Aleg bunul răscolnic!

M-am bucurat mult când Vitalie Vovc a acceptat invitația Mămăligii de Varșovia să scrie un text despre alegerile parlamentare din 30 noiembrie, 2014, din Republica Moldova. Știindu-l drept un autor revoltat, îndrăzneam să cred, că textul său era să fie tăios, țesut din fandări precise și revoltă din belșug. Vitalie, însă, a optat pentru un text prea cumpătat, ceea ce mi s-a părut, pe moment, revoltător. Cu toate că ne este oaspete, iată, îndrăznesc să-i reproșez, de dragul discuției, tonul conservator și oarecum defetist, precum și faptul că se ascunde după Caragiale și nu ne zice exact ce are de gând să facă în cabina de votare.

curaj
Imagine: Teodor Ajder

Citindu-i prima dată textul, m-a năpădit chiar aberanta idee, că îndemnurile (sale și ale altora) de a vota cu așa zisele partide pro-europene și de a nu vota cu așa zisele partide pro-putiniste/rusiste, mesaj preluat catatonic de o bună parte dintre comentatorii politici și formatorii de opinie de la Chișinău, e asemeni cu a zice lumii exploatate – mulse, și tunse – dar încă aptă de vot, să meargă ascultătoare la abator, să se roage la măcelar, că după ce îi va tăia beregata, să-i vândă ciolanele la masă europeanului, doamne feri, nu la masă rusului! Apoi, evident, să se dea tăiată, după care să fie eviscerată, prăjită, fiartă sau coaptă., Doar atunci, poate, în caz că nu e de acord cu cantitatea de sare presărată în friptură, sau cu piperul din mirodeniile cu care a fost garnisită, sau și mai și, cu neatenția celui cineva care a lipit eticheta pe carcasa ei și a exportat-o nu pe masa europeanului ci a rusului, din greșeală sau nu, să înceapă să se și zbată, nemiloasă, neiertătoare, vigilentă, principială, verticală, independentă… În condițiile în care, din câte cunosc eu, friptură conștientă, principială și zbătătoare există doar în povești, în desene animate și, eventual, în filmele de groază. Cu alte cuvinte Vovc ne sugera să ne angajăm în luptă după ce o pierdem. Dar să nu uităm că această nesăbuită analogie mi-a venit în gând doar la o primă lectură a textului respectiv.

Îndemnul oaspetelui nostru mi s-a părut, așadar, puțin agasant(1), lipsit de vigoarea, experimentul stilistic și clarviziunea politică, pe care în mod normal le descopeream și redescopeream în textele sale. Cineva ca Mihai Tarța sau Vitalie Sprânceană ar putea chiar sesiza în „Ce facem? Votăm!” un iz de orientalism balcanic a la Larry Wolff (1994) sau Maria Todorova (2009). Cei doi cercetători au extins ideile lui Edward Said în arealul geopolitic est-european și Balcani, zone mentale care par a fi mereu neîmplinite, aflate într-un proces continuu de europenizare și adoptare a raționalismului, secularismului, industriilor, etc. Aceste spații mentale par să se fi metamorfozat treptat în spațiul social, în așa fel generând un tip de gândire locală în termeni saidieni. Începem să ne percepem apropiații ca pe niște „străini”. Adică, distincția dintre Occident-Orient este încadrată cu ușurință în dihotomii de genul: diasporă-localnici, neoliberalism și comunism, civilizație și primitivism, elite și plebe. Europa de est a devenit un nou Orient. Democrația specifică a la Moldave, ar putea fi și ea încadrată în acest discursul orientalistic: noi, cei tot timpul prăpădiți, nenorociți, subdezvoltați, incompleți, doar în curs de civilizare, de democratizare, pe când în alte țări lucrurile stau mai bine, chipurile.

Sunt ferm convins, însă, că despre alegerile extraordinare, din această duminică, trebuie să vorbim cât de incisiv posibil! De ce așa? Pentru că printre candidați există un strălucit instigator, vorba lui Lina Vdovii, un candidat nemaivăzut până acum în cursa electorală pentru scaunul de deputat în Parlamentul de la Chișinău! E vorba despre activistul, jurnalistul, directorul de festival, luptătorul eminent pentru drepturile omului și libera exprimare, Oleg Brega. El merită toată atenția, respectul, mulțumirea și încrederea noastră! Merită un loc în Parlamentul Moldovenesc! E în puterea noastră să i-l asigurăm! Trebuie doar să-l votăm!

Să nu cădem în greșeala de a nu-l vota, pentru că este un independent. Nu e așa deloc! Are în spatele său o armată de susținători, un veritabil partid virtual, destul de închegat, foarte activ, vizionar! Există o mare de lume coalizată într-o veritabilă constelație adorniană în jurul lui Oleg Brega! Nu știu dacă în toată Basarabia există o altă autoritate politică mai dihai decât Brega! Autoritatea lui Brega, efectiv weberiană, a devenit deja legendă! S-a cristalizat în urma unor ani lungi, pe care le-a petrecut robotind ca dădac a unui sistem de justiție adolescentin și a unei societăți cu tendințe agorafobice, înarmat fiind doar cu o vuvuzelă, o cameră portabilă, o pancartă, două, un computer și o bicicletă! Se poate spune răspicat, că până acum s-a dovedit a fi un tutore extraordinar atât al sistemului moldav de justiție cât și al societății civile!

După o a treia lectură a textului semnat de Vitalie Vovc, am început să-l bănuiesc pe autor, dar și pe mulți alți activiști care ne îndeamnă să votăm pentru așa zisele „partide pro-europene”, de o simpatie tacită pentru Oleg Brega. Vovc mi-a zis la un moment dat, că i-ar place să fie Brega deputat. M-a asigurat și că nu se referea la Brega ci la partide, când îndeamnă în text, imediat după ce pomenește despre oamenii care s-au silit să adune semnăturile necesare pentru a se înregistra în cursa pentru prezidențiale, că tre’ „să alegem răul mai mic”. A mai și republicat într-o discuție ținută în rețelele sociale, un interviu cu Oleg Brega emis de Europa Liberă, de la Chișinău. Această postare fiind singura citare directă într-o măsură atât de extinsă a unui candidat înscris în cursa parlamentară curentă, pe care și-a permis-o Vitalie Vovc public. Plus la asta, îndemnul de a vota europenicește e însoțit în textul lui Vitalie Vovc și de o radiografie destul de neiertătoare a actualei coaliții de guvernare, care a făcut mai curând manevre decât guvernare. Fapt care mi-a scăpat inițial.

Poate că lucrurile se mișcă în Republica Moldova spre bine, așa cum zice Vovc. Poate că e important să optăm pentru unul dintre partidele care, cică simpatizează cu practicile Europene de orânduire. Deși ale cărei Europe anume, nu e prea clar. Să nu uităm că Europa e destul de divizată atât economic cât și cultural, plus la asta, deja suntem în Europa. Doar o bombă atomică ne-ar putea scoate din ea. Poate că într-adevăr, aceste partide, așa zis pro-europene, sunt la curent cu luptele culturale, revoltele urbane și criza economică din UE. Am însă sentimentul, că tot Brega e mai la curent cu chestiile astea decât toate partidele pro-europene luate la un loc. Tot el e mai predispus să pună urechea la gura emigranților, precum și a feluritelor minorități sau în general marginalizaților, în comparație cu partidele așa-zise ne-pro… Poate că mai puțin luminații vor vota cu așa zile partide de stânga. O fi fost rușii dracul, că dețin 70 % din băncile republicii. O fi băncile moldovenești (rusești) exportând valută în Rusia, punând în pericol stabilitatea leului moldovenesc. Iar oligarhii de pe Volga retrimit înapoi în Moldova banii, pe care îi primesc din băncile moldovenești , pentru a sponsoriza campaniile electorale ale unor partide mai mult sau mai puțin deocheate și ne-pro… De fapt, greșesc, o bună parte din bănăretul ăsta nu revine deloc în Moldova, ci merge direct la americani. 🙂 Să nu uităm cât de masiv și au investit în reclama agresivă pe facebook  unele partidele înscrise în cursa electorală de acum. Ca să nu numărăm și profiturile generate de like-uri, share-uri, comentarii în rețele de socializare. Am vărsat măcar un buget al republicii în conturile rețelelor de socializare? În orice caz, deja avem o mare învingătoare în aceste alegeri!

În EU nu așteaptă nimeni moldovenii cu colaci și miere. Iar cei care merg încolo și reușesc să înșface câte o felie, depun un efort incomparabil mai costisitor decât cel pe care îl depun localnicii. Unii o fac prin prisma unor identități oarecum artificiale, persone jungiene. Cât sunt tineri și în putere, mai merge cum mai merge, imigranții scrâșnesc din dinți și dau foc la bocanci, absolut conștienți de cât de nedoriți sunt. Concomitent, puzderia de studii și tratate științifice arată clar, că indispozițiile și maladiile atât de ordin psihologic cât și cele de fiziologic sunt mult mai frecvente în rândul imigranților. Se întețesc mai ales spre sfârșitul vieții, când lucrătorii bejenari sunt tot mai uzați de viața aspră printre străini. Iar copii acestora ajung să se ciocnească de crize identitare severe neîntâlnite printre copii sedentarilor.

Ca să schimbăm lucrurile în Moldova, trebuie să batem mai puțin apa în piuă cu „pro-Europa” sau „integrarea”, sau     „Putin”. Să deminăm de conținut emoțional explozibil cuvintele, să încetăm să le bufnim pe portalurile de știri și posturile TV. Cuvintele și așa sunt împlinite de sens! Înainte de toate e absolut necesar stabilirea unui dialog, eventual, încercare creării unui consensus omnimum între cetățeni. Întreaga populație a republicii, de orice etnie n-ar fi, ar trebui să găsească câțiva numitori comuni în baza cărora să încerce să se înțeleagă. Un sistem judiciar sănătos și unul medical judicios, accesibile tuturor, ar fi un început, etc. etc. Justiția natală încă mai arestând din reflex necondiționat, pe cei care încearcă să o pună cu nasul în căcățelul care îi mai scapă în spațiul public, așa cum e și de așteptat, de la justiție jună și proaspăt democratizată. Curajul poate fi un alt numitor comun important. Oleg Brega, indubitabil, ca „dușmanul de servici” al tuturor răilor, și ispășitorul, prin luare de poziție, ar putea încerca să încropească acest consens. De fapt, deja o și face și cu destul spor.

Oleg Brega mi se pare a fi singurul candidat în aceste alegeri acut conștient de multe nuanțe ce țin de contradicțiile în funcționarea societății moldave. Nu are cum să nu fie, căci le monitorizează de aproape și foarte atent de peste zece ani pe curaj.md și curaj.tv. E un candidat care vine din popor și este al poporului. Are curajul și dorința să propună și să implementeze schimbări necesare. E o mare premieră în cursa electorală din Basarabia!

Mă gândeam să închei într-o notă războinică de genul: „Acum e timpul să ne revoltăm! Să ne convingem amicii și membrii familiilor noastre, ca nu cumva în urma acestui scrutin să pierdem și dreptul de a ne revolta!” Dar voi încheia altfel. Știu că n-o să conving lumea care va avea acces la acest text, să meargă și să voteze duminica asta cu Oleg Brega, așa cum voi face eu. În mare e pentru că și așa sunt convinși că e musai să voteze și știu cui își vor da votul. Vreau doar să-mi exprim prin acest text solidaritatea cu toate cele pe care le face pentru noi și să-i mulțumesc acestui extraordinar răscolnic pentru că își dedică viața societății, culturii și politicului. Îndrăznesc să cred că în urma votului din 30 noiembrie va deveni deputat! 🙂

Teodor Ajder

  1. Deși această agasare în sine poate servi drept cheie de interpretare a textului discutat aici, care pare să fie o reflectare destul de precisă a atmosferei actuale pre-electorale a cel puțin unui fragment masiv al mass-media din R. Moldova

2 gânduri despre „Aleg bunul răscolnic!

  1. Renato Usatîi, candidat pe listele Partidului „Patria”, – despre el vorbeam când mă refeream la reclama engros de pe fb – a publicat o înregistrare video pe contul personal de pe Youtube prin care anunuță că părăsește Moldova. Potrivit lui, acesta urmează să fie arestat, indiferent de decizia Curții Supreme de Justiție a Moldovei, cu privire la rămânerea/excluderea din cursa electorală a Partidului „Patria”. Curtea i-a scos partidul din cursă. Morala: nu mai dați reclama pe fb!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s