Bugattiul din subvențiile Frutti Fresh

Featured image

Săptămâna aceasta cotidianul britanic Daily Mail a dat o știre ce a făcut foarte rapid înconjurul Balcanilor, preluată cu nesaț atât de rețelele de socializare și presa de la noi cât și de presa din Croația, Bosnia, Kosovo, și probabil în diverse alte părți ale globului în chiar clipa de față. Vedeți aici și aici.  Victor Micula, persoană sociabilă și posesor a mai mult de 3500 de urmăritori pe fb, rudă a faimoasei familii ce deține European Food&Drinks în Bihor, etc., declara ieri pe pagina sa fb că din banii câștigați de familie de la statul român la Curtea de Arbitraj ICSID din Washington, nu se vor mări salariile pentru muncitorii  firmei, fiindcă își i-a el Bugatti !?! Ăsta zic și eu status cauzal pe fb, și avem noroc că Oradea nu are ieșire la mare, că altfel s-ar fi blocat Crișul de iahturi și nu de Bugattiuri!

Banii câștigați la Curtea de Arbitraj nu sunt bani din vânzări de sucuri Frutti Fresh, napolitane Naty, bere Burger, apă Izvorul Minunilor sau vodca Scandic, ci sunt subvenții acordate și neonorate de statul român, care pasămite fiind destul de confuz la vremea respectivă nu a sesizat că frații Micula, stabiliți în Suedia, investiseră în România sub eticheta de investitor strain, și că în pofida numelui românesc ei trebuiau tratați mai egal decât restul investitorilor. De reținut e că investitorii străini beneficiază de facilități fiscale, și că frații au ajuns să le poată folosi în cele din urmă. În traducere liberă facilitățile sunt scutiri de la plată. Din ce citim de obicei prin presa de la noi e tare greu să distingem ce se ascunde în spatele atitudinii caritabile până la indecență a patronilor români sau străini care fac ce fac dar cumva „dau” de lucru românilor. Cetățenii plătesc în prealabil bani statului prin impozite pe venit din muncă și pe consum (TVA), în timp ce companii gen European Foods sunt scutite de diverse taxe. De aici rezultă că asemenea companii își iau înapoi o parte din banii cuveniți angajaților bani care sunt practic reciclați în acest fel. La cât de prost sunt plătiți majoritatea muncitorilor este cel puțin suspect că circuitul abia sau deloc nu ajunge să recicleze și profitul companiilor și se bazează în schimb pe deja faimoasă taxare a muncii.

În schimb dacă se mai relaxează unele taxe ele vin tot în ajutorul profitului companiilor. Recent, aflasem că un alt câștig nesperat, reducerea  contribuțiilor de asigurări sociale, CAS la angajator, cu 5 procente în octombrie, îi făcea pe frații Micula să declare că fiscalitatea în Romania este încă mare, nejustificând o creșterea a salariilor, iar pe alți miliardari filantropi, gen Ioan Niculae să exclame că: „Să fim serioşi, noi abia ne străduim să păstrăm masa salarială actuală, la atâţia angajaţi câţi mai avem.” Deci salariile de până acum s-au plătit sau nu s-au plătit doar pentru că s-au străduit Niculae și alții să nu le micșoreze pentru că îi duruseră sufletul să nu poată să satisfacă capriciile și extravaganțele angajaților.

Județul Bihor are una dintre cele mai mari rate ale ocupării din țară, un șomaj cu peste 2 procente sub media pe țară și un PIB/capita semnificativ peste media majorității județelor din țară, dar cu toate acestea are unul dintre cele mai mici salarii medii din România, doar 1155 RON pe anul 2013, situându-se pe penultimul  loc în România, înainte doar de județul Harghita. Fie că Victor Micula își ia sau nu Bugatti, s-ar putea ca cei 7000 de angajați ai tatălui său împreună cu cei peste 180 mii de alți angajați din județul Bihor să fie un caz unic în Europa; salariul minim național este programat să ajungă la 1050 de lei până la 1 iulie, ceea ce va face ca acesta să aibă o pondere de peste 83 % din salariul mediu din județ, prevăzut de Comisia Națioanală de Prognoză să ajungă la 1261 de lei în acest an. Pentru 7000 de angajați soluția durabilă nu ține vreo 700 lei de persoană ce s-ar putea sau nu cheltuii pe bolizii frațiilor Micula. Poate cineva ar trebui să lase „sfiala” deoparte și să investigheze în primul rînd de ce majoritatea bihorenilor par să lucreaze pe salariul minim, mă gândesc că nu poate fi chiar așa de greu.

Reclame

6 gânduri despre „Bugattiul din subvențiile Frutti Fresh

  1. Hmmmm..asta pana s-o rascula si va isi din oala mamaliga romaneasca. Iata de ce unii tanjesc dupa regimul comunist.Romanul nu e facut sa fie patron. Toti patronii sunt hoti , iar oamenii care lucreaza pentru ei sunt sclavi. Doamne fereste sa revenim la regimurile din anii 50. Patroni gen Micula si Voiculescu vor atarna de crengile copacilor ei si toate rudele lor. Sa nu se mai intample sa vina de pe nici unde te astepti rude si mostenitori si sa-si ceara averile luate prin furt. Tot ce au agonisit ei sunt de pe spatele nostru , fiecare banut din averea lor e facuta de noi. TREBUIE SA INVATAM ASTA. Ei cred ca pot fugi .. dar revenirea la regimuri totalitare comuniste se va face in toata lumea si peste tot CAT DE CURAND!!!. Lumea s-a saturat de hoti , miliardari deveniti peste noapte prin furt..in fond din buzunarele noastre.

    Apreciază

  2. Nu suntem de acord cu generalizări de genul că toți patronii sunt hoți sau toți ceilalți sunt ultra-onești. Apoi deși citisem undeva că un conte a câștigat un sat întreg din Banat într-un proces ce anula mi se pare chiar și reforma agrară de dinainte de comuniști și nationalizări, răscoala din 1907 nu e repetabilă azi. Vezi de ex. Ucraina, acolo nu se mișcă lumea spre extreme deși ar fi loc și deși au fost ceva mișcări scapate de sub „control”. Iarăși, nu văd de ce ar fi atractivă revenirea la ceva soi de barbarie comunistă sau la nazism (ultimul e mai probabil), există soluții care să ne ofere și posibilitatea de a ne bucura de democrație dar și de a avea parte de un pic mai multă dreptate, egalitate, siguranță socială, etc.

    mihai & claudia

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s