CÂT DE BINE NE CUNOAŞTEM ORAŞUL ÎN CARE LOCUIM?

De Cristina Burlacu

Mă întorc cu gândul la primele mele impresii despre Varșovia, oraşul în care locuiesc deja de peste 2 ani. În pofida faptului că m-am mutat aici după 3 ani de viaţă în stil italian, am fost plăcut surprinsă de atmosfera capitalei Poloniei. M-a impresionat vitalitatea, activităţile şi oportunităţile oferite de această urbe, la fel şi buna organizare de infrastructură asigurată de către municipalitate.

P1090025
Imagine: Galeria Dzialan, Varșovia, 2014.

Era un oraş în care se trăia bine, lumea merge neîncetat la teatru, concerte, expoziţii, în care fiecare îşi poate găsi ceva pe placul său pentru a-și petrece timpul liber. Această imagine a Varşoviei mi-am creat-o de la bun început şi pot afirma că este încă foarte actuală.

Probabil, după atâta timp ar fi trebuit să devin o expertă în geografia culturală a acestui oraş, dar sunt încă foarte multe aspecte ale sale pe care le tot descopăr şi care nu încetează în a mă surprinde. Mă întreb, cât de bine cunoaşteți voi, cititorii Mămăligii, oraşul în care vă aflaţi? Unii probabil cunosc orașul de pe Vistula foarte bine, altcineva poate mai puţin. Eu consider că mereu este loc de mai bine!

Pentru a ne diversifica activităţile în timpul liber, şi de a descoperi ceea ce are de oferit Varşovia, m-am gândit să vă prezint sursele principale de informaţii disponibile online despre evenimentele planificate în oraş.

http://kulturalna.warszawa.pl/

Aceasta pagină este sursa oficială de informaţii propusă de către municipalitate, care oferă un Calendar Cultural ce include lista tuturor activităţilor pentru fiecare zi a lunii. Odată ce suntem interesaţi de un oarecare eveniment inclus în listă, putem găsi pe această pagină toate informaţiile necesare despre locaţie, bilete şi preţuri. Aceste informații uşurează foarte mult planificarea timpului liber. Pentru cei ce nu cunosc foarte bine poloneză, există şi versiunea engleză a site-ului.

http://www.mmwarszawa.pl/

Aici găsiți articole interesante despre sport, cultură şi alte activităţi în timpul liber pentru fiecare. Fie că sunteţi o familie cu copii, un grup de tineri în căutare de distracţii, sunt sigură că veți puteţi găsi opţiunea potrivită! Pagina această e o recomandare doar pentru vorbitori de poloneză, întrucât nu este disponibilă în altă limbă.

http://warszawa.naszemiasto.pl/

Nasze miasto – Orașul nostru e un portal informaţional foarte elaborat, care ne aduce la cunoştinţă ultimile ştiri din viaţa cotidiană a oraşului, sport, ştiinţă, cultură, şi distracţii. Calendarul evenimentelor pe care îl găsim aici are mai multe filtre, care permit foarte rapid să găsim ceea ce ne interesează. Evenimentele gratuite planificate zilnic, filmele care sunt rulate în cinematografe, activităţi sportive, piese de teatru, concerte – fiecare poate găsi ceva pe placul sau. Există o rubrică dedicată activităţilor pentru familii, unde puteţi găsi idei interesante despre cum să vă petreceţi timpul liber împreună cu cei mici! Unicul aspect negativ al acestui site este disponibilitatea sa doar în poloneză. Desigur, putem folosi opţiunea de traducere a browserului dacă dorim să înţelegem cât de cât informaţiile plasate aici.

http://www.inyourpocket.com/poland/warsaw/

Pentru cei care nu cunosc poloneză, o opţiune interesantă de informaţii o reprezintă revista Warsaw in your Pocket . Pe lângă ediţia lunară pe care o puteţi găsi în chioşcuri, puteţi descărca online versiunea electronică. Site-ul oferă deasemenea un calendar al evenimentelor, cu ajutorul căruia vă puteţi planifica timpul liber. Mi-au plăcut mult rubricile dedicate teatrelor, expoziţiilor, şi instituţiilor culturale din oraş, care la rândul lor organizează un şir de activităţi pentru locuitori. Portalul la sigur merită atenţie! 100% English!

http://warszawa.dlastudenta.pl/

Dacă sunteţi în floarea tinereţii şi vă înscrieţi în rândul studenţilor acestui oraş, aceasta este o sursă de informaţie dedicată vouă! Cele mai recente ştiri despre viaţa culturală, night life, dar tot aici se găsesc şi oportunităţi de muncă pentru studenţi. Foarte multă informaţie în care la un moment dat poţi să te pierzi, deși merită să fie verificată.

http://www.thenews.pl/

Pentru cei însetați de știri, pe pagina de știri la zi a agenției Polskie Radio se dau știri despre economia, cultura, politica și sectorul non-guvernamental al Poloniei. Știrile sunt emise nu doar în polonă ci și în engleză, belarusă, ucraineană, rusă, germană și ebraică.

Sunt încă multe site-uri informaționale despre Varșovia pe care nu le-am menţionat, însă sper că cele propuse vă vor diversifica viaţa în acest oraş minunat! Poate vă veţi hotărî să încercaţi ceva nou, să fiţi mai activi şi să savuraţi din plin timpul liber!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s