De la Biedronka la cooperative

10913618_630706587033940_78369376_n

Cooperativa de Consum Varșovia este, de fapt, un grup de consumatori care îşi fac în fiecare săptămână cumpărăturile împreună, comandând produse de la ţărani din apropierea Varşoviei, de la alţi producători locali sau de la depozitul alimentar Bronişe din sud vestul Varşoviei, unde alimentele sunt mai ieftine. Grupul ia toate deciziile prin consens și organizează singuri totul, de la comenzi, la transportul alimentelor, la distribuţie. Alimentele sunt ridicate de membrii grupului în fiecare luni de la Muzeul Wola. Comenzile se fac prin internet cu câteva zile înainte, iar plăţile se fac la momentul ridicării produselor.

Interviu cu Tomek Sikora, membru al Cooperativei de Consum Varşovia/ Warszawa Warsaw Food Cooperative/ Warszawa Kooperatywa Spozywcza (WKS) şi coordonator de programe la Institutul pentru Responsabilitate Globală/ Institute for Global Responsability/ Instytut Globalnej Odpowedzialnosc (IGO).

Mămăligă de Varşovia: Când şi-a început cooperativa activitatea şi când ai început tu să fii implicat în proiect?

Tomek Sikora: Pe 17 ianuarie anul acesta sărbătorim cinci ani de la înfiinţare, vom avea o petrecere la Muzeul Wola, acolo unde ne desfăşurăm activitatea în prezent. Deci WKS a început acum cinci ani, de la zece persoane care au mers pentru prima dată după alimente la Bronişe.

La vremea respectivă, eu făceam parte din mediul anarhist, dar eram nemulţumit de acest mediu. Aveam impresia că nu au nici un fel de idei noi despre cum să influenţeze realitatea, oamenii, despre cum să producă schimbarea socială.

Aşa că, pe când eu căutam idei noi, s-a întâmplat să particip la o întâlnire dedicată unei cărți despre cooperativism scrisă de Edward Abramowski, unde am aflat pentru prima dată despre cooperativele alimentare, despre cum funcţionează şi care este scopul lor. La acea discuţie erau prezenți şi câțiva membri ai grupului de activişti Alternativa de Stânga. Le-am zis, „Haideţi să facem o cooperativă. Am o maşină cu care putem aduce produsele. Haideţi!” Pentru mine acela a fost un moment de iluminare, căci am aflat că există un instrument care poate funcţiona și pe care oamenii l-au folosit în trecut, deci nu trebuia să inventăm de la zero, ci doar să preluam o practică anume.

Cooperativele alimentare sunt un instrument foarte inteligent, deoarece mâncarea este o nevoie umană care nu dispare niciodată. În plus, mâncarea mereu uneşte oamenii. E ca un fel de formă de magie, nu trebuie să faci nimic decât să pui nişte sendvişuri pe masă şi atmosfera se schimbă în bine.

Dar este important să spunem că cooperativismul nu se reduce la mâncare. Cooperativismul doar foloseşte mâncarea ca un instrument în lupta împotriva sistemului capitalist, ca un început pentru a construi o nouă societate, o nouă economie. Cooperativismul este o modalitate de a produce schimbarea socială.

MV:Când aţi început în 2010, aveaţi ambiţii aşa de mari că această cooperativă va contribui la schimbare socială în Polonia?

TS: Nu, la început nu, doar vroiam să începem acest proiect cumva. Ideea s-a răspândit cumva de la om la om, fără ca noi să facem ceva special să o promovăm. A fost prima iniţiativă de tip cooperativist din Varşovia, aşa că lumea a fost interesată.

Eu personal mă consider un continuator al tradiţiei cooperativiste care datează în Polonia din perioada de dinainte de cel de-al doilea război mondial. Desigur, nu toţi membrii noştri gândesc la fel, dar pentru mine aşa este.

MV: Anul trecut, după un congres al cooperativelor din Polonia care a avut loc la Cracovia, ai scris un articol în care îţi exprimai dezamăgirea despre starea cooperativelor din Polonia. Exlică, te rog, de ce ai fost dezamăgit.

TS: Da, pentru că se vorbea numai despre mâncare şi nimeni nu mai vorbea despre schimbare socială. Mâncarea este desigur o compontentă foarte importantă a mişcării cooperativiste, dar nu este totul. Am ajuns la un punct că oamenii numesc cooperativă orice, avem cred nevoie de o definiţie a ceea ce înseamnă o cooperativă. De exemplu, ar fi esenţial să diferenţiem între cooperative şi cluburi de consumatori: în cluburile de consumatori, oamenii se asociază pentru a cumpăra împreună mâncare şi atât. Într-o cooperativă, se funcţionează după anumite valori, aşa zis cooperativiste, printre care ajutorul reciproc, responsabilitatea socială, democraţia, egalitatea, solidaritatea. De asemenea, se fac eforturi pentru a produce o schimbare socială pozitivă. Noi asta încercăm în WKS, să facem mai mult decât să cumpărăm mâncare împreună. Organizăm activităţi educaţionale pentru noi şi pentru cei care nu sunt membri, funcţionăm pe principii democratice, avem toate obiectele pe care le folosim în proprietate comună şi avem chiar un fond al solidarităţii, adică o sumă de bani care poate fi folosită de oricare membru care are nevoie într-o urgenţă de o sumă de bani. Eu, de exemplu, am folosit acest fond când nu am avut bani de dentist.

În trecut, cooperativismul a ajutat muncitorii să se emancipeze de sistemul capitalist. Şi juca un rol important în asigurarea unor venituri pentru oameni.

MV:Dar azi, cooperativele de azi mai ajută pe cineva să se emancipeze?

TS: Asta e o întrebare foarte importantă. Eu unul sunt de exemplu foarte insistent că cel mai important pentru noi este să oferim mâncare la preţuri mici. Nu pot fi de acord deloc cu faptul că în ziua de azi numai oamenii cu bani îşi pot permite mâncare de bună calitate. Noi încercăm să oferim mâncare de calitate la preţuri accesibile, comparabile cu cele din magazinele normale, deşi nu este uşor deloc. Dar ne ajută faptul că nu avem intermediari, că facem totul noi. Ne ajută şi că suntem mai mulţi care facem cumpărături deodată. Din păcate suntem toţi voluntari şi pentru a reuşi în acest scop este nevoie de multă muncă.

Dar facem progrese. Acum avem mai multe alimente care provin de la producători locali decât de la depozitul Bronişe, deşi chiar şi acum tot mai cumpărăm de la Bronişe când produsele de la ţăranii pe care îi ştim sunt prea scumpe. Pentru mine preţul este cel mai important. Ce sens are să vindem legume ecologice dacă numai cei cu bani şi le pot permite? Visul meu este să văd oamenii care azi îşi fac cumpărăturile de la Biedronka cum fac cumpărături de la cooperative alimentare.

MV: Dar chiar reuşiţi să ajungeţi la oamenii nevoiaşi cu această iniţiativă?

TS: Se poate, dar este nevoie de multă muncă. Trebuie să ne mai adaptăm un pic limbajul, să nu folosim doar internetul pentru comunicare cum facem acum. De asemenea, cooperativele ar trebui să fie în cartiere, aproape de oameni, pentru că oamenii obişnuiţi nu vin ca noi în centru după cumpărături. Deci ar trebui să existe cooperative locale care să pună accentul pe preţurile mici.

MV: Câţi membri aveţi azi şi cum a evoluat numărul acestora în timp?

TS: În prezent avem 30 de membri. Fiecare dintre ei trebuie să facă voluntariat o dată pe lună. Cred că de când a început WKS, sute de persoane au fost membri la un moment sau altul. La început erau mai mulţi din categoria activiştilor, acum avem mult mai mulţi oameni care sunt pur şi simplu participanţi. Aşa că acum ne este puţin mai greu să găsim oameni dispuşi să ajute cu chestiunile organizatorice. O soluţie pentru noi este formalizarea cooperativei, vrem să-i dăm un statut legal ca să fim în stare să angajăm oameni. E greu numai cu voluntari, plus că vrem să asigurăm un venit unor oameni.

MV: După cinci ani de activitate, ce fel de impact crezi că aţi avut?

TS: Cred că am avut impact asupra oamenilor, că i-am schimbat un pic şi le-am schimbat un pic ideile despre ce este posibil să facă împreună cu alţii. Şi am reuşit să promovăm puţin modelul de cooperativă alimentară.

Interviu realizat de: Claudia Ciobanu

Foto: dominikcudny.blogspot.com

6 gânduri despre „De la Biedronka la cooperative

  1. Si eu obisnuiam sa cumpar de la wallmart, dar uite, erau preturi mici dar asta implica costuri sociale pe care nu le banuiam, acuma nu stiu daca e indicat sa cumperi doar pentru ca e cel mai ieftin, pentru ca ingrosam si mai mult randurile precariatului, se poate sa fie si mai ieftin chiar…. o sa fie doar roboti…ne ameninta unii oameni gen Bill Gates, dar despre wallmart aici: http://makingchangeatwalmart.org/factsheet/walmart-watch-fact-sheets/everyday-low-wages-the-hidden-price-we-all-pay-for-wal-mart/

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s