primeşte sute de întrebări, iar astea zece ale noastre nu vor face decât să îngroaşe rândurile de întrebări care nu vor primi un răspuns…imediat. “Să nu vă aşteptaţi că veţi primi răspuns în două zile,” ni s-a spus.

Desigur, înțelegem foarte bine situația și agenda încărcată a domnului Președinte. Dar, totuşi, cine altcineva i-a mai pictat manual zece întrebări pe pânză şi a mai și venit în persoană să i le aducă? Pe tablou fiind, mai greu ca Preşedintele şi echipa dumnealui să uite cu totul de întrebările Mămăligii! Mai ales că, cel mai probabil, îi vom trimite tabloul în România. Organizatorii întâlnirii ne-au promis că-l vor transmite Președinției. Nu de alta, dar poate domnului Preşedinte chiar o să-i placă. Doamnei purtătoare de cuvânt, cel puțin, idea tabloului ni se pare noua că i-a fost pe plac. Nu e cazul să lăsăm ca procedurile SPPului, motivate poate în cazul de față, să blocheze şansele unui Dialog mai aprofundat cu Diaspora românească din Polonia și Președinte, și de ce nu un sentiment inedit care ar putea fi generat de ciocnirea privirii lui Klaus Iohannis cu o lucrare de artă conceptuală!

Ni s-a spus că la unele întrebări, Preşedintele a mai răspuns deja. Bun, e în regulă. Dar aşa e cu cetăţenii, se mai repetă. Uneori pricep mai greu, alteori nu sunt convinşi de răspunsurile date. Mai ales ăştia din Diaspora, care se luptă să urmărească şi ce se întâmplă în ţara gazdă, ar putea fi scuzaţi că mai repetă unele dileme.

În fine, arătând explicit spre întrebarea nr. 4, privitoare la închisorile CIA, doamna purtătoare de cuvânt a repetat: “Vă aşteptaţi ca la astfel de întrebare să primiţi răspuns… în curând?” Nu în curând, am răspuns, dar de așteptat, aşteptăm răspuns. Oricât de mult durează formularea acestuia. Chiar, cât de mult poate dura? Mai ales la întrebarea nr. 4 se poate răspunde lejer prin DA sau NU.

Deci, aşteptăm. Dar, de fapt, vrem mai ales să transmitem întrebările, vrem ca ele să fie pe masa (sau, mai precis, pe peretele din birou al) Preşedintelui şi ca el să se gândească la ele.

Până la urmă, am predat hârtia cu cele zece întrebări Responsabilului pentru relaţia cu societatea civilă din echipa Preşedintelui. Rămâne să trimitem și tabloul.

De altfel, arătând zecele nostru de întrebări membrilor comunității prezenți la eveniment am descoperit că numărul întrebărilor putea fi și mai mare, precum și că atât întrebările, cât și modul de livrare al lor stârneau discuții și comentarii interesante și pline de tâlc. Cei cu care am vorbit au considerat că este important să transmitem întrebări Președintetui, nu doar sa facem poze în compania sa. Am și făcut câteva invitații noi de colaborare cu Mămăliga de Varșovia!

P1100452

Ne-am îndeplinit datoria. Dar rămâne gustul parcă uşor acrişor al unei zile în care Preşedintele a spus vorbe mari despre importanţa dialogului cu Diaspora, de fapt, petrecând vreo 20 de minute recitând un discurs, zâmbind profesionist, strângând mâini şi făcând poze în îmbulzeală…

Nu întreprindem în niciun caz o critică la adresa domnului Iohannis sau a organizatorilor. Cursul acestei zile a fost cumva previzibil pentru noi. Ştiam din start că nu vom fi lăsați să intrăm cu tabloul. Ştiam că nu va fi timp să îi punem întrebări Preşedintelui, iar el nu va avea timp să ne răspundă. Știam că, foarte probabil, nu vom reuşi să-i spunem ceva direct şi chiar dacă am reuşi, ar fi doar nişte vorbe care ajung, printre mii de altele, la urechile unui om suprasolicitat, alergat, care se gândeşte la întâlnirea de adineauri cu omologul său polonez sau la ce va face a doua zi, luna, anul sau restul mandatului, acasă în România.

Întâlnirea de joi a semănat oarecum cu un ritual democratic, privat întrucâtva de esența. Cei prezenți recita ceva şi făcea ce ştiau că trebuie să facă (din manuale de protocol sau nu) în cadrul evenimentului, fiind politicoşi şi străduindu-se să zâmbească în ciuda oboselii. Lipsa de dialog real ieri este perfect de înţeles, însă este departe de „politica altfel” la care face referire domnul Președinte Iohannis. Cele întâmplate în ziua de ieri au semănat, mai degrabă, cu politica mereu la fel pe care o ştim de multă vreme.

E oare mai sincer să spunem că evenimentul a fost efectiv doar un foto op, la care trebuiau să vină numai cei care vor strict poze cu preşedintele sau merită totuși să luptam mai mult și să insistăm pe ideea unui real dialog? Noi, cei de la Mămăligă, am încercat să rupem ritmul printr-un gest modest dar cumpătat, pictând un tablou. Oare domnul Preşedinte va încerca să rupă şi dumnealui ritmul răspunzându-ne, chiar şi cu întârziere, la întrebările noastre? Dacă nu, măcar să ne trimită un imeil în care să spună că a primit tabloul şi se va gândi la întrebări. Am fi onorați de orice variantă de răspuns sincer, dincolo de ritual. N-ar fi oare minunat un astfel de răspuns?

Aşteptăm cu interes deznodământul şi vă vom ţine la curent.

Echipa editorială a Mămăligii de Varșovia

Reclame

4 gânduri despre „Faţă în faţă cu preşedintele Iohannis

  1. Imi cer scuze, dar nu sunt de acord cu concluzia articolului – „Lipsa de dialog real ieri este perfect de înţeles, însă este departe de „politica altfel” la care face referire domnul Președinte Iohannis. Cele întâmplate în ziua de ieri a semănat, mai degrabă, cu politica mereu la fel pe care o ştim de multă vreme”.

    Nu sunt o sustinatoare a doamnei Cancelar Angela Merkel, insa dispozitia dansei de a raspunde la intrebari intr-un cadru formal si de a explica anumite lucruri, este mai mare decat cea a domnului Presedinte. Puteti vedea aici intalnirea pe care doamna Cancelar a avut la Universitatea Central Europeana: http://www.ceu.edu/article/2015-02-09/ceu-students-meet-chancellor-merkel

    Este pacat, in opinia mea, ca domnul Presedinte nu a adoptat o astfel de strategie ca cea a doamnei Cancelar, mai ales avand in vedere ca discursul dansului in Occident cu privire la migratia romanilor este cu mult diferit fata de cel al predecesorilor sai.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Ruxandra, era o nota ironica. 🙂 Din cate am auzit noi, se pare ca nu toate comunitatile au avut norocul sa participe la astfel de intalniri. Se pare ca diaspora romaneasca de la Kiev nu a apucat sa-l intalneasca pe domnul presedinte deloc.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s