Mărțișor în Varșovia

de Mădălina Voicu

Ediția a III a clubului de carte în limba română din Varșovia cu mărțișoare

Nu puteam lăsa să treacă 1 Martie fără să simțim un pic românește așa că iată, ne-am întâlnit la cea de-a III-a ediție a Clubului de Carte pentru copii “Țara de Basm” într-o mică librărie-cafenea din inima Varșoviei, deși poate că nu e atât de mică, dar cei vreo 15 copii zglobii prezenți ar fi putut umple cu ușurință și un spațiu mai mare. Afară ne zâmbea soarele, înăuntru zâmbeau fețe de copii când au ascultat curioși povestea Lunei-Betiluna și a Dorei-Minodora, două păpuși albastre foarte speciale, care i-au purtat pe micuți în țara lui Pește-Mămăligă-Prăpădește, în căutarea unei broșe poznașe. Cartea, care este parte dintr-o trilogie devenită deja clasică, scrisă de Anamaria Smigelschi, ne face cunoștință cu câteva dintre peripețiile celor mai năstrușnice păpuși-fetițe, care au loc la fundul râurilor și mărilor unde se întâlnesc cu păstrăvi și mreane, țipari, bibani și crapi, cegi, păstrugi, nisetri și moruni, pești spadă, rechini, guvizi și stavrizi, hamsii, calcani și zargani, delfini și, desigur, ajung la curtea regelui Pește-Mămăligă-Prăpădește.

Luna 16

Poate vă interesează să aflați că Anamaria Smigelschi are origini poloneze și că pe lângă literatură pentru copii și note de călătorie, este un foarte talentat plastician, executând grafică de șevalet, gravură, grafică publicitară, grafică de carte. Cele 3 cărți avându-le ca eroine pe Luna-Betiluna și Dora-Minodora, poartă semnătura Anamariei Smigelschi atât pentru text cât și pentru imagine. Are numeroase expoziții și premii internaționale, printre care o Mențiune de onoare la Prima Bienală de Afiș din Varșovia din 1966!

skanuj002611040048_10203785825425422_1552427478_nDupă lectura caldă și plăcută a Loredanei Gheorghiu, copiii au vorbit despre pești, au învățat numele câtorva specii noi, cum arată și ce le place să mănânce, iar mai apoi, cei prezenți s-au pus pe colorat și decupat niște mărțișoare originale inspirate de basmul cu care tocmai făcuseră cunoștință, colorând în alb și roșu contururile celor 2 păpuși-fetițe (Dora are părul alb, iar Luna îl are roșu) sau desenând monstruleți simpatici și destul de abstracți, care apoi și-au luat locul în piepturile fremătânde ale micilor artiști, prinse în șnurul pregătit de față cu toți, de cei doi tătici prezenți la eveniment, Teodor Ajder și Dragoș Voicu, gata și ei să dea o mână de ajutor.

11040758_10203785864266393_910964771_nCopiii au aflat și despre două legende. Prima, povestită de Teodor, era despre cele patru anotimpuri-surori. Se făcea că mezina Primăvară, tot neavând răbdare să iasă din castelul în care locuiau cele patru fete, a reușit să se strecoare totuși afară, supărându-o foc pe lelița Iarna. Când a prins-o afară, Iarna a pedepsit-o, zvârlind în Primăvară un țurțure ascuțit, care i-a rănit degetul mic. Din rană a început să i se prelingă sânge fierbinte, care picurând pe florile dalbe de ghiocei, ce se iveau de sub zăpadă topită, în locurile pe unde călca fata, încălzea plantele firave, oferindu-le putere să reziste suflului rece al Iernii, dar și colorându-le pe o parte dintre ele în roșu. Cealaltă legendă, mai nouă, povestită de un junior, a fost despre doi monstruleți, unul alb și altul roșu, care luptându-se pentru supremație s-au luat la trântă înverșunată cu atâta avan, încât s-au transformat în monstruleți alb-roșii, și dacă tot au devenit asemeni, n-au avut încotro decât să se împace și să devină buni prieteni, de aici și mărțișoarele cu monstruleți.

11040002_10203785142528350_883246910_n

IMG_2296Întâlnirile de genul acestui club de carte organizat cu concursul Mămăligii de Varșovia au un farmec aparte, pentru că îi au în centrul lor pe copii, mereu curioși și deschiși la orice. Ei învață lucruri noi dar ne învață și pe noi părinții, lecții prețioase despre nevoile lor, despre importanța păstrării tradițiilor, chiar și la mare depărtare de casă. Pentru că da, suntem datori să le transmitem și copiilor noștri obiceiurile frumoase, autentic românești.

IMG_2303

IMG_2306

Închei, reamintindu-vă ce afirma George Coșbuc într-un studiu dedicat mărțișorului: „Scopul purtării lui este să-ți apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ți-l faci binevoitor să-ți dea ce-i stă în putere, mai întâi frumusețe ca a lui, apoi veselie și sănătate, cinste, iubire și curăție de suflet.” Mărțișorul împletește iarna cu vara, ne conectează din nou cu natura, ne protejează și ne aduce primăvara mult dorită.

IMG_2293Vă așteptăm cu mare drag în număr mare la următoarele întâlniri ale Clubului de carte „Țara de basm”! Vă urăm o primăvara frumoasă tuturor!

P.S. Fondatorii Clubului își doresc ca aventurile Dorei-Minodora și Lunei-Betiluna să ajungă și la alți copii vorbitori de limba română care nu au putut fi prezenți la întâlnirea clubului. Vă rog anunțați-ne și vom face tot posibilul să vă punem la dispoziție o copie a cărții!

P.P.S Ca să fiți la curent cu ce mai organizăm urmăriți-ne blogul (sau chiar abonați-vă la el) și desigur pagina noastră de pe fb!

Un gând despre „Mărțișor în Varșovia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s