Clubul de carte în limba română din Varșovia la a doua întâlnire!

De această dată clubul de carte „Țara de basm” s-a întrunit în incinta Ambasadei României. Întâlnirea a fost organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român. Copiii vorbitori și cititori de limbă română au făcut cunoștință cu isprăvile lui Guguță, adunate la un loc de neîntrecutul povestitor Spiridon Vangheli.

skanuj0003

Am gustat doar o mică parte din această carte minunată, delectându-ne, doar cu câteva dintre isprăvile iernatice ale poznașului băieței. Am ascultat, și copii și părinți, cum Mihaela Kawińska – ea a fost cea care ne-a citit poveștile – ne zicea despre cușma magică a lui Guguță, care știe să se mărească, dacă apare o astfel de trebuință; despre cum i-a fost îngropată ceata de urători până la gât de o ninsoare vrăjmașă; am aflat și ce-i acela un buhai cu care se merge la urat; și dacă tot nu fulguiește în iarna asta prin Varșovia și nu avem materie primă ca să facem oameni de zăpadă, barem ne-a citit doamna Mihaela despre cum îi făcea Guguță în satul Trei Iezi.

Am și citit, dar am și făurit! Și copiii și părinții lor au pus umăr la umăr și au meșterit împreună o coșcogeamite cușmă sub care au încăput toți picii participanți la întâlnirea clubului! Ce-i drept, nu a fost din piele de miel și nici din lână, ci din hârtie aspră numai bună de desenat pe ea! Cică sub căciula magică a lui Guguță se puteau face o mulțime de lucruri. Noi ne gândeam să citim doar o poveste, dar până la urmă căciula s-a făcut ea singură un basm, pe care copiii l-au înfrumusețat cu felurite desene și năzdrăvănii, pe care le-au îndrăgit într-atât încât le-au și cules de pe căciula mare, luându-le pe la casele lor spre amintire și repovestire. Căciula noastră meșterită la ambasadă nici nu a apucat barem să devină țuguiată, adică forma căciulii tradiționale, așa cum se purtau cândva căciulile prin satele românești. În loc de țugui s-a ales cu un hogeac, ca pălăriile sătenilor din isprava lui Guguță cu frizerul! Cine n-o știe, s-o citească! (Biblioteca Mămăligii de Varșovia este în posesia a două exemplare ale cărții respective, editate în 2014 și 1985! Vi le putem împrumuta! Se mai zvonește că printre părinți circulă încă vreo două-trei!) Din hogeacul căciulii noastre, ieșeau valuri de strigătele de voie bună ale copiilor ascunși de ochii părinților!

Lectura lui GugutaP1100356P1100350P1100357P1100368P1100369P1100371P1100370P1100372P1100376P1100384Aducem mulțumiri Ambasadei României din Polonia și Institutului Cultural Român pentru tot sprijinul acordat în desfășurarea evenimentului; doamnei Mihaela Kawińska pentru extraordinara lectură, părinților pentru că și-au adus odraslele și pentru că unii dintre ei au adus și dulciuri pe masa clubului, dar și pentru că au muncit din greu la zidirea cușmei uriașe și, nu în ultimul rând mulțumim copiilor, care au ascultat cu atâta drag poveștile despre Guguță și au mai și decorat căciula cu năzdrăvănii colorate! Îndrăznesc să sper că ne vom vedea peste o lună, în făurar, la o următoare întâlnire a clubului!

3 gânduri despre „Clubul de carte în limba română din Varșovia la a doua întâlnire!

  1. Intr-adevar foarte frumos. Ati mai facut si caciula! Mai ca ma gandesc sa particip si eu data viitoare in calitate de…copil!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s