Cum s-a născut “Mămăliga de Varşovia”

Săptămâna aceasta lansăm în sfârşit blogul nostru, al românilor din Polonia. Zic “în sfârşit” deşi dacă mă gândesc bine, ne-am mişcat destul de repede.

Text: Claudia Ciobanu

Imagine: Cristina Tarta

Abia au trecut două luni de când Teodor a început să ne vorbească despre ideea lui, aceea de a crea un spaţiu în care să ne putem exprima în limba română şi să şi fim luaţi în seamă. Să fie o platformă de discuţii, unde fiecare să poate aduce perspectiva sa şi să vedem pe urmă ce iese din jocul de idei. Să nu avem prea multe limite: să putem publica texte cu aromă literară dar şi scrieri despre viaţa noastră în Polonia sau chiar idei de reţete de gătit româneşti.

Am avut două întâlniri de planificare de atunci. Prima a fost la mine acasă despre ea v-am povestit deja pe Facebook. Atunci am fost şase: Teodor, Mara, Mihai şi Cristina, Ana-Maria şi cu mine. Atunci am mai rafinat conceptul revistei, ne-am gândit cine va scrie primele texte, cum să facem ca aceste texte să fie verificate şi editate, dacă vrem să facem un blog sau o revistă. Am decis atunci că începem cu un blog mai întâi, pentru că este o formulă mai relaxată şi eventual ne vom gândi pe parcurs dacă are sens să scoatem şi o revistă pe hârtie.

revista-prima intalnire

A doua întâlnire a avut loc săptămâna trecută, miercuri, la un restaurant care cred că a supravieţuit în aceeaşi formă de prin anii 80, dar care ne-a adus noroc. Am fost, in primul rând, destul de mulţi: doisprezece. Tare mult ne-am bucurat să primim printre noi forţe proaspete. Ni s-au alăturat Olga, Cristina, Ruxandra şi Cătălin, iar Alin până la urma s-a hotărât că şi el ar putea contribui cu nişte fotoreportaje. Aşa că am mărit echipa, ceea ce ne va prinde foarte bine!

Apoi am avut un moment inspirat în care am gasit şi un titlu. Am pornit de la conceptul de melting pot şi cumva am ajuns la miraculoasa mămăligă, expresia atâtor doruri şi delicii tipic româneşti. Nu vă miraţi dacă la un moment dat o să vă cerem sa ne trimiteţi poze cu voi gătind mămăligă, asta a fost una dintre ideile vehiculate în timpul întâlnirii.

Am decis că deocamdată publicăm textele cum vin şi pe parcurs probabil vom avea şi rubrici speciale. În timp, poate că fiecare dintre voi va avea autorul său preferat pe blog. Şi poate ca ne veţi trimite textele sau pozele voastre. Şi alte creaţii. Vom primi şi texte de la prieteni români din alte ţări sau români de acasă, din România sau Republica Moldova, de la polonezi sau chiar de la străini. Suntem revista românilor, dar nu vrem să fim o enclavă.

In fine, multe mai sunt de lămurit, dar o vom face din mers. Deocamdată, abia am aşteptat să dăm drumul blogului, să publicam primele texte şi să auzim opiniile voastre. Vom mai organiza periodic întâlniri editoriale şi de planificare şi veţi fi mereu bineveniţi să vă alăturaţi acestui proiect, in orice formulă vi se potriveşte.

Poftă la lectură!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s