Zidul

Featured image

Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=s28vAJiSFUI

Pentru cei care încă nu au aflat de zidul înalt de 1.80 m de la Baia Mare ce împrejmuiește câteva blocuri de locuințe din oraș și le desparte de strada principală, acțiune care se lipește aparent anacronic de politicile rasiste (se știe că blocurile sunt locuite în principal de romi) din câteva state europene de la începutul anilor 90 (îmi vin în minte cele din Cehia) ați avut ocazia săptămâna aceasta să-l revedeți pe Cătălin Cherecheș (o bio nu departe de adevăr aici), primarul Băii Mari, readucând în discuție zidul și dirijând dezbaterea despre și dinspre discriminare spre, nici mai mult nici mai puțin, artă și artiști, spre Frumos în genere. Uau, de-a dreptul genial și modern, dacă ne luăm după chichotele de aprobare ale reporterilor care filmau! Ba mai mult, după ultimele mișcări din Europa civilizată cu privire la limitarea turismului social acest gest nu mai pare deloc anacronic, nu vine din timp, ci merge în timp spre viitor și spre politicile cele mai la modă de a confrunta sărăcia, înfruntând săracii din Est.

Dacă urmăriți filmulețul o să întelegeți și că primarul s-a îngrijit, de fapt, de siguranța locatarilor, atâta tot și nimic mai mult. Întocmai, zidul care înconjoară blocurile este menit să ajute comunitatea și să înfrumusețeze zona, zice primarul, pentru a evita posibile accidente rutiere și pentru a proteja locuitorii, dintre care foarte mulți copii. Nici vorbă să asociem această acțiune civică cu discriminarea minorității roma. A fost o simplă coincidență că zidul a fost început aici și nu altundeva și chiar ne putem aștepta ca zidul să fie continuat și prin centrul orașului, unde din cauza numărului mare de pietoni smintiți, nu se mai poate circula în siguranță. Perfect de acord, cu asemnea politică vizionară în domeniul siguranței publice suntem la state of the art, vîrf de lance în lume.

După ce în 2011 a primit o amendă de 6000 lei și recomandarea de a dărâma zidul de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (C.N.C.D., consiliu pe care mulți intelectuali publici gen Mihail Neamțu îl atacă direct ca pe o replică nefericită a discriminării pozitive a culturii marginale din America), Cherecheș a atacat decizia acestei instituții și a câștigat la Curtea de Apel din Cluj. Mai recent, după ce a pierdut procesul cu C.N.C.D. la Înalta Curte de Casație și Justiție în 2013, primarul nu s-a descurajat, ci s-a arătat preocupat în continuare de siguranță, dar de data aceasta și de optimismul locuitorilor, chemând o echipă de studenți de la arte de la Cluj să amenajeze artistic zidul.

Rezultatul amenajării a fost unul destul de controversat, dar din păcate doar într-un grup foarte restrâns. Ce am reținut e că, pe de o parte, s-a dovedit că statutul artei stă sub semnul puterii, al sponsorilor și mecenatului politic, arta urmând firesc invitația de se afirma acolo unde receptivitatea operei (e artă stradală…publică deci), pânzele (zidul), vopselele și pensulele sunt asigurate pe gratis, ceea ce totuși nu infirmă total autonomia artei. Din câte se vede arta este aici autonomă mai ales în raport cu responsabilitea socială, politică, etc. Pe de altă parte, acest gest artistic este expresia cea mai grăitoare a politicilor de „incluziune” socială din România și Europa. Se dă cu spoială peste zidurile reale și cele mentale până la a le umaniza în aparență. S-a spoit un zid destul de urât și s-a îndulcit puțin privirea din afară. S-au pictat dinozauri, porci, astronauți în culori neutre sau complementare albastru-galben, treabă faină de profesionist facilitată de un inimos gospodar, cum îi place primarului să fie numit.

Și totuși, am rămas confuz, până la urmă pentru cine s-a pictat și umanizat zidul? Dacă ați urmărit clipul, ați observat că nu știm ce s-a pictat sau dacă s-a pictat și partea interioară a zidului. La fel nu știm dacă s-a montat o oglindă imensă pe partea opusă a  străzii prin care exclușii care, de fapt, sunt acum incluși în lumea culorilor și a optimismului, se pot uita înapoi spre ei înșisi într-o altă lumină. Clar, nu știm exact până ce mergem să vedem cu ochii noștri. Până atunci însă, ne mulțumim cu atât. Pe partea noastră a zidului treaba s-a rezolvat, i-am inclus, sunt frumos iradiați de artă și locuitorii au mai multe opțiuni, printre care să viseze mai colorat. Și restul să viseze fără ei, astă e sensul zidului.

Pentru cei care nu au aflat încă, opțiunile noastre sunt deja date, adică numărul lor este limitat de identitatea noastră de grup, de resursele avute la dispoziție, etc. și doar într-o anumită măsură de capabilitatea indivizilor aflați în cursa talentelor, efortului și inteligenței. În lipsa unui număr cât de cât respirabil de opțiuni trebuie să fii un om extraordinar, un adevărat geniu ca să îți croiești singur oportunitățile lipsă. Băimărenii sunt majoritar de acord cu prezența zidului, nu văd nici o discriminare, ci chiar o civilizare: nu-i mai incomodăm pe unii concetățeni, autointitulați majoritari, prin prezența pedestră a altora. Pentru Cherecheș și adulatorii lui, unii oameni trebuie zidiți pentru a li se oferi opțiunea de a merge pe jos și de a sta lângă stradă în perfectă siguranță. Cu aceste două opțiuni pornesc în viață majoritatea copiilor de acolo, never f’ing mind alte opțiuni, ce să mai vorbim de drepturi. Când delimităm din inerție sau din umoare (nu pun la îndoială realitatea urii), prin ziduri mentale sau din beton, nu facem altceva decât să consfințim că opțiunile noastre din viață sunt deja date, că statul de drept atât de clamat în aceste zile și care menționează egalitatea e bun numai pentru unii. Să nu mai fim surpinși că cei care ne conduc se folosesc de legi la modul la care o fac când regulile jocului sunt consacrate de noi. Suntem iritați de oameni fără apărare și fără perspective pe motiv că nu se străduie, că nu muncesc, etc., dar trecem cu vederea rușinos de ușor peste lipsa opțiunilor cu care oamenii aceștia se confruntă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s